Isaksson schudt bij PSV alle kritiek van zich af.

Ineens kan alles anders zijn. Vraag maar aan de Zweedse goalie Andreas Isaksson (28), die met PSV in het spoor volgt van het verrassende FC Twente. De fans van de Eindhovense club, die in het derde duel van het seizoen nog massaal om zijn vertrek riepen, prijzen sinds kort de international de hemel in. Termen als blunderen en falen werden vervangen door woorden als zekerheid en perfectie.

Maar de groei die de doelman van bijna 2 meter doormaakte, valt nog het bes-te van zijn eigen gezicht af te lezen. Op 16 augustus, bij de 4-3-winst tegen Ajax, was de houding van Isaksson – na de 0-1 van Luis Suárez – nog vol onzekerheid en moedeloosheid. Hij oogde als een murw gebeukte bokser, versleten en ver over zijn beste jaren heen.

Speculaties over een nieuw sluitstuk in de winterstop leken de Scandinaviër daarna alleen nog meer uit balans te brengen. Maar de laatste weken stond er een heel anders ogende speler op de doellijn. Waar de Zweed aan het begin van het seizoen bij hoge voorzetten en terugspeelballen nog een nerveuze rilling bij zijn eigen publiek veroorzaakte, handelde de doelman nu zijn werkzaamheden vol vertrouwen af.

Vooral in het duel tegen FC Utrecht onderging Isaksson een metamorfose. Hij kende geen enkele aarzeling, verricht-te vele goede reddingen, soms met imposante reflexen, en verdiende punten voor het team. De Zweed glimacht zelfs, een zeldzaamheid. Het oude record van Pim Doesburg, die in 1970 voor PSV acht opeenvolgende wedstrijden geen tegendoelpunt incasseerde, evenaarde hij net niet.

Toch lijkt de status van de zestigvoudige Zweedse international, die al actief was op EK’s (2004 en 2008) en het WK van 2006, de kant op te gaan van zijn in Eindhoven nog altijd populaire voorganger Gomes. “Het gaat allemaal heel snel”, verklaarde Isaksson in de Volkskrant. “Zo gaat dat nu eenmaal in voetbal. Van publiekslieveling kun je veranderen in een blunderaar. Bij mij gebeurde juist het omgekeerde. Daar ben ik blij om. Ik liet mijn handen het werk doen en bewees het tegendeel van de kritiek.”

Clarence Seedorf (33) keert niet terug bij Oranje. De middenvelder van AC Milan liet in VI weten dat het WK-boek voor hem dicht is.

Darío Cvitanich (25), de Argentijnse spits die wegkwijnde bij Ajax, maakt op huurbasis de overstap naar het Mexicaanse CF Pachuca. Luis Suárez en de clubleiding ontkenden een voorakkoord van de Uruguayaan met Chelsea vanaf de zomer van 2010. Met hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink (46, ex-AA Gent) wordt onderhandeld over een nieuwe deal.

Het Chinese Tianjin Teda stelde met Arie Haan (61) een nieuwe trainer aan. Hij wordt er geassisteerd door Theo Vonk. De oud-international was tot vorige maand coach van Chongqing Lifan, maar degradeerde.

Per 1 januari keert doelman André Krul (22), door de blessure van Wesley de Ruiter, van Telstar terug naar FC Utrecht.

FC Groningentrainer Ron Jans moet in de winterstop geen opvallende nieuwe gezichten in de selectie verwachten. Het ontbreekt de club aan middelen om zaken te doen op de transfermarkt. Er wordt aangestuurd op een snel vertrek van de Uruguayaanse spits Gonzalo García. Ex-international Frank de Boer (39, Ajax A1) sloeg het aanbod af om vanaf volgend seizoen als hoofdtrainer te fungeren.

Voor spits Roy Makaay (34) is er geen plaats meer bij Feyenoord. Centrale verdediger Kevin Hofland (30), doublure voor André Bahia, overweegt een tussentijds vertrek. De Braziliaanse spits Manteiga (19) wordt verhuurd.

Ondanks interesse van FC Utrecht kreeg verdediger Kevin van Diermen (20) bij Vitesse een nieuwe verbintenis tot 2012. Maasbert Schoute volgde Kees Bakker op als voorzitter, die sinds december 2003 die functie bekleedde.

MVV-trainer Fuat Capa plaatste met Volkan Ünlu een debutant onder de lat. Onze landgenoot Ruud Boffin (vormverlies) en Job Bulters werden gepasseerd.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier