Vrijdag kwamen HansLeenders, KevinVanbeuren en MustaphaKalkan terug uit Slovenië, waar ze met hun makelaar JosEerdekens waren gaan kijken of ze een transfer van Genk naar Publikum Celje zagen zitten. “Het was anders dan we ons hadden voorgesteld”, zegt Vanbeuren. “Slovenië is een mooi land, het neigt meer naar Oostenrijk dan naar Kroatië of Servië en Publikum beschikt over een goeie accommodatie, een heel goed veld ook.” Ze zagen er een oefenwedstrijd tegen Hajduk Split. “En dan blijkt dus dat het niet zo’n heel sterke ploeg is. Ze hebben duidelijk vooral achteraan nog versterking nodig, ook al werden ze twee seizoenen geleden nog tweede en speelden ze de bekerfinale. Ik zou het liefste een doel hebben, kunnen meedoen voor de titel. En financieel zal er ook iets tegenover moeten staan. Maar alleen zie ik het niet zitten, het zal alledrie of niemand worden, denk ik.”

Genk haalde er eerder AlmirSulejmanovic en DomenBersnjak, die het inmiddels allebei alweer liet vertrekken, en onderhoudt goede contacten met de club. BartHendrickx, die voor onder andere Lommel nog administratief werk deed, woont er al een jaar met zijn Sloveense vrouw en is projectmanager voor Publikum. “Ik doe alle internationale connecties en probeer intern wat orde op zaken te stellen”, zegt Hendrickx. “Zo staan we ondertussen in contact met Genk, Schalke, Nice en Panathinaikos. De top-vier werkt hier met een budget tussen 1,5 à 2 miljoen euro, maar hier kan je daar nog altijd meer mee doen dan in België. Op een ander niveau is hier nog veel meer mogelijk dan in België. Ik bedoel : de Sloveense markt is nog vrij onbekend, maar ze ligt aan de grens van Europa. Slovenië, en dus ook Publikum, heeft het plan opgevat om het beste jonge talent aan te trekken en op te leiden. Dus wie naar hier komt, komt zich zeker niet begraven. We zullen er alles aan doen om de spelers in the picture te houden. Door ook andere buitenlanders dan Serviërs of Kroaten aan te trekken, zouden we de mentaliteit moeten kunnen veranderen. Ze waren hier altijd gewend op een bescheiden niveau te werken als een soort lelijke eendje onder de vleugels van ex-Joegoslavië. Nu willen ze niet meer vergeleken worden met het Balkanvoetbal, maar zich concentreren op het Europese. Er is ambitie, ook al zal er altijd een verschil in financiële middelen blijven bestaan. Maar ze zijn op goeie weg : Publikum is met Maribor en Goriza een van de drie clubs die een Europese licentie haalden, in oktober wordt een nieuwe tribune gebouwd en de nationale ploeg speelt zijn wedstrijden ook in Celje.”

Behalve de drie spelers van Genk testte ook Jan-PieterMartens, die vorig seizoen bij Sturm Graz een sabbatjaar inlaste met het oog op een carrière in de muziek, bij Publikum. Begin deze week hoopten alle partijen op een beslissing.

‘Wie naar hier komt, komt zich zeker niet begraven.’

door Raoul De Groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier