Zondag staat in het Brusselse Auditorium 2000 de Profvoetballer van het Jaar geprogrammeerd. In een feestelijk decor worden dan de lichten van deze voetbaljaargang zo goed als gedoofd. Er wordt alleen nog voor een Europees ticket geknokt tussen de winnaar van de dubbele confrontatie tussen RC Genk en Westerlo en het nummer vier van play-off 1, vervolgens is er nog de bekerfinale en de eindronde tussen Roeselare en KVSK United, Bergen en Eupen voor het zestiende ticket in eerste klasse.

Het seizoen is lang en slopend geweest, de spektakelwaarde naar het vriespunt gedaald. Club Brugge knokte zondag tegen STVV voor de tweede plaats, won met 2-0, maar bracht er op voetbaltechnisch vlak niets van terecht. Club sleept zich naar het einde, net zoals ook de Limburgers op hun tandvlees zitten. Twee doelpunten in drie wedstrijden van play-off 1, deze epiloog van het kampioenschap bloedt langzaam maar zeker dood. Alleen Anderlecht (18 op 24) trekt de lijn van de competitie door.

De suprematie die Anderlecht in deze competitie etaleerde, zal zondag ook blijken in het referendum om de Profvoetballer van het Jaar. Liefst vier van de negen genomineerden (Profvoetballer, Doelman en Trainer van het Jaar, daarnaast is er ook nog de Scheidsrechter van het Jaar) staan op de loonlijst bij de kampioen. Twee van hen komen in aanmerking om door hun collega’s tot Profvoetballer van het Jaar te worden verkozen: Mbark Boussoua en Romelu Lukaku.

Dat is geen verrassing. Boussoufa, die vorig jaar won, is de meest beslissende voetballer van deze competitie. Met 13 goals en 18 assists heeft hij een voet in net geen 40 procent van de 81 doelpunten die Anderlecht tijdens deze competitie maakte. De lof van Romelu Lukaku moet niet verder bezongen worden: 16 jaar en al topschutter, een ruwe diamant die in de 36 competitiematchen amper drie keer de volle 90 minuten op het veld stond – hij komt aan niet eens 60 procent van de speeltijd. Verrassend is wel de derde genomineerde: de steeds meer bij Arsenal ontluikende Thomas Vermaelen hoort natuurlijk bij onze beste voetballers, maar het is niet gebruikelijk dat er massaal wordt gestemd op iemand die in het buitenland voetbalt.

Bij de Doelman van het Jaar hoort Silvio Proto bij de genomineerden. Hij speelde vele twijfels van zich af en ligt in de balans met Stijn Stijnen en Simon Mignolet die tijdens deze voetbaljaargang helemaal ontbolsterde. STVV, de revelatie van het seizoen, heeft twee genomineerden. Naast Mignolet is er bij de categorie van de trainers Guido Brepoels, die zijn club op een zeer natuurlijke wijze leidt, geëngageerd en gedreven maar zonder poespas. Naar het beeld van de ook genomineerde Ariël Jacobs, die de vertegenwoordiging van Anderlecht volmaakt. En verder is er bij de trainers ook nog Georges Leekens, die uit KV Kortrijk het maximale haalde en straks andere oorden opzoekt. In zijn 27e seizoen als trainer verandert hij dan voor de 18e keer van job.

Conclusies en analyses van de hervormde competitie zullen straks worden getrokken. In afwachting daarvan moet de vraag gesteld worden hoe het komt dat Belgische clubs fysieke mankementen blijven vertonen. Wordt er onvoldoende intensief getraind? Te weinig gespecialiseerd?

Belgen die naar het buitenland gaan, verbazen zich steeds weer over de totaal andere trainingsmethodiek die ze daar aantreffen, over de onbevangen manier waarop ze zich binnen een aanvallende voetbalcultuur kunnen ontwikkelen. Daniel Van Buyten speelt nu met Bayern München de finale van de Champions League, Thomas Vermaelen imponeert dus bij Arsenal, Eden Hazard is een van de vier genomineerden om in Frankrijk tot Voetballer van het Jaar te worden uitgeroepen en Jan Vertonghen is een steunpilaar bij Ajax. Alsof je de grenzen over moet trekken om te leren voetballen. Zoals ook buitenlanders ervaren. De manier waarop Bryan Ruiz bij de nieuwe Nederlandse kampioen FC Twente helemaal ontplofte, is daar een voorbeeld van. In één seizoen is de transfersom van de Costa Ricaan minimaal verdrievoudigd.

door JACQUES SYS

“Het is alsof je naar het buitenland moet om te leren voetballen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier