Voor de eerste keer sinds 2008 staat Olivier Rochus weer in de top 50 van de ATP-wereldranglijst.

De numero uno van het Belgische mannentennis praat ons bij over zijn gevoel voor stijl en zijn voorliefde voor golf.

Swing

“Tennis is zowat mijn enige sportieve passie, maar voor een partijtje golf ben ik ook altijd te vinden. Ik denk dat ik twaalf of dertien jaar oud was toen we met ons gezin, tijdens een familievakantie in Moliets (Frankrijk) een initiatieles golf kregen. Op de terugweg naar Auvelais stopten we ter hoogte van Gembloux, bij een golfcourse met negen holes. Ik ben sinds die dag altijd blijven golfen. Vroeger speelde ik in Falnuée en sinds ik verhuisd ben speel ik in Bercuit. Ik kocht onlangs ook een appartement op het golfcomplex van Las Colinas, vlak bij Murcia. Zelf heb ik handicap 8, maar mijn broer Christophe heeft tegenwoordig handicap 3,5. Ik zou hem moeten inhalen, maar dat is nogal moeilijk aangezien ik als proftennisser constant op doortocht ben. Ik denk dat ik de voorbije vijf jaar aan amper drie toernooien heb deelgenomen. Ik speel meestal met clubs van het merk Callaway, maar dat is allemaal heel erg persoonlijk. Het hangt vooral van je swing af of je het best met stalen of carbon clubs speelt.

“De resultaten van Nicolas Colsaerts volg ik op de voet. Hij presteert de laatste tijd op hoog niveau en dat kan de Belgische golfsport alleen maar ten goede komen. Zodra je een topper in een bepaalde sport hebt, zie je dat meteen terug aan (de stijging van) de ledenaantallen bij de jeugdspelers.”

Relaxed en sportief

“Hoe ik mijn kledingstijl zou omschrijven? In een kostuum zul je me in ieder geval niet vaak zien. Ik draag doorgaans een jeans. Van Hugo Boss, G-star of zelfs een eenvoudig model uit H&M. Ik combineer ze meestal met een hemd of een hoody. Ik ben niet zo’n typische fashion boy. Ik hou vooral van makkelijke en sportieve kledij. Eenvoudig, maar wel modieus. (lacht) Ik ga vooral naar winkels zoals Zara, Springfield, Celio, Hugo Boss en Massimo Dutti. De shops in de luchthaven dienen vaak als noodoplossing als ik weer eens een cadeau voor mijn vriendin ben vergeten te kopen. Aangezien ik vaak in wereldsteden zoals New York en Parijs moet spelen, loop ik ook daar weleens door de winkelstraten. Of het nu in New York is tijdens de US Open of in Melbourne tijdens de Australian Open, ik maak overal wel tijd voor een paar uurtjes shoppen.”

BMW en Trek

“Ik ben best wel geïnteresseerd in auto’s, maar daar blijft het ook bij. Ik ben niet het type dat elk automagazine gelezen moet hebben en dat zichzelf een racer waant zodra hij in zijn wagen zit. Nu ja, ik rijd wel met een sportieve BMW 3-reeks coupé. Ik denk dat ik er op drie jaar tijd al zo’n 80.000 kilometer mee gereden heb.

“Ik weet nog dat ik meteen viel voor zijn coole look en uitstraling. Ik wilde ook per se een wagen die groot genoeg is om mijn fiets in te vervoeren. Als ik het voorwiel uit mijn Trek haal, past hij net in mijn BMW. Vroeger had ik echt een hekel aan fietsen, maar tegenwoordig ben ik wel te vinden voor een tochtje in het bos. Na Chennai, Auckland, Australië en Montpellier trek ik binnenkort voor twee maanden naar de Verenigde Staten dus je kunt wel begrijpen dat ik niet altijd de tijd vind om te gaan fietsen. Maar ik doe het echt graag. Dankzij het fietsen kan ik mijn basisconditie makkelijk onderhouden. Ik ben daar eigenlijk mee begonnen door een blessure. Ik kampte met een botontsteking, waardoor ik niet kon lopen. Op de fiets kon ik de grootste schokken vermijden.”

U2, David Guetta en Rocky

“Aangezien ik tijdens de meeste toernooien zowel aan de enkel- als aan de dubbelcompetitie tracht deel te nemen heb ik tussen de tennistraining, de fysieke training, de verzorging en de verplichte rust niet veel tijd meer vrij. Als ik dan toch eens een vrij moment heb, ga ik graag naar de film. En ik neem mijn iPad overal mee naartoe. Hij is zo licht! En dan te bedenken dat ik vroeger mijn laptop – die vijf keer zo zwaar was – altijd meezeulde. Ik kijk naar tal van dingen op mijn iPad en er staan ook een heleboel apps op. Golfspelletjes staan er uiteraard ook op. Net zoals het onmisbare Skype, ideaal voor al wie makkelijk en gratis met familie wil communiceren vanuit het buitenland. Het is niet zo dat ik een Applefan ben, maar ik heb naast mijn iPad ook nog wel een iPod. Ik luister zowel naar U2 als naar SnowPatrol en David Guetta. Vlak voor een wedstrijd beluister ik soms nog wel een streepje muziek dat me wat extra oppept. De muziek van de Rockyfilms is daar ideaal voor. Of wat elektromuziek, dat werkt ook altijd. Al te melancholische muziek vermijd ik liever.”

DOOR DOOR JULIEN BROQUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier