SV Zulte Waregem raakt stilaan weer op de rails, weet aanvoerder Stefan Leleu, die sinds de Europese duels tegen Lokomotiv Moskou de organisatie en het opportunisme van vorig seizoen terugziet.

1 Wie van de vertrekkers missen jullie het meest ?

Stefan Leleu : “Zowel Frédéric Dupré als Salou Ibrahim hadden meer dan hun aandeel in het succes. Net als Dupré begreep Salou heel snel de automatismen. Het klikte direct, terwijl we nu – ook door wat ongelukkige blessures – in een fase zitten van zoeken en tasten. We proberen de juiste balans te vinden. De veldbezetting wordt stilaan duidelijk, alleen moeten we ook nog de juiste mensen op de juiste positie posteren. Dat vergt wat tijd. Salou is een diesel, die ook bij Club Brugge straks zijn waarde zal bewijzen. Dupré, die bij Standard nota bene Eric Deflandre uit de ploeg houdt, is de beste rechtsachter die er momenteel in België rondloopt. Hij moet met zijn gezonde agressie binnenkort zijn kans krijgen bij de nationale ploeg.”

2 De nieuwkomers zijn allemaal spelers met ervaring in de eerste klasse, maar geen enkele van hen haalt zijn beste niveau. Hoe valt dat te verklaren ?

“Het is vrij eenvoudig : je bent maar zo sterk als het niveau van de ploeg. De verwachtingen liggen ook veel te hoog. Iedereen kent Chris Janssens van zijn vrije trappen, maar tot nu toe lukte dat niet, omdat hij daar te veel op focust en dan forceert. Het zorgde voor een averechts effect. Ook Cédric Roussel en Geert De Vlieger, beiden blij dat ze weer kunnen en mogen spelen, willen zich te veel bewijzen, waardoor het niet direct lukt. Ik ben ervan overtuigd dat hun meerwaarde nog zal blijken. Op school krijg je toch ook maar uitsluitsel op het einde van het jaar ?”

3 Voorzitter Willy Naessens verklaarde dat de jongens die mee promoveerden vanuit de derde en vierde klasse wat over hun top heen zijn en geen extra stap hoger kunnen zetten. Volg je zijn visie ?

“( resoluut) Nee, helemaal niet. Dat is echte larie. De bekerzege is het hoogtepunt uit onze loopbaan. Als de nieuwkomers met al hun ervaring het moeilijk hebben om voor iets extra’s te zorgen, dan is het ook logisch dat de anderen het niet gemakkelijk hebben om die volgende fase – professioneler worden als ploeg en club – te overbruggen. We worden geconfronteerd met onze groeipijnen, die we samen moeten overwinnen.”

4 In het doelmannenvraagstuk handelde trainer Francky Dury niet echt gelukkig met het snel vervangen van Geert De Vlieger door Pieter Merlier en omgekeerd. Heeft hij te snel beslist en psychologisch een verkeerde zet gedaan ?

“Het blijft een delicate kwestie. Kijk maar naar wat Anderlecht tegenkwam met Daniel Zitka en Silvio Proto. Jammer dat hun prestaties met een vergrootglas worden bekeken. De trainer is kritisch en neemt zijn verantwoordelijkheid op, terwijl vele anderen lijdzaam zouden toezien en de knoop niet zouden durven doorhakken. Met zijn signaal probeert hij hen misschien allebei scherp te krijgen. Bij Dury zit er altijd een gegronde visie achter. Wij worden ook constant geëvalueerd. Is het niet voldoende, dan vlieg je uit de ploeg.”

5 Is die verhoogde concurrentie wel een goede zaak voor jullie spelersgroep, die het de voorgaande jaren altijd moest hebben van zijn hechtheid op en naast het veld ?

“Een zegen. Daardoor heb je niet alleen een kwaliteitsverhoging, maar kan je ook iets gemakkelijker de huidige blessuregolf opvangen. Wouter Vandendriessche, Jonas Vandemarliere en Lander Vansteenbrugghe kunnen al een wedstrijd doen kantelen. Een positieve zaak, het bewijs dat we vooruitgang boeken en professioneler worden. Ik vind het formidabel dat Frédéric Dindeleux, zonder te morren, er altijd honderd procent voor gaat en zich als een echte prof gedraagt, ook al is hij vaak bankzitter. Maar die ongelofelijke sfeer van vorig seizoen, met toch hoofdzakelijk Belgen, kan je niet meer evenaren. Een dergelijk parcours, dat wordt bijzonder moeilijk, beseffen we allemaal. Het samenzijn in Moskou was alleszins goed voor de eendracht.”

6 Gunter Thiebaut is momenteel bij FCV Dender topschutter van de tweede klasse, maar paste blijkbaar niet in het spelsysteem en de spelersgroep ?

“Tja, hij had de tegenslag in een ploeg te komen die niet draaide. Het verwachtingspatroon lag ook te hoog. Bovendien ondervond hij moeilijkheden om zich door te zetten bij de kansen die hij kreeg. Dat hij zich niet honderd procent voelde, had ook te maken met het feit dat hij niet het volste vertrouwen kreeg van iedereen.”

7 Moet de club vanaf volgend seizoen al overschakelen op het volledige profstatuut ?

“Als ze dat financieel aankunnen, waarom niet ? Alleen moeten ze opletten dat ze geen stappen overslaan. Alles wat wordt vernieuwd, mag niet te resoluut of drastisch gebeuren. Je kiest beter voor de weg van de geleidelijkheid, want het duurt altijd een tijdje vooraleer iedereen zijn draai vindt. Groeipijnen heb je altijd.”

8 Jullie slikken negentig procent van de tegendoelpunten op stilstaande fasen. Vertoont het onwrikbare centrale verdedigingsduo Leleu-De Brul stilaan barsten ?

“( lacht) Betonrot, hé. Het ligt zeker niet aan ons. Het is een kwestie van afspraken en concentratieverlies. Daarna doet de wet van Murphy zijn intrede : eenmaal het tegenvalt en hoe meer je erover praat, hoe vaker het gebeurt. Op training werken we eraan, en we krijgen ook voldoende dvd-beelden te zien. Gelukkig is het niet altijd dezelfde speler die erbij betrokken is.”

9 Wat kunnen jullie bijleren van het Europese avontuur ?

“Dat je niet altijd voluit voor de winst moet gaan, maar oog moet hebben voor de verdedigende organisatie. Het is soms beter een afwachtende houding aan te nemen en met veel volk achter de bal te blijven, dan te veel op enthousiasme te teren. De routiniers hebben de jongeren nodig, de diesel heeft soms behoefte aan een injectie. Geduldig wachten op je kans en dan toeslaan, dat is de essentie. Je moet heel leep zijn.”

10 Welke doelstellingen koesteren jullie dit seizoen nog ?

“Opnieuw de geoliede machine worden van vorig seizoen. Nu voetballen we nog iets te krampachtig. Het komt er nu op aan de automatismen terug te vinden, de sterke punten van de tegenstander lam te leggen en punten te sprokkelen. Het is goed dat de trainer er vuur in wil steken. Het heeft een bedoeling : iedereen wakker schudden om beter te doen.”

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier