In de schaduw van de snelle en technische vaardige Patiyo Tambwe moet de kopbalsterke Macedoniër Goran Maznov bij Lokeren OV het gewicht van de aanval op zich dragen. ‘Hij verraste al in aangename zin.’

De wenkbrauwen werden gefronst toen Lokeren OV kwam aandraven met Goran Maznov. Moest deze Macedonische international de opvolger worden van topschutter Aristide Bancé, die voor het geld en de roem naar het Oekraïense Metalurh Donetsk vertrok ? Zeker als je puur en alleen op zijn statistieken van de laatste jaren afgaat, waren de vraagtekens gewettigd. Zo maakte de 25-jarige aanvaller vorig seizoen bij het Turkse Diyarbakirspor slechts drie doelpunten in 27 competitiewedstrijden, wat niet echt getuigt van een overdreven hoog rendement.

Valse trage

“Je moet die cijfers in de juiste context plaatsen”, countert Mohamed Ali Kurtulus al snel het pessimisme. De oud-middenvelder van AA Gent speelde de laatste drie maanden aan de zijde van Maznov. “Wij degradeerden niet voor niks uit de Turkse eerste klasse. Als je bij een ploeg komt die voor het behoud moet vechten, kan je als spits niet echt tot de uitblinkers behoren. In vele gevallen moesten we ons beperken tot negentig minuten verdedigen. Wij waren aangewezen op countervoetbal, want we werden al te vaak teruggedrongen op onze eigen helft. De afstand die we met het middenveld en de aanvallers moesten overbruggen, was vaak te groot om gevaarlijk te zijn. Maznov is zeker geen counterspits. Het grootste probleem was dat we in een 4-5-1-veldbezetting speelden, waardoor hij vaak op een eiland, alleen voorin, stond.” De neef van Erdinç Kurtulus (KV Oostende) is er echter sterk van overtuigd dat Maznov gemakkelijk zijn draai zal vinden in de Belgische competitie. “Omdat hij sterk is met het hoofd, conditioneel sterk staat, technisch behoorlijk goed voor de dag komt en zijn verdedigende taken zeker niet schuwt. Een echte topper mag je hem niet noemen, maar wel een bijzonder collectief denkende en stijlvolle voetballer. Het is een valse trage. ( grijnst) Niet de pure explosiviteit op de eerste meters, maar eenmaal op volle snelheid moet je er al een aardig sprintje uitpersen om hem nog in te halen.”

De 42-jarige Sloveense ex-voetballer Srecko Katanec is sinds midden februari bondscoach van de Macedonische nationale ploeg. De oud-speler van onder anderen Sampdoria en VfB Stuttgart, die tijdens het EK van 2000 in België en Nederland nog Slovenië onder zijn hoede had, tekende een overeenkomst voor twee jaar. Voor zijn eerste drie oefeninterlands deed hij alvast een beroep op Maznov, die een gunstige indruk naliet. “Het zag er alleszins veelbelovend uit”, zo probeert hij zijn visie in het begin wat weg te steken. “Puur op basis van zijn doelpunten moet ik tevreden zijn, want zowel tegen Ecuador als tegen Turkije scoorde hij. Bovendien liet Goran zich actief betrekken in het spel en schuwde hij de duels niet. Vooral zijn werkkracht viel me op : hij blijft negentig minuten lopen, durft initiatief nemen en de bal opvragen, is behoorlijk snel en sterk met het hoofd. Hij maakte dus een goede indruk.”

Scherpte in de zestien meter

Katanec vermoedt dat de kwaliteiten van Maznov het best tot uiting komen door hem voorin steun te geven van twee andere spitsen aan de zijkanten of gemakkelijk infiltrerende middenvelders. “Het is een aanvaller die nood heeft aan bevoorrading in de lucht, want met het hoofd blijkt hij enorm gevaarlijk”, beoordeelt de Macedonische bondscoach. “Vooral zijn timing bij voorzetten zit goed. Voor zijn lengte ( 1,85 meter, nvdr) is hij ook behoorlijk snel.”

Op oefenkamp vernam Katanec tijdens een individueel gesprek dat Maznov niet langer gelukkig was in Turkije. Hij hoopt dat de aanvaller in België zijn vertrouwen kan aanzwengelen. “In een sterkere competitie kan hij alleen maar een betere voetballer worden”, stelt hij. “Goran is geen schuchtere jongen. Een sociale persoon, een lieve gast die gemakkelijk communiceert en zich vlot integreert. Ik hoop alleen maar dat hij zich kan doorzetten.”

Assistent-trainer Rudi Cossey bevestigt de positieve geluiden over Goran Maznov. “Het is een spits die voor scherpte en aanwezigheid in de zestien meter moet zorgen. Vroeger hadden we hier NovicaNikcevic rondlopen. Maar Maznov is nog sterker : gemakkelijk scorend, links- en rechtsvoetig, een goede détente en hij heeft een goede trap in de voeten. Als hij naar doel kopt, is het gericht én met kracht. Bijkomend voordeel is dat je Goran in de combinatie kan betrekken. Het is een typespits die zijn doelpunten wel zal meepakken.”

Elke vergelijking met Bancé, als diepe targetman die met de rug naar doel speelde en met zijn gestalte en kracht constant voor onrust zorgde, is uit den boze. “Nee, omdat Aristide andere kwaliteiten heeft”, oppert Cossey. “Het doet ons alleszins veel plezier te zien dat Goran bijzonder complementair is met Patiyo Tambwe en zich goed integreerde. Het samenspel tussen beiden lukt alsmaar beter. Tambwe wordt door zijn beweeglijkheid, dribbels en snelheid ongetwijfeld de nieuwe publiekslieveling. Hij kan een seizoensrevelatie worden, maar Maznov kan daarnaast fungeren als de ideale bliksemafleider en de ruimte creëren voor de opkomende middenvelders. Het zijn alleszins voetballers met de juiste mentaliteit.”

Cossey geeft toe dat er in het begin wat scepticisme bestond. “Ja, maar gaandeweg overtuigde hij ons alsmaar meer van zijn sterke punten. Hij verraste ons al in aangename zin”, zegt hij. “Je mag ook niet uit het oog verliezen dat in de Belgische competitie opboksen tegen stugge defensies geen pretje is. Of hij voldoende body in de strijd kan werpen, was lange tijd het enige vraagteken. Maar gelukkig compenseert Goran dat door zijn reactievermogen en kwiekheid. Hij is bijzonder alert en reageert bijzonder attent in de grote backlijn. Het is een echte afwerker, ook vanop afstand. Goran is niet de aanvaller die afwacht, maar er zelf voor gaat. Ik moet het toegeven : week na week boekt hij vooruitgang en verbaast hij ons. Het beste komt er nog aan, denk ik.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier