De keuze is groot en moeilijk op het middenveld van Club Brugge. René Verheyen legt de nuances.

Als iedereen fit is en in vorm, is het gemakkelijk. “De beste bezetting is Timmy SimonsNastja CehGaëtan Englebert gebleken, omdat daar evenwicht in zit”, aldus René Verheyen, eerste assistent van Trond Sollied, zijn voorganger als hoofdtrainer én gewezen middenvelder van Club Brugge. “Maar dat wil niet zeggen dat er elke keer met die bezetting gespeeld wordt. Elke speler heeft zijn kwaliteiten en wat je nodig hebt, kan van match tot match verschillen. Simons en Englebert hebben een heel groot loopvermogen en recupereren ontzettend veel ballen, terwijl Ceh meer de technische man is, die ook Alin Stoica of Jonathan Blondel zou kunnen zijn. Dat ligt allemaal heel dicht bij elkaar.

“We beschikken in het middenveld alleszins over enorm veel mogelijkheden en die moeten we gebruiken, vind ik. Het is zo dat je wat goed gaat, laat staan. En loopt het minder goed, dan grijp je terug naar de bezetting waarvan gezegd wordt : dat is misschien het beste.”

Positie nr. 6

Op de positie van verdedigende middenvelder is Timmy Simons de eerste keuze van Trond Sollied. Philippe Clement is onder de Noorse trainer vooral centrale verdediger geweest. Maar soms staat hij ook op het middenveld en Simons dan centraal achterin. “Met Timmy in het centrum van de verdediging heb je meer snelheid en wendbaarheid en kan je iets verder van doel spelen”, legt René Verheyen uit. “Clement op het middenveld is iemand die druk naar voor kan zetten, vanuit de positie van verdedigende middenvelder ook geregeld voor doel kan verschijnen. Tegen een kopbalsterke spits, iemand die kort gedekt moet worden, ben je misschien beter met Clement vanachter ; tegen een kleine, snelle wendbare misschien met Simons. Op het middenveld geldt eigenlijk hetzelfde. Simons betere voeten ? Dat proces zal ik niet laken. Ik zie echt heel weinig verschil of Simons of Clement op het middenveld speelt.

“Wij kiezen naargelang de omstandigheden : tegen welke ploeg spelen we, hoe zit het bij hen in elkaar, wat hebben we nodig ? Het is tot nu toe altijd al vrij goed gelukt. De momenten dat we veranderden, waren het geen minpunten voor de ploeg. Beide opstellingen hebben ons al baat gebracht.” Problemen kende Club Brugge vooral met Vukic, spelmaker van Shakhtar Donetsk, die links en rechts tussen de linies ging spelen. “Wij bleven in positie voetballen, omdat individuele dekking ons spel niet is”, verklaart René Verheyen. “Je kunt hem ook volgen, maar dan krijg je misschien andere hiaten. Vukic profiteerde van het feit dat zijn ploeg de sterkste was : als je in een elftal iemand achter de spitsen in een vrije rol kunt laten voetballen, zonder dat hij veel moet verdedigen, dan is dat gewoon heel moeilijk te bespelen.

“De fout van Simons in Donetsk bij de tweede tegengoal ? Hij had beter de bal in corner getrapt, maar hij is ook iemand die altijd de voetballende oplossing zoekt, hé. Het zijn dingen die zelden gebeuren bij hem, daarom wordt er ook zo de nadruk op gelegd als het wél eens gebeurt. De verwachtingen worden ook steeds hoger. Hoge bomen vangen veel wind. Hij is geen spectaculaire speler, maar van goudwaarde voor de ploeg. Ook als hij eens een mindere match speelt, wat dan meestal in de passing zit, blijft hij nog nuttig. Maar ik moet zeggen dat ik hem in al de jaren dat ik hem ken maar heel weinig mindere matchen zag spelen. Hij werpt zich door zijn spontaniteit en zijn prestaties ook steeds meer op als de natuurlijke leider van Club Brugge. Een superprof. Mondiger geworden komt hij vrij voor zijn mening uit. Open, maar zonder kapsones zegt hij de dingen die gezegd moeten worden. Tegen medespelers, tegen iederéén. Want hij is ook iemand die met de trainers durft te praten over bepaalde zaken.” Simons blesseerde zich donderdagavond tegen Châteauroux (4-0) voor het eerst ernstig sinds hij voor Club Brugge voetbalt. Een scheurtje in een mediale knieband zal hem volgens de clubdokter vier tot zes weken uit de ploeg houden. Hijzelf hoopt op drie.

Positie nr. 7

Gaëtan Englebert is met zijn enorme actieradius een moeilijk te missen schakel gebleken op de positie rechts bovenaan de driehoek van Trond Sollied. Kan grote afstanden overbruggen, ruimte scheppen en ruimte dichten, bindt de linies. In mindere tijden kan hij nogal slordig zijn in de passing. Alin Stoica is zijn vervanger, een heel ander type. “Zonder Englebert en met Stoica heb je een stuk minder balrecuperatie en loopvermogen, hoewel ik vind dat Stoica voldoende fysieke kwaliteiten heeft”, zegt René Verheyen. “Het is natuurlijk de omschakeling waar het om gaat : wil ik het doen of wil ik het niet doen ? Wat is mijn speelstijl ? Dat is aanvallend, terecht, met zijn kwaliteiten. Maar een voetballer moet ook meeverdedigen, vooral in grote matchen. Als je thuis speelt tegen, met alle respect, KV Oostende, kan je een keer zeggen : kijk, ik zal alleen maar aan dát denken. Maar in topmatchen kan dat niet. Fysiek is hij in orde en, neen, ik denk niet dat zijn motor te klein is, ik denk dat het eerder is : het knopje omdraaien. Het wordt tijd voor Alin dat hij een keer aan de oppervlakte komt. Aan hém om zich te bewijzen.

“Ik heb hem gezegd dat zijn rendement maar veertig procent van zijn mogelijkheden bedraagt. Hij kan zeker veertig procent beter, maar daarvoor zal hij een andere speelstijl moeten aannemen. Wat hij vaak doet, is : een bal inspelen en hem dan achterna lopen, hem terugvragen in dezelfde lijn. In plaats van : spelen en ruimte maken voor zichzelf. En : hij moet zijn actie maken rond of in de zestien. Niet vijftig meter van de goal. Daar moet je geen bruggetje maken, daar moet je spelen en wegwezen. Als hij dat wil begrijpen en anders gaan spelen, zal zijn rendement veel groter worden. Want hij heeft enorm veel mogelijkheden. Een aantal matchen was het al een stuk beter, maar dan hervalt hij en moet je er weer eens mee praten. Een spelstijl van iemand verander je natuurlijk ook niet op een week.

“Qua loopvermogen heeft hij zeker niet minder dan Ceh, maar het gaat erom hoe je dat gebruikt. Blondel zal het bijvoorbeeld meer in de diepte gebruiken, Stoica misschien meer in de breedte. Schrik om diep te gaan, omdat hij dan te ver terugmoet ? Hij is Simons of En-glebert niet, maar de momenten dat hij iets kan bijbrengen, moet hij dat doen. Maar de offensieve meerwaarde die hij kan bieden, is er in verhouding tot zijn kwaliteiten nog te weinig uitgekomen. Want hij is goed in het samenspel, hij is niet traag, is snel bal aan de voet, hij kan een actie maken. Dan moet je meer brengen dan op het middenveld een balletje breed spelen. Dat is voor hem nutteloze energie, zo ver van de goal. Alin zal altijd een balspeler blijven, iemand die de bal opeist en speelt, maar hij moet zijn acties en dubbelpassen in een hoger gelegen zone maken. Ik vind dat hij meer van zichzelf moet eisen. Ik bedoel : de top willen bereiken, want hij heeft alles wat de top kan hebben. Niet tevreden zijn met waar hij nu is, maar die stap hoger willen zetten.”

Het is niet gemakkelijk voor Alin Stoica in Brugge, want in het 4-3-3-concept van Trond Sollied moeten de drie middenvelders, ook de twee offensieve, hard werken, in offensief en in defensief opzicht. Als Stoica speelt, is het meestal in de plaats van Gaëtan Englebert. Makkelijker zou hij het hebben in een middenveld mét Simons en Englebert, zoals Ceh. En het makkelijkst zou hij het hebben, moest de driehoek dan omgedraaid worden en hij in de punt vooruit kan opereren. Dan spelen er twee mannen in zijn rug, moet hij niet zoveel verdedigen, kan hij zich hoger in het veld en offensiever uitleven. Of nog, in 4-4-2 weliswaar, in de bovenste punt van een ruit, of rechtsboven in een vierkant.

“Dat is allemaal perfect mogelijk en al die mogelijkheden gaf ik intern al aan, maar het gaat altijd om evenwicht en het beste wat er uit is gekomen, is een middenveld met Timmy, Gaëtan en Nastja”, aldus René Verheyen. “Kan dat verbeterd worden, dan zullen we het niet laten, ook niet in 4-4-2. Hij ( Trond Sollied, nvdr) staat er open voor, maar heeft zijn systeem en een voorkeur voor 4-3-3. Bovendien : de manier waarop wij de laatste jaren voetbalden, bezorgde ons enorm veel doelkansen. Het is ook een systeem dat deze club vrij goed past, dus waarom zouden we veranderen ?

“Vergeet niet dat we het tegen Dortmund met Ceh én Stoica uitstekend deden. Toen bleek dat die combinatie wel kan.” Ja, één helft. Bij de rust werd bijgestuurd en de driehoek omgedraaid : Ceh zakte naast Simons voor de verdediging, om de gaten tussen verdediging en middenveld te dichten, waarna de afstand met Stoica te groot werd. Er zijn niet weinig trainers die graag hebben dat Stoica én Ceh spelen, omdat je erover kunt gaan. “Ik kan me best voorstellen dat trainers zo redeneren, maar aan alles zijn voor- en nadelen : als je over Stoica heen gaat, maar daar niets mee doet, dan komt Stoica vrij en doet hij er misschien wel iets mee. Maar het is natuurlijk wel zo dat je met Simons én Englebert meer loopvermogen, fysieke ingesteldheid en balrecuperatie hebt en dat dat in zware wedstrijden heel belangrijk is. Het zijn twee werkers, twee lopers die ook kunnen voetballen. Spelers die altijd daar zijn, regelmatig presteren.”

Positie nr. 8

Nastja Ceh is de certitude, Jonathan Blondel zijn vervanger. “Ceh heeft na een moeilijk begin zijn draai gevonden bij Club Brugge”, zegt René Verheyen. “Goede techniek, goede passing en, ook belangrijk voor een ploeg, een vrije trap waarmee hij net als Bosko Balaban het verschil kan maken. Dat zijn spelers met een meerwaarde. Toen hij toekwam, zou je gezegd hebben dat hij niet veel loopvermogen had, maar dat valt best wel mee. Hij was ontgoocheld in het begin, dacht te veel na. Als je je niet zeker voelt, onzeker bent van je plaats, ga je dingen forceren om in de picture te komen bij je trainers. Dat heeft hij van zich afgelegd, hij heeft gezegd : ik zal míjn match spelen, míjn ding doen. Hij is een stuk rustiger geworden, ook als hij er eens naaststaat.

“Eigen aan Nastja is dat hij vanuit elke positie een goede center kan trappen, ook van tegen de zijlijn. Hij is iemand die best het spel voor zich heeft. Aan de bal komen en kijken wat er gebeurt, zo’n type was ik destijds ook een beetje. Blondel gaat diep, Nastja minder. Nastja heeft een goed positiespel en won enorm veel aan duelkracht. In het begin dachten we : oei, hij trekt zijn voetje terug, dat wordt kantje boordje. Maar hij is ondertussen ook Sloveens international geworden en dat gaat goed. Dat zijn allemaal dingen die een mens sterker maken.

“Jonathan Blondel kan in de toekomst zeker een van de dragers van de club worden. Hij speelt met zijn hart en heeft veel mogelijkheden. Maar hij doet de dingen misschien nog een beetje te geforceerd, op een te hoge snelheid. Dat is niet altijd goed, alles altijd aan honderd procent doen. Hij zal het nog wel leren, denk ik, dat hij daarin een beetje moet gaan schakelen. Het is ook eigen aan een jonge speler die een goede mentaliteit bezit, zich wil bewijzen en absoluut wil spelen. Dat zal hem moeten bijgebracht worden door ons, wanneer het moment is om wat te temperen, maar dat is niet simpel. Hij wíl zo graag, hé, en dat is een heel goede eigenschap, maar dat komt zijn spel niet altijd ten goede. Ik denk dat het voor de toekomst geen probleem wordt. Hij overdrijft, maar het komt in orde. Maar een speler die zo gevormd is, zet je op een week niet naar je hand.

“Blondel heeft diepgang, maar twee seconden later staat hij in de omschakeling weer waar hij moet staan. Dat is Blondel, iemand die negentig minuten bezig is. Enorm veel loopvermogen voor zijn gestalte, heel goed qua balrecuperatie. Infiltreert zeer goed. Het is iemand waar je altijd op kunt rekenen als je hem opstelt, zowel in offensief als defensief opzicht. Soms moet hij het nog beter uitspelen, zeker de laatste pass moet precies zijn, maar dat heeft met snelheid van uitvoering te maken. Zijn scorend vermogen is niet zo groot, maar dat is dat van Englebert ook niet. Hij zal er nooit vijftien op een jaar maken, denk ik, maar welke middenvelder doet dat tegenwoordig wel nog ?”

door Christian Vandenabeele

‘Ik zie echt heel weinig verschil als Clement of Simons op het middenveld speelt.”Ceh won enorm aan duelkracht. ”Blondel kan een van de dragers van de club worden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content