Maar liefst vijf van de elf basisspelers én de invallersdoelman van KV Kortrijk zijn huurlingen. Welk cijfer krijgen ze op hun rapport en hoe ziet hun toekomst eruit?

Het was een half mirakel dat Georges Leekens met zijn huurlingenleger play-off 1 bereikte, zo werd gezegd. Vijf spelers van de basiself en de invallersdoelman moeten na dit seizoen in principe terug naar hun club. Of worden opnieuw verhuurd, aan een andere club. Of blijven in het Guldensporenstadion, al of niet definitief. Behalve voor Christian Benteke is het voor de anderen nog onduidelijk. Of Georges Leekens, aan wie ze zo veel te danken hebben, in Kortrijk blijft, speelt ook wel mee. In afwachting van de onder- of afhandelingen, krijgen de zes alvast van assistent-trainer Yves Vanderhaeghe – “Ik weet zelf nog niet of ik mag blijven” – en keeperstrainer Philippe Vande Walle – “Ik lig nog onder contract maar ik ben heel ambitieus” – hun sportief rapport mee. Ze startten allen met een 6, 10 is het plafond. Hun club van herkomst laat ook van zich horen.

1. David Vandenbroeck 8,5/10

12/07/85

centrale verdediger

1 jaar gehuurd van Sp. Charleroi

Yves Vanderhaeghe: “Misschien iets minder talentvol dan Laurent Ciman, maar meer vanuit zijn defensieve kwaliteiten – slim, duelkracht, kopbalsterk, simpel voetballen – een uitstekende centrale verdediger. Te vergelijken met Juhász: elimineert proper zijn tegenstander, een paar keer gescoord ook. Hij voelt zich hier uitstekend, heeft zich goed ontwikkeld, uiteindelijk was hij bij Charleroi geen basisspeler hé. Terwijl hij nu ook in een betere ploeg zijn plan zou trekken, terugkeren naar Charleroi lijkt me dan ook niet zo’n goed idee. Kortrijk zou in elk geval een goede zaak doen als ze hem hier kunnen houden.”

Mogi Bayat (manager Charleroi): ” J’aime bien les gens de Courtrai, daarom ook heb ik hen met plezier David voor een jaar afgestaan. Ik weet intussen dat de club hem graag zou houden, maar voor mij is het wel duidelijk: hij keert in juli terug naar Charleroi. En hij weet dat ook. Hij heeft een sterk seizoen achter de rug, heeft zich uitstekend ontwikkeld, ik denk dat hij nu ook bij ons een basisspeler kan worden. Er hebben trouwens nog een aantal clubs interesse getoond, maar in juli is David Vandenbroeck weer van Charleroi.”

2. Glenn Verbauwhede 8/1019/05/1985

doelman

1 jaar gehuurd van Club Brugge

(waar hij nog tot 2012 onder

contract ligt)

Philippe Vande Walle: “Ik ben in elk geval tevreden over Glenn, hij heeft het zijn eerste jaar als eerste doelman in eerste klasse goed gedaan. Al zijn er op middellange termijn nog een aantal punten ter verbetering. Welke zeg ik liever niet, hij weet dat. Dat hij foutjes heeft gemaakt, wat regelmaat miste, is logisch voor een eerstejaars. Er moet in elk geval nog een en ander worden afgerond. Hij moet nog scherper worden, en niet alleen conditioneel. Vergeet toch niet dat hij, toen ik hier aankwam, tien kilo te zwaar was. Dat heb ik hem meteen gezegd. Laten we zeggen dat hij nog zo’n dertig procent beter kan, een serieuze groeimarge dus. Daarom ook is hij nu nog niet klaar voor de top, al weet ik zeker dat hij de kwaliteiten heeft om het bij elke club waar te maken. Laat hem eerst nog een jaartje bevestigen, dat wordt het moeilijkste. En dat begint bij een professionele begeleiding.”

Dany Verlinden (keeperstrainer Club Brugge): “Het spijt me, ik ga daar niets over zeggen. Ik heb de laatste twee jaar niet meer gewerkt met Glenn. Ja, ik heb hem ook nog wel aan het werk gezien buiten de wedstrijden tegen ons, maar het heeft geen zin daar iets over te zeggen. Alleen dit: zijn optie is gelicht, hij blijft tot 2012 eigendom van Club Brugge, als Stijnen zou vertrekken is het de logica zelve dat Glenn zou terugkeren, niet? Als Stijn blijft, zou het niet opportuun zijn dat Glenn terugkeert, denk ik. Maar verder wil en kan ik daar niets over zeggen, dat is meer het werk van de manager.”

Luc Devroe (sportmanager Club Brugge): “Het is nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen. We hebben vorig jaar in mei, juni, juli … spelers geplaatst, je weet nooit wat er nog te gebeuren staat. Ik kan alleen maar zeggen dat we wekelijks contact hebben met de managers van de drie spelers van KV Kortrijk en dat we het op tijd zullen laten weten als er beslissingen vallen.”

3. Christian Benteke 8/10

03/12/90

spits

1 jaar gehuurd van Standard

Yves Vanderhaeghe: “Christian kwam hier nogal timide aan, maar heeft zich, ook dankzij z’n boezemvriend Ibou, ontplooid. Hij blijft een heel beleefde jongen die graag wil bijleren. Natuurlijk is hij een uitstekende en vlotscorende targetspits, maar hij heeft toch nog een aantal tekorten: hij moet nog beter de bal bijhouden en daarin meer variatie leggen – ook eens links wegdraaien bijvoorbeeld – en hij moet meer diep gaan, want hij is sneller dan velen denken. Maar dat zit niet in mij, legt hij dan uit. Hij is nog iets te gemakkelijk, ja, ik moet hem nog iets te vaak zeggen: vanaf de éérste minuut scherp hé. Dan zegt hij: ‘Ja, je hebt gelijk …’ Zijn schot op doel moet ook veel beter kunnen en vooral zijn linker, daar is nog véél werk aan. Je ziet dat hij nog veel werkpunten heeft, daarom ook vrees ik dat hij nog niet klaar is voor Standard. Hij mag geen stappen overslaan en voor de top is het nog iets te vroeg.”

Dominique D’Onofrio, trainer Standard: “Christian een jaartje uitlenen was een goede keuze, hij heeft dankzij de goede zorgen van Georges Leekens en zijn technische staf duidelijk een paar stappen vooruitgezet. Hij heeft zich deze competitie nadrukkelijk getoond, scoorde vaak, beaucoup plus d’expression. Dan is het logisch dat we hem terugnemen, en zeker niet nog eens verhuren. Deze Benteke heeft in een kern van 22, 23 spelers bij Standard altijd zijn plaats. We weten nog niet wie komt en gaat, maar hij heeft alle kwaliteiten om een basisspeler te worden, maar hij zal het zelf moeten afdwingen.”

4. Laurent Ciman 7,5/10

05/08/1985

rechtsachter/centrale verdediger

1 jaar gehuurd van Club Brugge

Yves Vanderhaeghe: “Laurent was bij Club serieus op zijn gezicht gegaan. Al zijn zelfvertrouwen was hij kwijtgeraakt. Het heeft hem wel sterker gemaakt, daarvoor ging het misschien wat te gemakkelijk. Hier heeft hij zichzelf helemaal teruggevonden. Intussen heeft hij zelfs zelfvertrouwen te veel, durft hij iets te flegmatiek voetballen, neigt hij wel eens naar je m’en foutisme. Maar Laurent is hier in elk geval helemaal opengebloeid. Hij vond in David Vandenbroeck bijna een broer, is nadrukkelijk aanwezig in de groep, zorgt voor ambiance.

“Hij heeft enorm veel kwaliteiten, hij is niet voor niets een belofte-international die het tot bij Club Brugge schopte. Hij beschikt over een uitstekende traptechniek met een fantastisch schot op doel en een prima lange bal, verdedigt man tegen man heel scherp, kopt goed en is technisch op de korte ruimte meer dan gemiddeld. Het enige minpuntje is soms dat hij wel eens positiefoutjes maakt. Niet omdat hij het niet ziet, maar omdat hij in het heetst van de strijd zijn beheersing wel eens durft te verliezen. Als hij erin slaagt zich de hele wedstrijd te blijven focussen, dan is hij volgens mij klaar voor een topclub. Eerder als rechtsachter dan als centrale verdediger, omwille van zijn offensieve impulsen, daarom ook speelt hij liever op de flank. Hij heeft nog een progressiemarge, maar ik zou hem bij Club zijn kans durven geven, ja.”

Luc Devroe: “Ik begrijp dat, maar we willen niet vergeten wat hij vorig seizoen van onze supporters over zich kreeg. Twee mindere matchen en het spel zit weer op de wagen. Neen, ik denk dat voor Laurent beter een definitieve oplossing wordt gezocht. Kortrijk heeft in elk geval al laten weten dat het Laurent graag zou houden.”

5. Brecht Capon 7/10

22/04/88

rechtsachter/rechtermiddenvelder/ spits

1 jaar gehuurd van Club Brugge

Yves Vanderhaeghe: “Die jongen is ontzettend gegroeid, ook dankzij een voorbeeldige mentaliteit: keihard werken, nooit zeuren als hij eens op de bank zit … De ideale schoonzoon zou ik bijna zeggen, maar wel met een paar nijdige trekjes … die ik wel graag zie. ( lacht) Brecht is een intelligente voetballer met vanop de flank enorm veel diepgang. Een middenvelder die plots achter de rug van de verdediging kan opduiken, is altijd interessant. Brecht is duidelijk offensief gevormd: snel, scoort gemakkelijk, een goed schot met rechts, denkt mee. Maar hij mist nog wat body, dat wel. Hij is ook nog maar 21 jaar, natuurlijk.

“Anderzijds blijkt hij zich nu ook te ontpoppen tot een steengoede rechtsachter. Je raakt er gewoon niet voorbij. Heel simpel: op zijn flank gebeurt nooit iets en als een verdediger niet in beeld komt, wil dat zeggen dat hij het heel goed doet. Hij vroeg me laatst ook nog: zou ik niet beter op die plaats focussen? Maar ik vind dat het daarvoor nog te vroeg is; hij moet eerst zijn mogelijkheden op het middenveld aftasten. Die polyvalentie kan alleen maar een voordeel zijn, Gillet speelt bij Anderlecht ook op het middenveld én achterin. Brecht moet ook nog wat leren doseren, maar ik geloof echt dat hij bij Club op het middenveld zijn kans zou mogen krijgen. Uiteindelijk heeft Kouyaté zich ook voldoende ontwikkeld om het bij Anderlecht waar te maken. Capon rechtsmidden, Ciman rechtsachter, ik zou dat durven, ja. De zeven die ik hem geef, toont aan dat hij nog veel progressiemarge heeft.”

Luc Devroe: “Net zoals bij Ciman en Verbauwhede zijn we uiterst tevreden over de ontwikkeling van Brecht bij KV Kortrijk. Voor clubs en voor spelers was dit een uitstekend idee, zeker voor herhaling vatbaar. Maar ook over Brecht, nog tot 2011 onder contract, is er nog geen uitsluitsel. We moeten afwachten wat er op de markt en met onze huidige spelersgroep gebeurt. Een definitieve overgang lijkt me in elk geval al minder bespreekbaar dan bij Ciman.”

6. Damien Lahaye 7/10

30/01/84

invallersdoelman

1 jaar gehuurd van Charleroi

Philippe Vande Walle: “Ik heb bij Charleroi zo’n jaar of vijf met Damien gewerkt. Ik wist dat hij technisch een zeer goede keeper is, geweldig explosief ook. Hij mist misschien wat gestalte, maar hij maakt dat helemaal goed met zijn sprongkracht. Hij is vooral een harde werker. Het enige wat hij mist, zijn wedstrijden. Hij moet nu wel dringend beginnen te spelen op het hoogste niveau, wil hij carrière maken. Damien is er rijp voor. Hij heeft dit seizoen nog maar twee matchen gespeeld, tegen Virton en tegen Cercle en het was twee keer een glansprestatie. Dat was al twee keer een achtje, maar alleen daarop kan je hem moeilijk beoordelen voor zijn hele seizoen, daarvoor moet hij veel meer hebben gespeeld. Ik weet wel zeker: als Glenn zou vertrekken, is Damien klaar.”

Mogi Bayat: ” Pas de problème. Ik weet van KV Kortrijk dat ze Damien graag een vast contract willen aanbieden en ze hebben mijn zegen. Ik heb overigens ook al begrepen dat Damien zelf het liefst bij Kortrijk zou blijven.”

door frank buyse

Capon zou bij Club op het middenveld zijn kans mogen krijgen.

Yves Vanderhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier