De HEINway

Als er één iets is waar Hein Vanhaezebrouck van gruwelt, dan is het verwaand gedrag. © BELGAIMAGE

Het vertrouwen in Hein Vanhaezebrouck is groot. De West-Vlaming krijgt de macht om puin te ruimen en voor duidelijkheid te zorgen.

Vraag eens aan Hervé Kage, Habib Habibou, Jérémy Perbet of Jérémy Taravel aan welke strenge disciplinaire vereisten je moet voldoen om de trein van Hein Vanhaezebrouck niet te missen. Je mag dan nog een artiest op noppen zijn: als je de strakke lijn van de leermeester niet volgt, dan vlieg je er onherroepelijk uit. Het overkwam hen in de eerste regeerperiode van de West-Vlaming bij de Buffalo’s tussen de zomer van 2014 en september 2017.

Iedereen zal onder Vanhaezebrouck weer op de toppen van zijn tenen lopen.

Eenheid van denken en handelen

Wie zijn eigenbelang vooropstelt en daardoor optreedt als een potentiële stoorzender, kan het snel schudden bij Vanhaezebrouck. De coach installeert altijd een eenheid van denken en handelen. Wie zich afzondert of er te veel de kantjes afloopt, zet zich ook buitenspel. Het devies luidt eenvoudig maar duidelijk: de Heinway of de highway. Liever kiest de trainer voor plichtsgetrouwe soldaten (zoals hij Karim Belhocine weghaalde bij Waasland-Beveren en Nana Asare bombardeerde tot aanvoerder) met minder intrinsiek talent dan zich constant te ergeren aan bepaalde vedetteneigingen. Want als er één iets is waarvan Vanhaezebrouck gruwelt, dan wel verwaand gedrag. Na de titel in 2015 verwees hij daarom maar al te graag naar David Bowie, die het had over ‘ we can be heroes, just for one day‘. Met andere woorden: niet op de lauweren rusten, maar altijd de lat voor jezelf hoog genoeg blijven leggen.

Vanhaezebrouck krijgt nu de kans om een grondige evaluatie te maken bij KAA Gent. In de eerste plaats binnen de kleedkamermuren, waar aanvoerder Vadis Odjidja Ofoe de sleutels in handen kreeg van voorzitter Ivan De Witte sinds zijn contractverlenging tot 2023 in mei dit jaar. De 31-jarige middenvelder probeerde de clubleiding al warm te maken voor de komst van boezemvriend Faris Haroun, een kilometervreter die in zijn rug veel defensief werk zou kunnen opknappen en graag de fysieke duels aangaat, maar dat lukte niet. Odjidja loodste wel Jordan Botaka binnen, die moet vaststellen dat er een kwalitatieve kloof gaapt tussen STVV en KAA Gent.

Wanneer het sportief niet altijd naar behoren verloopt, is de ervaren doelman Sinan Bolat niet altijd een meerwaarde voor de vestiaire. Een dominant karakter als Vanhaezebrouck heeft er geen moeite mee om dat soort van (emotionele) types te managen. Roman Jaremtsjoek, wiens frustraties te vaak de kop opsteken, is nog zo’n speler. Veel liever heeft de trainer stille leiders, zoals Sven Kums, die tot nu toe een schim van zichzelf was en zich te veel wegcijferde. Dat hij afgelopen zondag alle stilstaande fasen voor zijn rekening nam en weer wat meer het verkeer probeerde te regelen, was een signaal van toegenomen verantwoordelijkheid.

Stellen dat de spelersgroep te veel macht heeft, zoals Vanhaezebrouck eerder dit seizoen aangaf als analist, stemt niet helemaal overeen met de waarheid. Het was niet op vraag van de spelers dat afgelopen zomer de fel gewaardeerde people manager Peter Balette van assistent-trainer tot technisch directeur werd ‘gepromoveerd’ en ook niet dat de Deense coach Jess Thorup na amper twee speeldagen (en evenveel nederlagen) werd ontslagen.

Borst vooruit

Toen Vanhaezebrouck – die tekende tot 2022 – zes jaar geleden aan zijn opdracht begon, duurde het maanden vooraleer zijn aanpak aansloeg. ‘ In Hein we trust‘ was een bekend spandoek, dat de mening vertolkte van de achterban. Want sinds de titel en het verbazende parcours in de Champions én Europa League geniet de trainer een goddelijke status. Algemeen manager Michel Louwagie en teammanager Gunther Schepens hadden het, in tegenstelling tot hun voorzitter, wel vaker moeilijk met de betweterigheid van de West-Vlaming, die graag altijd en overal het laatste woord wil.

Dat bleek nog maar eens na de 2-1-nederlaag op KV Oostende. De coach doceerde op de persconferentie plots over de regels van de biomechanica, om aan te geven dat het handspel van Elisha Owusu na een kopbal van Andreas Hanche Olsen in de eigen zestien meter van te kortbij gebeurde om penalty te zijn. Je verandert een mens niet.

Hoofdprioriteit voor Vanhaezebrouck wordt het brengen van stabiliteit. Play-off 1 halen, dit seizoen de beste vier, is enkel nog mogelijk als er een reeks wordt neergezet, zoals de 21 op 21 van KRC Genk bewijst. De kortste weg naar Europees voetbal is alleszins de Croky Cup. Een absolute noodzaak voor de clubleiding. In eerste instantie wil de coach werken aan de defensieve scherpte, door minder kansen weg te geven.

KAA Gent moet weer met de borst vooruit voetballen, lef tonen én zijn eigen aanhang verwennen met aansprekende resultaten via aantrekkelijk offensief gekruid spel. Maar doordat hij de sportieve macht kreeg, zal zeker iedereen onder Vanhaezebrouck weer op de toppen van zijn tenen lopen. Voor die noodzakelijke scherpte zorgen, was voor de opleider/leraar in hem nooit een obstakel.

Een blijvend zwak voor de jeugd

Wim De Decker was van plan om in het overbodige Europa Leagueduel tegen Slovan Liberec te starten met zijn ontdekking Matisse Samoise (18), maar hij werd teruggefloten door algemeen manager Michel Louwagie. Een zege levert immers 570.000 euro op via de UEFA. ‘Zeker in deze tijden telt elke euro’, verweerde de CEO zich. ‘Maar ook ons prestige staat op het spel.’

De gemakkelijk in de zestien meter opduikende en vlotscorende Samoise, die net als collega-middenvelder Wouter George (18) recent een profcontract kreeg, mag echter hopen. Want Vanhaezebrouck schrok er nooit voor terug om talentvolle jongeren te lanceren. Bij KAA Gent gebeurde dat met Louis Verstraete (nu bij Antwerp), bij Anderlecht met Jérémy Doku en Yari Verschaeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier