Donderdag, daags voor de maandelijkse vergadering van de liga beroepsvoetbal, belde Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent, met de vraag of een aantal beschouwingen over de toekomst van het Belgisch voetbal nog aan de agenda kon worden toegevoegd. Zelf kon hij niet aanwezig zijn, manager Michel Louwagie (op het EK de zwemmen in Berlijn) evenmin, maar iemand anders van Gent zou een communiqué voorlezen. Daarin de bekende eis van de topclubs om vanaf volgend seizoen met veertien clubs in eerste klasse aan te treden.

Antwerpvoorzitter Eddy Wauters leidde als vanouds het verweer. Eerst tegen het opnemen van het punt in de dagorde, daarna tegen de toelichting van Genkvoorzitter Jos Vaessen bij het communiqué. Vaessen vertelde dat de Grote Vijf (Anderlecht, Brugge, Genk, Gent en Standard) een paar keer hadden vergaderd en haalde de bekende economische argumenten aan om de eis hard te maken. Eddy Wauters counterde hem fors. Valse argumenten, zo fulmineerde hij, eraan toevoegend dat Genk zelf pas een paar jaar in eerste staat en slechts promoveerde door het faillissement van Seraing. En dat een club als Antwerp de laatste Belgische Europese finalist was, maar er toen niet aan dacht om de anderen in de steek te laten. Bovendien, aldus nog Wauters, blies Genk twee jaar geleden ook minder hoog van de toren, toen het tegen de degradatie moest vechten. Wat matigt het zich dan de status van ‘groot’ aan?

Michel Verschueren sprong Jos Vaessen bij. De Anderlechtmanager zei dat de topclubs een competitie met veertien willen. Vanaf volgend seizoen. En desnoods moest het reglement, als dat zo’n afslanking in de weg staat, maar worden gewijzigd.

Allemaal leugenachtige verklaringen, bleef Eddy Wauters van zich afbijten. Hij haalde er de verklaringen van Jos Vaessen bij die hij vorige week in Sport/Voetbal Magazine deed. Vaessen zei daar dat zo’n inkrimping een stap is op weg naar meer, bijvoorbeeld een Beneliga. Hij herhaalde dat vorige dinsdag op de persconferentie van RC Genk. Wauters: “Wat is de bedoeling? Eerst afslanken, om daarna makkelijker een meerderheid te hebben om nog verder af te slanken?”

Leo Schepers (Sint-Truiden) sprong Wauters bij, Herman Wijnants (Westerlo) beet de topclubs toe dat ze dan maar uit de liga moesten stappen. Beslist werd om later op het seizoen een hele dag over het thema te vergaderen. De wens van de meeste clubs is alvast duidelijk : de licentievoorwaarden verder hun werk laten doen.

Vaessen en de bondstop, Jan Peeters en Jean-Pierre Houben, keuvelden zaterdag nog na. De KBVB werd al tijdens het WK in Japan door Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock op de hoogte gebracht van de wensen van de ‘G5’, en keurde ze goed. Peeters wil namelijk zelf op termijn naar twee divisies betaald voetbal met elk veertien ploegen. Omdat hij daar in eigen rangen geen meerderheid voor vindt, hoopt hij dat de G5 in zijn kaart spelen door de zaken te bruskeren.

door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier