Zelf heeft hij er geen belang bij, maar Herman Wijnants blijft ijveren voor een verzoening tussen Lokeren en Davy De Beule. De man van Westerlo is het er uitsluitend om te doen dat de speler zo snel mogelijk kan voetballen. “Omdat de huidige situatie slecht is voor het Belgische voetbal”, houdt hij vol. Dat De Beule intussen meetraint met AA Gent, vindt hij géén goede zaak. “Als je wil verzoenen, laat AA Gent er dan toch buiten. Ik begrijp dat niet. Vorige week had ik eindelijk de speler zelf aan de lijn. Dat was me nog niet gelukt, zo goed wordt hij afgeschermd. Mijn scenario is dat vier, vijf clubs hem een aanbieding doen, zodat hij kan kiezen. De Beule heeft mij geantwoord dat alles nog open ligt. ‘Ze mogen altijd contact met mij opnemen’, zei hij. Daar heb ik vervolgens een paar clubs van op de hoogte gebracht. Mortelmans ( De Beules zaakwaarnemer, nvdr) heeft me verzekerd dat de speler beslist.”

In de omgeving van De Beule is te horen dat de telefoon niet stilstaat dezer dagen. Meerdere clubs maakten hun belangstelling voor de speler bekend. Vrijdag leggen zijn advocaten in beroep hun conclusies neer, een week later de tegenpartij. De rechter zal de zaak bij hoogdringendheid behandelen, zodat een uitspraak nog dit kalenderjaar mogelijk is. Anders moet er in de tussentijdse transferperiode in januari op de goodwill van Lokeren worden gerekend. Wijnants : ” Roger Lambrecht heeft ook fouten gemaakt, maar een kleine financiële tegemoetkoming moet kunnen volgens mij.”

Allerhande vetes en dubbelzinnige relaties doorkruisen een toenadering. Zo delen Lokeren en AA Gent ( Georges Leekens) dezelfde advocaat ( Laurent Denis), en Walter Mortelmans is behalve van De Beule ook de zaakwaarnemer van Paul Put, de trainer die een lange juridische strijd voerde met Lokeren na zijn ontslag daar. Bovendien nam Lambrecht, toen hij een paar jaar geleden aanstuurde op een samenwerking, buiten medeweten van AA Gent contact op met VDK, bank en hoofdsponsor. Sindsdien kent de Gentse financiële huishouding geen geheimen voor de bandenverkoper. Gent kwam dat pas achteraf te weten en lust Lambrecht rauw. “Dat speelt natuurlijk een klein beetje mee,” geeft Gentvoorzitter Ivan De Witte toe, “maar slechts op de achtergrond. Laat het ons vooral daar niet zoeken.”

Wijnants, die ook lid is van het Uitvoerend Comité van de KBVB en van de profliga, betreurt vooral dat de bond noch de voorzitters van de grote clubs hun nek uitsteken. “Ik heb met voorzitters van de G5 gebeld, die mijn mening delen en me zeggen : ‘Dit is niet goed’. Als zij discreet hadden bemiddeld, was deze zaak al lang opgelost.” (JH)

JH

‘Als je wil verzoenen, laat AA Gent er dan toch buiten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier