Van maandag tot donderdag is een inspectiecommissie van de FIFA in België en Nederland op bezoek om The HollandBelgium Bid, de kandidatuur van beide landen voor de organisatie van het WK 2018 of 2022, te bestuderen. Op basis van de aanbevelingen van de commissie zal het uitvoerend comité van de FIFA op 2 december de organisator van het WK 2018 aanduiden. Nodeloos te zeggen dat dit bezoek cruciaal is. De andere kandidaten zijn Rusland, Engeland, de tandem Spanje-Portugal en de Verenigde Staten. Volgens Alain Courtois, initiatiefnemer voor The Bid, is het voor 98,5 procent zeker dat het WK 2018, na passages in Afrika (2010) en Zuid-Amerika (2014), naar Europa gaat. Courtois: “Rusland is favoriet, Engeland maakt ook een goeie kans. Wij zijn outsiders, maar je ziet sinds EURO 2000 toch een zekere tendens om aan twee kleine landen een groot project toe te kennen: Zwitserland en Oostenrijk (EK 2008), Polen en Oekraïne (EK 2012) en ook de Afrika Cup wordt voor de eerste keer georganiseerd in twee landen (Gabon en Equatoriaal-Guinea).”

Het uitvoerend comité van de FIFA bestaat uit 24 leden. Een van die leden is Michel D’Hooghe. Een voordeel? Niet echt, want ook Spanje, Rusland en Engeland hebben een vertegenwoordiger in het comité. Volgens Courtois is het vooral zaak om de vertegenwoordigers uit de Afrikaanse landen (Kameroen, Nigeria, Ivoorkust en Egypte) én de Franstalige landen (Frankrijk en Tahiti) voor The Bid te winnen. Vandaar ook dat Christian Karembeu is aangetrokken als ambassadeur en Ahmed Hassan verzocht werd om het peterschap op zich te nemen.

Tijdens het EK 2000 kwamen 1,2 miljoen supporters naar de Lage Landen, nu verwachten België en Nederland er drie miljoen. De hotelcapaciteit is daarvoor echter niet toereikend, maar er wordt al aan een samenwerking gedacht met steden als Rijsel en Keulen.

De inspectiecommissie bestaat uit vijf personen. De directeur is een Chileen, de vier anderen komen uit Duitsland, Oostenrijk, Schotland en Zuid-Afrika. De commissie zal niet alleen plannen en maquettes onder de loep nemen, maar zal ook de wegen, spoorwegen en luchthavens aan een onderzoek onderwerpen. Ook de politieke wil is een belangrijk issue voor de commissarissen. Op dat vlak komt de kritiek van Bert Anciaux, die afgelopen weekend zijn standpunt al nuanceerde, ongelegen. Anciaux nam de financiële constructie van het project en de aan de FIFA toegekende privileges in het geval The Bid het haalt, op de korrel. Courtois: “Met het probleem van de dubbele taxatie hebben we al ervaring van tijdens EURO 2000. Als we het WK binnenhalen, hebben we trouwens nog acht jaar om eventuele moeilijkheden op te lossen.”

PIERRE DANVOYE

België en Nederland verwachten drie miljoen supporters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier