Met het winnen van de beker heeft AA Gent definitief een tijdperk afgesloten. Daarvan viel zaterdag op de bovenste rij van de eretribune het symbolisch bewijs te zien: Michel Louwagie schudde sans rancune de feliciterende hand van Jean Van Milders, de vroegere voorzitter onder wie AA Gent in de schulden terechtkwam waarboven het zich zopas met een eerste prijs had verheven.

Ook in dezelfde eretribune: Frans Verheecke, gewezen topman van VDK Spaarbank, al jaren hoofdsponsor van de club en samen met het goede beleid van Ivan De Witte en Michel Louwagie een van de steigers rond het huidige succes.

Grote troef van de Gentse ploeg was – vooral op het middenveld en voorin – dit seizoen de brede kern, waardoor Michel Preud’homme kon roteren om spelers fris te houden en blessures op te vangen of te vermijden. Niet toevallig bleek net dat het eerste waar Glen De Boeck aan refereerde in zijn analyse van de wedstrijd zaterdagavond: fysiek en voetballend was Gent de betere. De Boeck telde bij zijn eigen ploeg drie spelers met nauwelijks trainingsritme in de benen. Een viel ernaast ( Vidarsson), een tweede viel na een halfuur geblesseerd uit ( Viane) en de derde ( Iachtchouk) haalde niet zijn beste niveau.

Gent kijkt nu reikhalzend uit naar zijn nieuwe Arteveldestadion om, zo rekent de club, het budget te kunnen verhogen en verder te groeien, want sportief en commercieel lijkt in het Ottenstadion het maximum bereikt.

Om de kloof met vooral Anderlecht te kunnen dichten, zijn bij Gent naast de sterke, brede kern van dit seizoen nog een paar spelers van een hoger niveau nodig en voor de financiering daarvan moet de ‘community’, zoals ze dat in Genk zouden noemen, zich verbreden van het Gentse naar Oost-Vlaanderen en daarbuiten. Het nieuwe Genk, de vorige club die zich na een paar titels en bekers met de klassieke Belgische top kon meten en die zondag tegen STVV als laatste een Europees ticket pakte, is AA Gent vooralsnog niet: de accommodatie laat voorlopig op zich wachten en ook het hinterland is meer verdeeld.

Met het creëren van een samenhorigheidsgevoel is onder Michel Preud’homme een begin gemaakt: nooit was de verbondenheid binnen AA Gent zo groot. In het Buffalo Village aan het Koning Boudewijnstadion hief Chris-tophe Peeters, de Gentse schepen van Sport, het glas met spelers van de Gentse daklozenploeg, de stad prijkt met zijn logo op de broekjes van AA Gent en onderhoudt uitstekende relaties met de club, de jeugdwerking kreeg een nieuw elan en met de komst van Bob Peeters verkleinde de kloof tussen beloften en eerste ploeg. Een incident als dat tussen Thijs en Grondin werd voor de buitenwacht rimpelloos intern afgehandeld en de plooien met de supporters raakten gladgestreken.

Met een winnersmentaliteit – en sinds de tweede plaats en de bekerfinale ook het bewijs dat het loont – als bindmiddel.

Het is een klimaat waarin spelers beter werden: Bernd Thijs en Christophe Lepoint zijn opgeroepen voor de Rode Duivels, Marko Suler groeide van klungelaar naar vaste waarde in de Sloveense nationale ploeg, die straks naar het WK gaat, Roberto Rosales ontpopte zich tot een uitstekende rechterflankspeler met een aangesneden voorzet, en Yassine El Ghanassy en Eli-mane Coulibaly toonden een evolutie in hun manier van spelen. Mbaye Leye werd aanvallend gevaarlijker na een dipje rond Nieuwjaar. Enzovoort.

Bemoedigend voor de toekomst is dat het succes van Gent dit seizoen steunt op een doordacht beleid dat ook vóór de komst van Michel Preud’homme al werd gevoerd. Reden tot bezorgdheid is evenwel de enorme impact die de trainer op de mentaliteit in de club heeft gehad. De “architect van het succes”, zoals Ivan De Witte hem omschreef, moeten vervangen kan geen eenvoudige (en goedkope) opgave zijn.

Morgen/donderdag staat een nieuw gesprek tussen clubbestuur en trainer op de agenda. Daarna moet duidelijk worden of Michel Preud’homme bij AA Gent blijft en hoe sterk de interne binding in alle geledingen is als hij zou vertrekken. Maar troeven voor een toekomst met nog meer trofeeën heeft de club hoe dan ook in handen.

door RAOUL DE GROOTE

Gent kijkt nu reikhalzend uit naar zijn nieuwe Arteveldestadion.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier