Op Charleroi heeft hij een stadionverbod en willen ze niet meer van hem weten. Een portret van de vertrouwenspersoon van Guy Luzon, de nieuwe coach van Standard.

Destijds liet Abbas Bayat zich bij Charleroi inpalmen door Dudu Dahan – is het nu de beurt aan Roland Duchâtelet? De Israëlische makelaar van 41 jaar heeft duidelijk de gave om voorzitters-zakenmannen te overtuigen en hen dromen te verkopen. Zo zadelde hij de Zebra’s in januari 2011 op met acht spelers. Daarna verklaarde Dahan: “Charleroi heeft nu een ploeg voor de top zes.” Balans op het einde van het seizoen: degradatie naar tweede klasse.

Het oordeel van Pierre-Yves Hendrickx, administratief directeur van de Carolo’s, is dan ook streng: “We hadden 2 miljoen euro in kas om tijdens de wintermercato goede zaken te doen, maar achteraf bekeken heeft Dahan voor een sportief en financieel fiasco gezorgd. Als hij naar Mambourg kwam, was dat trouwens altijd in het gezelschap van Abbas Bayat. De weg naar diens kantoren in Brussel kende Dahan heel goed. Als zijn beschermelingen niet speelden, kreeg de coach direct de wind van voren. Zo heeft Dahan vaak naar Bayat gebeld, die dan een verklaring eiste van zijn trainer.

“In januari 2012 heeft Tibor Balog Dahan openlijk bekritiseerd, in aanwezigheid van Abbas Bayat. Die nam dat Balog kwalijk. Bayat heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt, maar het is Dahan die Balog (in februari 2012 ontslagen bij Charleroi, nvdr) buiten gewerkt heeft.

“Dahan heeft bij ons nu een stadionverbod. Afgelopen seizoen ben ik hem nog tegengekomen op de tribunes van Lierse, maar bij ons geraakt hij niet meer binnen.” Vandaag lijkt de baas van Standard blind op hem te varen. Duchâtelet heeft namelijk een van de poulains van Dahan, Guy Luzon, aangesteld als hoofdcoach.

De Israëlische makelaar is zelf profvoetballer geweest in zijn geboorteland maar de top heeft hij nooit bereikt. Een knieblessure noopte hem bovendien vrij snel om te stoppen. Hij haalde een diploma van fysiektrainer en heeft het als coach geprobeerd in de Israëlische tweede klasse. Toen al was hij bezig met transfers van spelers, waarop de bond hem dwong om een keuze te maken: trainer of makelaar. Het werd het tweede. “Maar zijn echte ambitie is om een grote ploeg te trainen”, aldus Hendrickx.

Verschillende schandalen

Vorige week gaf hij een interview aan The Jerusalem Post. De titel boven het stuk zet in ieder geval aan tot lezen: ‘In true super-agent style, Dahan deflects criticism‘. Hoewel de journalist hem het vuur aan de schenen legt, pareert Dahan alle kritiek. De makelaar wordt in het artikel omschreven als een controversieel figuur, die zelfzeker – “sommigen zouden het arrogant noemen” – overkomt. Zo verdenkt men hem ervan om geprobeerd te hebben Luis Fernandez te beïnvloeden, toen de Fransman bondscoach van de Israëlische nationale ploeg was.

De laatste beschuldiging is: Guy Luzon laten tekenen bij Standard terwijl hij met de Israëlische U21 in volle voorbereiding was op het EK in eigen land. Luzon had er alle belang bij om met zijn belofteploeg een goed figuur te slaan, maar na twee slechte wedstrijden – 2-2 tegen Noorwegen en 4-0-verlies tegen Italië – werd hij “staatsvijand nummer één” voor de Israëlische pers. Het werd nog erger toen Luzon het publiek begon te bekritiseren. Dahan vond dat ook een brug te ver, maar toch zegt hij: “Het grote probleem op dit EK waren de Israëlische media. Ze zijn niet professioneel en dragen er alleen maar toe bij dat het geweld in het voetbal toeneemt. Zelfs Benjamin Netanyahu zou bezweken zijn onder de kritiek die Luzon over zich heen kreeg.”

In het voordeel van de makelaar, zo zegt de Israëlische pers, spreekt zijn vermogen om relatief anonieme spelers uit Israël of andere kleine voetballanden te versassen naar Europese competities van een beter niveau, met name de Belgische. En dan springt één speler eruit: Lior Refaelov, die bij vlagen het mooie weer maakt bij Club Brugge.

Zijn ook geslaagd: Elvedin Dzinic en Mijusko Bojovic, een Sloveen en een Montenegrijn die allebei titularis werden bij Charleroi. “Ik vind hem een uitstekende makelaar die zijn beloften nakomt”, laat Bojovic optekenen. “Na een wedstrijd tussen de nationale beloften van Montenegro en Israël pikte hij me eruit. Ik had hem kunnen volgen naar Israël, maar ik verkoos in Europa te blijven. En toen sprak hij me over Charleroi. Op dat moment had ik zelfs nog geen contract bij hem. Ik heb hem op zijn woord geloofd en alles is gebeurd zoals hij het voorspeld had. Dahan heeft ook mijn recente overgang naar Waasland-Beveren geregeld.” Aangezien Bojovic einde contract was, was er geen goedkeuring nodig van Charleroi om de transfer af te ronden.

Hoeveel Bitons?

Dahan zegt tachtig spelers onder zijn vleugels te hebben. “Ik werk anders dan de meeste makelaars”, verklaart hij zijn succes. Naar eigen zeggen draagt ook de opgang van de Roemeense club Cluj – van tweede klasse naar de Champions League – gedeeltelijk zijn stempel. Cluj is overigens de nieuwe club van Mircea Rednic, die Dahan belaadt met alle zonden van Israël omdat hij Luzon bij Standard heeft binnen gepraat, doch dit geheel terzijde.

Toch dringt de vraag zich op: hoeveel spelers transfereert Dahan die het écht maken? Met andere woorden: hoeveel Dudu Bitons staan er tegenover één Lior Refaelov? Het merendeel van Dahans cliënten bevindt zich in de Israëlische competitie. En bij diegenen die elders spelen, zitten niet meteen ronkende namen. Bij ons heb je Shlomi Arbeitman (afgelopen seizoen verhuurd aan Bergen, waar Dimitri Mbuyu zegt: “Dahan heb ik niet gezien, het is Mogi Bayat die de uitleenbeurt geregeld heeft.”), Abraham Kumedor (Charleroi) of Barak Badash (afgelopen seizoen uitgeleend aan Waasland-Beveren). Dan lopen er nog een paar jongens rond in Polen en op Cyprus, maar ze breken geen potten. Dahan heeft Maor Buzaglo, Rami Gershon en Biton al zonder succes Sclessin binnengeloodst. Met Luzon neemt hij een zware gok. Bij Standard is Jean-François de Sart karig met commentaar: “Voor mij is Dahan een spelersmakelaar zoals alle anderen.”

DOOR PIERRE BILIC & PIERRE DANVOYE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier