MS

Van september 2000 tot november 2001 was Louis van Gaal bondscoach van Nederland. Een kortstondig avontuur, Oranje slaagde er immers niet in zich te kwalificeren voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Balans van een dik jaar Van Gaal: veertien interlands, waarvan er acht gewonnen werden, vier gelijkgespeeld en twee verloren. Doelsaldo: 35-11.

De selectie bestond enerzijds uit Ajaxadepten waarmee Van Gaal eerder successen boekte ( Kluivert, Overmars, Van der Sar, De Boer, Davids, Melchiot, Stam) en PSV-anciens ( Numan, Zenden, Van Nistelrooy, Hofland, Van Bommel, Cocu). “En dat was een deel van het probleem”, geeft Taco van den Velde, Oranjewatcher van Voetbal International, aan. “Er was onenigheid tussen de spelers en Van Gaal erfde eigenlijk een groep die verzadigd was. Hij gaf ook aan dat hij het heilige vuur miste bij zijn internationals.”

Zo was er in november 2001, in de aanloop naar een oefeninterland tegen Denemarken, in het spelershotel in Kopenhagen een incident dat onrechtstreeks aanleiding gaf tot het ontslag van de trainer. Enkele spelers hadden stripteaseuses besteld. Toen Van Gaal dat merkte, stuurde hij de dames meteen huiswaarts. Van Gaal besefte daar dat hij de grip op zijn spelers kwijt was. Tijdens een persconferentie na zijn ontslag gaf hij deze toelichting: “Ik heb de spelers gevraagd naar hun visie over professionele begeleiding. Er was een verschil van mening met het grootste gedeelte van de spelersgroep. Dan moet een coach stoppen.”

Van Gaal zou het altijd “de grootste ontgoocheling uit mijn trainersloopbaan” blijven noemen. Daarom ook dat Van Gaal zo gebrand is op verschoning. Hij hengelde in december 2007 naar de job van Engels bondscoach, maar de FA koos voor Fabio Capello. Amper een maand later solliciteerde hij openlijk naar een nieuwe kans bij Oranje, waar Marco van Basten in januari 2008 al aangaf na het EK dat jaar te stoppen als bondscoach. De KNVB koos voor Bert van Marwijk. Dat Louis van Gaal nu dus niet weigerachtig staat tegenover een aanbod van de KBVB, hoeft niet te verbazen. MS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier