Geen Belgische spits die zo efficiënt is als Bjorn De Wilde. Maar de Gentenaar geraakte ook bij Westerlo tijdens de heenronde niet van de invallersbank. Zijn vorige trainers en Herman Helleputte leggen uit waarom.

Afzien, zwaar balen en weinig genieten : het leven van een bankzitter kan hard zijn. De 26-jarige Bjorn De Wilde kan erover meepraten, want sinds hij in het seizoen 1997/98 prof werd, slaagde hij er bij geen van zijn clubs – Gent, Aalst, Lierse, Oostende en Westerlo – in een basisstek te veroveren. Via uitleenbeurten bij Sint-Niklaas en Strombeek deed De Wilde speelminuten en ervaring op in de lagere reeksen, maar geen enkele trainer gebruikt hem als volwaardige titularis. Wat scheelt er aan de voetballer of de mens De Wilde ? Waarom laat de definitieve doorbraak zo lang op zich wachten ? En wat wordt het nu ? Bij Westerlo profiteren van het vertrek van Jackson Coelho ? Of verhuizen naar een lager spelende ploeg waar hij misschien wel basisspeler zou zijn ? We probeerden het antwoord te vinden bij trainers die de oud-belofte-international in het verleden onder hun hoede hadden.

Wim De Coninck : ‘Motivatie uit kwaadheid.’

“Zijn eergierigheid maakt van hem een gedroomde invaller. Bjorn is een type dat uitstekend een duel kan doen kantelen. Een beslissende factor, een perfect breekijzer. Dat blijft een ongelofelijke kwaliteit, maar trainers hebben dat snel door. Als hij start als titularis, haalt hij veel minder rendement. Dan eet hij niet echt het gras op, bezit hij minder agressie en adrenaline in zijn lijf. Echt veel doelpunten aanbrengen, doet hij ook niet.

Peter Utaka is toch sterker in het bijhouden van de bal, zorgt er beter voor dat de ploeg kan aansluiten, doet meer de actie tussen verdedigers door. Hij heeft net iets meer. Bjorn bezit explosiviteit, opportunisme, neemt de weg recht naar doel. Als hij met de rug naar de goal moet spelen, tegen een versterkte verdediging, en hij kan de ruimte niet benutten, dan komen zijn beperkingen snel aan de oppervlakte. Daarom krijgt altijd iemand anders de voorkeur.

“Bjorn moet één ding beseffen : hij speelde tot nu toe in eerste klasse altijd al bij ploegen van niveau. Ik kan me voorstellen dat die situatie van derde spits soms heel frustrerend werkt, ook al door het feit dat Bjorn van ver terugkomt. Te vroeg werd hij afgeschreven voor topvoetbal. Bjorn moest terugvechten, want ook bij Strombeek kreeg hij de stempel van verwend nest. Maar Bjorn is dan zodanig prof, dat hij een positieve motivatie haalt uit zijn kwaadheid. Simpel rechttoe rechtaan, dat is zijn stijl en aanpak, ook als hij naar doel stormt. Een zuivere counterploeg is hem op het lijf geschreven.

“Al bij Aalst was Bjorn ongelofelijk eigenwijs en zelfbewust, maar ook een voorbeeldige prof. Hij had nog niks bewezen, maar hij spelde gevestigde waarden wel de les. Dat sierde hem, ik liet hem dat doen. Hij had dat duidelijk nodig. Bjorn moet zich kunnen uiten, want het is een jongen met het hart op de tong. Bjorn is en blijft een open boek. Dat mag je niet afremmen, maar het bevordert zeker zijn populariteit niet. Ook niet bij de opname in een spelersgroep. Bjorn, den moeilijken, dat blijft het voor velen. Hij zal dat ook als eerste toegeven, dat zijn karakter zo in mekaar steekt. Maar hij wil zo graag iedereen eens zijn gelijk bewijzen. Een geschenk voor elke trainer.”

Ludo Wouters : ‘Een hart van goud.’

“Aan de basis is Bjorn snel, sterk en technisch behoorlijk. Hij heeft zeker genoeg agressiviteit in zijn spel. Maar hij hechtte veel te weinig belang aan tactiek en had daar ook te weinig kaas van gegeten om alles te begrijpen. Dat vormde een probleem, want ik trainde op looplijnen en automatismen. Bjorn was op zijn best in de wedstrijden waarin hij helemaal alleen vooraan stond, er een goed stevig blok achter hem liep en je hem zei : ‘Loop maar waar je wil en doe zoals je denkt dat het best is voor de ploeg’. In een systeem met twee aanvallers had hij te dikwijls de neiging om de ander in de weg te lopen.

“Toen ik hem bij FC Strombeek kreeg, schrok hij toch enorm van onze vrij professionele aanpak. Bjorn had het moeilijk met de strenge discipline : op tijd komen, de strikte regels volgen. Hij was nog jong, maar beheerste duidelijk nog niet alle vereisten van het profbestaan. Een bepaalde lijn volgen, bleek een teer punt.

“Bjorn is iemand met een hart van goud, een jongen vol goede wil. Vaak besefte hij pas achteraf dat hij iets verkeerds had uitgespookt. Ik vermoed dat hij op zeer jonge leeftijd werd miskweekt door het profvoetbal. Wij waren een derdeklasser, in zijn ogen een kleine ploeg, waardoor hij meende zich te kunnen gedragen als een doorwinterde vedette. Zijn redenering was simpel : ik kom van Aalst, dus ik sta zeker in de ploeg ; of ik nu voldoende train of niet, dat maakt weinig uit, ik teer wel op mijn status. Dat kon ik niet tolereren. Ik probeerde ervoor te zorgen dat hij zijn ideeën iets beter ordende, maar dat lag heel moeilijk en gevoelig. Je moet hem nemen zoals hij is.

“Wanneer werd Bjorn tijdens de heenronde ingebracht ? Als Westerlo leidt, zelden als het tegen een achterstand aankijkt. Dan krijg je dus opnieuw het fenomeen van het collectieve blok dat sterk verdedigt, plus Bjorn die met zijn snelheid en werkkracht op de counter iets kan forceren. Voor de zestien meter is hij iets te weinig balvast, Bjorn is een aanvaller die ruimte nodig heeft.”

Manu Ferrera : ‘Een lefgozer.’

“Ik werkte twee halve seizoenen met Bjorn samen en was bijzonder tevreden over zijn houding en bijdrage. Hij rendeert het best als joker, tijdens de laatste twintig, dertig minuten. Ik maakte het voordien al eens mee met Axel Lawarée bij FC Seraing. Bijna nooit titularis, maar altijd scorend bij een invalbeurt. Dan is de rest van de spelers op het veld moegestreden, terwijl hij door zijn frisheid voor het verschil kan zorgen en razend gevaarlijk is. Dan kan hij voor een toegevoegde waarde zorgen. Technisch is het bij Bjorn maar juste voor een aanvaller, maar hij compenseerde dat wel met zijn inzet, kracht en mentaliteit. Hij leeft voor het voetbal, is een lefgozer, wil zich bewijzen, misschien nét iets te veel.

“Ik kan iedere ploeg Bjorn De Wilde aanraden. Hij is het ideale nummer twaalf. Iemand die je altijd kan inbrengen om in het slot van de wedstrijd nog iets te forceren. Voor zijn eigen ontwikkeling is het goed om bij Westerlo te blijven. Overal waar hij zal komen, blijft Bjorn de ideale joker. Iedere trainer zoekt zijn sterkste punt en zal daar op uitkomen. Je hebt ook nood aan luxe-invallers om punten te sprokkelen.”

Emilio Ferrera : ‘Prima mentaliteit.’

“Als je moet kiezen tussen Stein Huysegems, Arouna Koné en Bjorn De Wilde voor twee plaatsen, dan concludeer je al snel dat Bjorn niet het niveau heeft van de eerste twee. Dat waren voor de Belgische competitie twee superspitsen. Dan heeft het ook weinig zin om veel te veranderen, mijn keuze was altijd snel gemaakt. Hen eruit spelen, was een bijna onmogelijke opgave. Ondanks dat speelde Bjorn dan toch een heel goed seizoen, omdat hij altijd bijzonder scherp inviel. Dat vind ik een compliment waard, want het duidt op een prima mentaliteit. Ik herinner me de wedstrijd op La Louvière, waar hij driemaal scoorde. De week nadien speelde hij geen minuut, omdat Huysegems en Koné zo sterk waren.

“Mentaal is Bjorn enorm sterk. Daarmee bedoel ik : een groot geloof in eigen kunnen. Op fysiek vlak is hij heel compleet : sterk, krachtig en explosief. Als hij vertrouwen heeft, kan Bjorn heel ambetant zijn voor een verdediging. Hij is een spits die leeft van doelpunten en daar veelal op wordt afgerekend. Als Bjorn twee, drie weken na mekaar niet scoort, dan zie je de twijfels toenemen bij de technische staf. Het is iemand die dan als eerste naar de invallersbank verhuist. Maar Bjorn is een positief ingestelde persoon. Je hebt nooit problemen met hem, het is zeker geen moeilijk karakter. Misschien is hij soms iets te braaf.

“Je moet bij een spits kijken naar efficiëntie. Bjorn is voor mij echter ook niet de echte killer. Het hangt bij hem duidelijk af van de periode. Westerlo is een perfecte club voor hem : de subtop. Voor iemand zoals hij, die uit derde klasse of bevordering komt, is dat zeker niet slecht. Hij zit niet op de bank bij de laatste van het klassement, hé, maar bij een ploeg die zal meestrijden voor een Europees ticket. Van die situatie moet hij nu profiteren en trachten zijn bijdrage te leveren.”

Paul Put : ‘Altijd overgemotiveerd.’

“Als Bjorn zich kan vinden in zijn rol van supersub, dan zal hij vroeg of laat ontbolsteren. Er zijn veel teams die dromen van zo’n speler. Ik begrijp ook wel dat Bjorn wekelijks wil spelen. Maar zo maakt hij het zichzelf wel een pak lastiger. Daar heb ik hem in het verleden meermaals op gewezen. Bjorn is altijd overgemotiveerd. Hij wil dan dingen doen die hij niet kan of die hem niet werden opgedragen. Mocht hij zich minder druk maken over die rol van invaller en daar niet de hele tijd nerveus van lopen, dan is de kans op een titularisplaats veel groter. Ik zie het nog altijd als een leerproces. Hij is vaak té gretig en overdrijft dan.

“Qua beweeglijkheid, scherpte en opportunisme zit alles goed. Die capaciteiten heeft hij. Maar als hij aan de wedstrijd begint, wil Bjorn zichzelf iets te fel bewijzen en te veel hooi op zijn vork nemen. Dan moet je hem corrigeren en wijzen op zijn taken. Bij Emilio Ferrera moest hij bijvoorbeeld heel intensief meeverdedigen, naar alle kanten en hoeken vliegen. Ik vroeg alleen dat hij centraal altijd aanspeelbaar zou zijn.

“Westerlo is een stapje hoger dan Lierse. Nu zit hij bij een ploeg waar er met Ronny Gaspercic, Nico Van Kerckhoven en Chris Janssens meer ervaring in de kern zit. Bjorn accepteert gemakkelijk de zaken waar je hem op wijst. Hij is zeker geen rebel. Ik was altijd tevreden over zijn luisterbereidheid. Een echte modelprof, die goed wist waar hij mee bezig was. Nu moet hij eventjes kunnen en durven berusten in het feit dat hij slechts invaller is.”

Herman Vermeulen : ‘Gevaarlijke counterspits.’

“We spreken hier toch over een speciaal iemand, hé. Naar het doel toe heeft hij intrinsiek en instinctief de kwaliteiten van een spits. Dat bewijst Bjorn op de momenten dat hij invalt. Alleen heeft hij ook beperkingen, die pas blijken als hij de volle negentig minuten moet spelen. De doelpunten die Bjorn maakt, zijn vaak het gevolg van zijn wilskracht, inzet, fysieke kracht en zijn neus voor goals. Atletische elementen waar je pas het verschil mee kunt maken eens de tegenstander vermoeid raakt.

“Bjorn is niet geschikt om als enige aanvaller te fungeren. Hij kan zeker centraal spelen, maar dan eerder als schaduwspits, zwervend rond iemand die het gewicht van de aanval draagt. Op zijn gevaarlijkst is Bjorn als counterspits. Zijn grootste kwaliteit is zijn doelgerichtheid, iets wat hij puur forceert op werkkracht. De situatie van Bjorn doet me vaak terugdenken aan John Machethe, die bij AA Gent dé supersub was. Bjorn heeft ook dat voordeel van de twijfel. Het klinkt misschien paradoxaal, maar hoe minder speelminuten hij krijgt, hoe meer hij zal scoren.

“Bjorn is geen gemakkelijke jongen om mee te werken. Ik verwijt hem dat niet, het tekent volledig zijn mentaliteit. Als hij invalt, wil hij absoluut de boel forceren. Dat is een ongelofelijk pluspunt, zijn grootste vaardigheid. Maar het impliceert ook dat je hem af en toe eens moet intomen. Daarom is het voor hem goed om bij een Vlaamse club te spelen, een groep met voldoende maturiteit, om hem op de juiste momenten weer mee in het gareel te laten lopen en collectief te doen meedenken. Niet omdat hij fout in mekaar zit, maar omdat hij soms in zijn eigen wereldje leeft. Naar Oostendse normen lag dat moeilijk, doordat daar in de kern ook de ervaring ontbrak. Zowel voor Bjorn als voor de club was het goed dat het een kortstondig verblijf betrof, want hij had soms moeite met de spel- en leefregels. Hij heeft dat nu blijkbaar beter onder controle. Als hij zijn invallersstatuut kan aanvaarden, zal hij op zijn best zijn. Maar ja, welke professionele speler kan dat aanvaarden ? Het zal er echter altijd voor zorgen dat er een positieve twijfel rond zijn persoon blijft hangen.”

Herman Helleputte : ‘Niet het buitenbeentje.’

“Het is een kwestie van geluk hebben. Bjorn kwam wat later dan voorzien, Jackson Coelho en Peter Utaka waren toen net goed bezig. Het klikte perfect tussen hen. Dat is de enige reden. Ik weet heel goed wat ik aan hem heb : als Bjorn inkomt, dreigt er gevaar en is de kans op een doelpunt groot. Hem als luxe-invaller omschrijven, zou zijn verdiensten veel te kort doen. Voor veel buitenstaanders lijkt hij het buitenbeentje. Dat moet ik ontkennen : het is alsof Bjorn hier al jaren voetbalt.

“( lacht) Mocht ik niet overtuigd zijn van zijn sterke punten, dan zou ik nooit hebben aangedrongen op zijn komst. Als je iemand met zijn waarde moet gaan zoeken, in binnen- of buitenland, dan kan je lang bezig blijven. Bjorn houdt de rest heel scherp. Op training zie je de gretigheid er zo afdruipen. Hij beleeft plezier aan het scoren, laat zeker zijn hoofd niet hangen.

“Eénmaal is Bjorn komen vragen waarom hij niet speelde, nadat hij uit de tactische trainingen verkeerdelijk had opgemaakt dat hij zou starten. Ik wees er hem alleen op dat hij niet moet wachten op de kansen, maar zich ook moet laten betrekken in het samenspel. Dat betekent : niet randje buitenspel gaan staan, maar ook de acties opzoeken. Daar werkt hij hard aan. Het kaatsen en het vasthouden van de bal, dat doet hij al beter.

“Bjorn moet je niet klaarstomen. Heb je al eens goed zijn individuele opwarming bekeken ? Anderen lopen wat te lummelen, hij loopt zich in het zweet om klaar te zijn voor de strijd. Het is altijd leuk als je over een dergelijk wapen beschikt. We zullen dit seizoen nog veel plezier beleven aan Bjorn.”

FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier