Drie spelers trok Westerlo al aan tijdens de winterstop om het degradatiegevaar te bezweren : een Noorse verdediger ( Haraldsen), een Braziliaanse middenvelder ( Douglas) en een aanvaller van KV Mechelen ( Dosumnu). “Als je 32 goals incasseert, kan je achterin iets gebruiken”, verklaart manager Herman Wijnants de ingrepen. “En als je voorin maar dertien keert scoort, zegt dat ook genoeg. De verdediger is nog maar 26, werd twee keer gescout en was een aantal keer de beste verdediger in de Noorse competitie. De middenvelder kwam drie weken op proef nadat onze delegatie hem vorig jaar in Brazilië aan het werk zag. Na die drie weken vond de trainer dat hij een kans verdiende.”

Of er nóg spelers bijkomen, hangt af van de indruk die middenvelder en spelmaker Svoboda de komende weken maakt. De Tsjech hervatte deze week de groepstrainingen. Over anderhalve week wordt zijn sportieve situatie geëvalueerd. Nadat hij als 30-jarige transfervrij overkwam van Sparta Praag, geraakte hij nooit helemaal fit. Is het verdict negatief, dan kan Westerlo zich beroepen op een clausule in het contract om het te ontbinden. In dat geval zal de club nog naar een creatieve middenvelder op zoek gaan, want daar knelt het schoentje al het hele jaar. Wijnants : “Wij hebben twee creatieve spelers : Svoboda en Willemsen. Als zij afwezig zijn, kunnen wij dat niet zomaar opvangen. Maar wij willen er graag in blijven, ook al voelen we dat iedereen ons er uit wil.”

Wijnants is gepikeerd door de opmerkingen van Genkvoorzitter Jos Vaessen. “Die zegt duidelijk dat Westerlo niet thuishoort in de eerste klasse, samen met vijf andere eersteklassers. Westerlo bewijst al zes jaar dat het wél leefbaar is in eerste klasse.” Natuurlijk maken ze fouten, geeft de manager toe. “Een paar jaar geleden sloten we nog enkele zware contracten af. Als je zes spelers koopt waarvan er nu maar één in het eerste elftal speelt, is dat een mislukte en dus dure transferpolitiek geweest.” En wat te zeggen van Paas en Brogno, samen goed voor vier doelpunten ? “Zij doen hun best. Als iemand die niet scoort staat te dromen zoals Pelic, dan houdt het op. Maar Brogno en Paas doen wél hard hun best.”

Ook de trainer verdient een beter lot, vindt Wijnants. De positie van Jan Ceulemans kwam nooit in het gedrang. “Eén keer zei hij me zelf dat hij dacht dat het over was, maar zo werken wij niet. Ik heb in al die jaren één keer een trainer ontslagen : Barry Hulshoff, omdat één iemand riep dat hij weg moest. Ik heb er nog altijd spijt van. Intussen is Westerlo geen dictatuur meer, wél een geleide democratie. Als de transfers tegenvallen, is dat in de eerste plaats de schuld van het sportief comité, en dus van mezelf. Dan moet ik, als ik consequent ben, eerst zelf opstappen. Onlangs zegden twee clubs mij vlakaf dat ze hun trainer zouden buitengooien als ze er het geld voor hadden. Wel, wij hebben het geld. Maar liever dan de trainer te ontslagen en hem nog twee jaar uit te betalen, kopen wij met dat geld twee extra spelers zodat hij meer mogelijkheden heeft.”

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier