Wat moet Peter Maes hebben gedacht toen hij zaterdagavond in het Koning Boudewijnstadion zijn uitgelaten spelers een ereronde zag lopen, terwijl er vuurwerk werd ontstoken en de supporters een feestje bouwden? Wat gaat er dan door een trainer heen die een zekere branie uitstraalt, maar zijn ploeg aanvankelijk moeilijk op de rails kreeg en aan wiens competentie er hier en daar werd getwijfeld omdat hij topschutter Jérémy Perbet zo gemakkelijk naar Bergen had laten vertrekken? Denk je dan nog eens aan die moeilijke beginmaanden, waarin vooral de van OH Leuven aangetrokken Hamdi Harbaoui je kopzorgen geeft omdat zijn manier van voetballen te veel van de anderen eist? Vraag je je af waarom je er niet meer in slaagt van achteruit te voetballen en hoog druk te zetten, de wapens waarmee vorig seizoen play-off 1 werd behaald? In een interview met dit blad gaf Maes begin november zelfs de indruk niet meer al te veel te rekenen op de Tunesische aanvaller.

En nu bezorgt uitgerekend Hamdi Harbaoui met zijn gouden goal Lokeren de eerste trofee uit de geschiedenis. En stroomde er dus een vloed van emoties door het Koning Boudewijnstadion. In de eerste plaats bij voorzitter Roger Lambrecht, die zolang zocht naar het juiste recept, met veertien trainerswissels tussen 2001 en 2010, en die met veel opgekropte irritatie moest vaststellen dat zijn club verankerd zat in het provincialisme en de beklemmende anonimiteit nauwelijks nog kon doorbreken. Behalve dan in de aanloop naar deze bekerfinale, die in de stad ongemeen veel enthousiasme losmaakte en in de media voor een eindeloze reeks verhalen zorgde. Dat is dit seizoen anders geweest. Toen Lokeren in Genk ging winnen en AA Gent uit de beker kegelde bijvoorbeeld, werd er vooral over die clubs geschreven. En niet over de stunt van Lokeren.

Ook daarom wordt die bekeroverwinning zo uitbundig gevierd, behaald met een man minder en met het herkenbare voetbal dat Peter Maes nastreeft. Hij heeft een getalenteerde groep in handen, met jonge sieraden zoals Laurens De Bock en Nill De Pauw. Voor hen is Maes een ideale leermeester, ook al worden sommigen weleens moe van zijn constante aanwezigheid, van zijn driftigheid langs de lijn. Maar Maes is een constante in deze vroeger zo roerige club. En maakt uiteindelijk ook spelers beter. Je merkt het onder meer aan de manier waarop Hamdi Harbaoui uiteindelijk toch de knop omdraaide. Nu wil Maes deze kern behouden en hier en daar voor een kwaliteitsinjectie zorgen.

Het komt er nu voor Lokeren inderdaad op aan dit succes te verzilveren. Maar dat blijft moeilijk in een club met budgettaire beperkingen. Dat Lokeren zijn Europese wedstrijden wellicht elders moet gaan spelen omdat de accommodatie niet voldoet aan de normen die worden opgelegd, is schrijnend. En een kaakslag voor de supporters die zich nu wellicht 85 kilometer verder, naar Westerlo, moeten verplaatsen. Krakkemikkige accommodaties zijn een probleem dat blijft aanslepen in dit land zonder sportcultuur. Bij grote sportmanifestaties dompelen minister en hoogwaardigheidsbekleders zich nochtans graag mee onder in de feestvreugde. Zoals ook in Kortrijk bleek. Waarna ook daar alles weer zijn gewone gang gaat.

Prachtig en zelfs ontroerend was het om het Koning Boudewijnstadion zaterdag gevuld te zien met telkens 15.000 supporters van Lokeren en KV Kortrijk, met aan de ene kant het wit-zwart-geel en aan de andere zijde een schilderij van rood en wit. Geen enkele zin heeft het dan ook om de bekercompetitie te hervormen omdat het Koning Boudewijnstadion met een topploeg een heel andere sfeer geeft dan met twee kleinere ploegen, zoals CEO van de KBVB Steven Martens zich onlangs zeer ongelukkig liet ontvallen.

In plaats van creatief na te denken over de manier waarop deze competitie gepromoot kan worden, komen we in dit land niet verder dan dat soort loze kreten. Of tot het bedenken van een competitieformule waarin punten gehalveerd of afgeschaft worden. Het mag zijn dat dit meer televisiegelden oplevert, de vraag is hoe ver je gaat om de sport op te offeren op het altaar van de commercie.

Bekijk elke week de vlog van

Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om

9.10 uur in Lilaleen op Joe FM

DOOR JACQUES SYS

Nu moet Lokeren dit succes verzilveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier