Er wordt al lang gezocht naar een potentiële iPhone-killer en het zou best wel eens kunnen dat Samsung er met de Galaxy S III eindelijk een te pakken heeft.

Tijdens de voorbije Olympische Spelen kon je geen tien minuten televisie kijken zonder op reclame voor de nieuwe Samsung Galaxy S III te stuiten. De vraag is of de nieuwe Samsung net zoals de olympiërs op topniveau presteert… Als we die vraag zouden moeten beantwoorden nadat we de 3D-spelletjes hebben gespeeld en op het internet hebben gesurft, zou het antwoord volmondig ‘ja’ zijn. De Exinos 4412, de viervoudige processor, doet exact waarvoor ze hem bij Samsung hebben ontworpen. Ondanks de indrukwekkende power van de Galaxy S III blijft de iPhone 4S wel de bovenhand houden wat de autonomie betreft. De recentste Samsung houdt het, bij normaal gebruik, een dag vol en dat is een stuk langer dan de Galaxy S II. De afwerking is ook merkelijk beter bij deze versie dan bij de vorige, maar van iPhone-niveau is hier toch nog niet meteen sprake. En dat is jammer want de nieuwste Samsung draait op de laatste Androidversie en beschikt over een heleboel handigheidjes – ongetwijfeld gecreëerd om zich van de iPhone 4S te onderscheiden.

Een paar van die nieuwigheden, zoals de Pop Up Play (die je in staat stelt om een video te bekijken terwijl je door het menu van je smartphone navigeert), zijn niet meer dan een leuk accessoire. Andere handigheidjes tonen zich gelukkig ook echt innovatief. Zo is er de mogelijkheid om wanneer je een sms ontvangt de afzender meteen ook op te bellen. Daarvoor hoef je gewoon je oortje in te steken. Naast die handige nieuwigheidjes vinden we nu eindelijk ook een camera terug die deze smartphone (en de kostprijs) waardig is. We denken dan bijvoorbeeld aan de optie om twintig beelden per seconde te schieten, zeker in macromodus. Vooral de foto’s die van zeer dichtbij – en dan bedoelen we echt zo’n twee à drie centimeter van het object verwijderd – zien er uitzonderlijk scherp uit. We zeggen uitzonderlijk omdat zelfs de camera van de iPhone 4S bij zulke foto’s een weinig scherpe indruk maakt.

De Koreaanse S-Voice van Samsung is dan weer niets in vergelijking met de Siri van de iPhone 4S. Toch kunnen ze bij Apple maar beter op hun tellen beginnen te passen. De WiFi-ontvangst van de S III is bijvoorbeeld stukken beter dan die van de iPhone. Daar waar de 4S het moeilijk heeft om het signaal op te vangen door een aantal muren door, net zoals de meeste tablets en laptops overigens, doet de S III dat schijnbaar moeiteloos. Enige echt grote minpunt is het wel erg grote scherm (met een diagonaal die wel 3 cm langer is dan bij de iPhone 4S). Dat kijkt en surft natuurlijk wel makkelijk, maar mensen met iets kleinere handen zijn eraan voor de moeite.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier