De uitvinder van de schijnbeweging noemen ze Cristiano Ronaldo. Mede dankzij zijn dribbels plaatste Portugal zich ten koste van Spanje voor de kwartfinales.

Als een vis in het water voelt Cristiano Ronaldo zich op de Academie van Alcochete, het hoofdkwartier van de Portugese ploeg tijdens Euro 2004. Als product van Sporting Lissabon genoot hij uitgerekend daar zijn opleiding. Dus kruist hij daar nu dagelijks mensen die hij nog kent van vroeger. Ook de nieuwe leerlingen van de voetbalschool kunnen op een woordje van Ronaldo rekenen. Straks zijn zij misschien zijn opvolgers.

Ronaldo is hoe dan ook niet vergeten waar hij vandaan komt. “Voor ik de gemediatiseerde voetballer van nu ben geworden, ben ik ook door alle fasen van het jeugdvoetbal gegaan. Wat met die jongens praten is een manier om hen aan te moedigen. Naar deze locatie terugkeren, nota bene met de nationale ploeg, is voor mij een soort van terugkeer naar de bron. Ik loop hier vrienden tegen het lijf. Jongens tegen wie ik nog gespeeld heb. En personen die hebben bijgedragen tot mijn vorming als voetballer en als mens. Het is hier dat ik ben opgegroeid. Ik heb veel te danken aan al die mensen hier.”

Met een nieuwe look – de haren fel ingekort – is Cristiano Ronaldo aan het EK begonnen. Maar helaas evenzeer met het statuut van invaller. Gestart op de bank, en daar had hij zich ook wat aan verwacht. Op negentienjarige leeftijd en met nog altijd slechts vijf selecties op zijn actief, kon hij moeilijk een stamplaats in de ploeg opeisen. Bondscoach Luiz Felipe Scolari beschouwde hem veeleer als zijn joker. Toen hij in de openingswedstrijd tegen Griekenland de eer redde voor Portugal, dachten veel waarnemers dat hij zou starten tegen Rusland. Het gebeurde niet : wederom moest hij zich tevredenstellen met een invalbeurt.

Nochtans is Cristiano Ronaldo één van die voetballers voor wie mensen zich graag naar een voetbalstadion begeven. De Portugees heeft sublieme individuele acties in huis. Alleen stort hij zich al te vaak in individuele acties. Geniaal ? Bij momenten, absoluut. Egoïstisch ? Het valt niet te ontkennen en Ronaldo onderneemt geen pogingen om bochten te maken rond de kwestie. “Het is waar dat ik een individualistisch ingestelde voetballer ben. Ik ben geobsedeerd door de bal.”

Hem op training met een bal zien jongleren is een lust voor het oog. De uitvinder van de schijnbeweging noemen ze hem in Portugal. Hij probeert voortdurend nieuwe bewegingen uit. Zijn ploegmaats willen hem herhaaldelijk kopiëren : er mag daarbij al eens gestruikeld worden. Ronaldo : “Ik ben nu eenmaal zo. Soms weet ik het gewoon zelf niet waar ik een bepaalde beweging vandaan heb. Het gebeurt instinctief. Er schiet iets in mijn hoofd en ik probeer het uit te voeren. Voor mij is het ook een manier om me te ontspannen.”

Voor het begin van Euro 2004 trachtte Luiz Felipe Scolari zijn dribbelwonder op te peppen. In de pers verklaarde de Braziliaanse bondscoach van Portugal : “Ik hoop dat ik kan rekenen op een Ronaldo die even briljant is als hij in de Premier League gespeeld heeft.” Door dat zo expliciet te zeggen leek het erop dat Scolari daar zelf aan twijfelde. Maar zo heeft Ronaldo zelf de uitspraak niet begrepen. “Hij heeft me willen motiveren en stimuleren. Er zijn dagen dat me alles lijkt te lukken en dan weer zijn er dagen dat ik met mezelf in een knoop lig. Heb je zo een slechte dag, dan mag je vooral niet ontmoedigd raken en moet je hard blijven werken.”

Tegen Spanje startte Ronaldo in de basis. Portugal won en plaatste zich voor de kwartfinales. Afwachten of de geniale egoïst opnieuw aan de aftrap verschijnt.

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content