Dat men het bij de FIFA niet zo ernstig neemt met bedrijfsethiek was al langer een publiek geheim, maar is er dan echt geen geloofwaardige kandidaat, met nog een greintje principe en misschien enige kennis van de sport? Wat betreft de zoektocht naar deze interne game changer kan men de huidige rooksignalen niet bepaald bemoedigend noemen. Opvallend is de kandidatuur van algemeen secretaris Gianni Infantino. Die werd naar voren geschoven in de wanhopige zoektocht van de UEFA naar een opposant voor sjeik Salman, die bij nader inzien toch nietzo’n preferabele keuze lijkt te zijn. De lastminutekandidatuur van de Platiniluitenant onderstreept de morele ontoereikendheid van de diverse UEFA-leden des te meer: zij zien in dat de sjeik het waarschijnlijk zal halen, maar hopen zich tegenover het thuisfront te kunnen wassen in onschuld door te zeggen dat ze toch op iemand anders hebben gestemd.

Het is duidelijk dat de FIFA wordt geleid door mensen die het gouden kalf aanbidden, en dat zal zo blijven wanneer een van de kandidaten de fakkel overneemt. Dubbele standaarden en hypocrisie zijn alomtegenwoordig. Wat de UEFA dan ook werkelijk moet overwegen is de mogelijkheid zich terug te trekken uit de FIFA. Als Europa werkelijk het morele baken is dat het binnen dit spel beweert te zijn, dan zou een afscheiding als onvermijdelijk moeten beginnen te voelen. Want het wordt stilaan duidelijk dat de financiële beschuldigingen tegen Sepp Blatter eigenlijk minder moreel verwerpelijk zijn dan de smakeloze capriolen van sjeik Salman.

De FIFA is al haar geloofwaardigheid kwijt, en de smet kan niet zomaar worden afgestoft. Uiteindelijk heeft de organisatie twee hoofdtaken: ervoor zorgen dat de mondiale regels van het spel nageleefd worden en het transparant beheren van het WK. Twee zaken waar ze voorlopig onmiskenbaar in faalt. Als het mondiale voetbal dan ook enige geloofwaardigheid wil overhouden is het noodzakelijk om de FIFA naar de vuilnisbak van de geschiedenis te verwijzen en opnieuw te beginnen met een nieuw bestuursorgaan, ditmaal gevestigd in een land zonder de Zwitserse obsessie met geheimhouding. Opnieuw beginnen met een nieuwe set van regels en voorschriften, volledig open en transparant en vooral zonder dezelfde, oude bezoedelde gezichten. Totdat dit gebeurt, zal het voetbal zich onmogelijk kunnen ontdoen van de stank van corruptie. De vraag blijft echter: welke voetbalbond zal dapper genoeg zijn om het voor te stellen? En welke landen zullen er vervolgens in meegaan?

Indien de UEFA nog enige morele grond heeft om op te staan, kan die onmogelijk verzoenbaar zijn met het huidige vazalschap tegenover concerns zoals McDonald’s of Coca-Cola. De hoop dat het zal volstaan om een van de eigen stromannen eervol te laten verliezen van een man wiens regime beschuldigd wordt van het martelen van voetballers, mag hier niet gekoesterd worden. Eerste op het lijstje staat een terugtrekking uit de FIFA, gevolgd door een gereorganiseerde UEFA – geen sjeiks, prinsen of andere schimmige machtswellustelingen – en een terugkeer naar het eigenlijke spel.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fernando Vandekeybus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier