Niet gemakkelijk heeft Borussia Dortmund het om de beste spelers aan boord te houden. Midden 2013 verhuisde Mario Götze voor 37 miljoen euro naar Bayern München, nu versaste ook de Poolse spits Robert Lewandowski transfervrij naar de Duitse kampioen. Borussia kon tijdig anticiperen op dit vertrek en trok voor 18,5 miljoen de Italiaanse international Ciro Immobile van Torinoaan. Het valt af te wachten hoe snel de topschutter van de Serie A zich integreert. Volgens de memorabele Italiaanse trainer Giovanni Trapattoni zal dat niet lang duren. Hij noemt Immobile een voetballer in volle ontwikkeling die er goed aan heeft gedaan voor Dortmund en vooral voor zijn coach Jürgen Klopp te kiezen. Volgens de inmiddels 75-jarige Trapattoni, die in Duitsland onsterfelijk is sinds hij als trainer van Bayern München in een uitbarsting van woede de vloer aanveegde met zijn spelersgroep, zijn er weinig trainers die het ontwikkelingsproces van spelers zo kunnen versnellen als Klopp.

Los daarvan blijven voetballers van Borussia Dortmund gegeerd wild op de transfermarkt. Manchester United bood 20 miljoen euro voor verdediger Mats Hummels, een offerte die door de club werd weggelachen. Jürgen Klopp liet de fans trouwens weten dat er van een vertrek van Hummels al evenmin sprake kan zijn als van een transfer van Marco Reus. Dat klonk geruststellend voor de meest trouwe supportersschare van Europa. Nog altijd speelt Borussia in de Bundesliga zijn thuiswedstrijden in een uitverkocht stadion, voor ruim 80.000 toeschouwers.

Toch wordt er vooral aan Marco Reus hard getrokken. De aanvaller/middenvelder diende het WK met een enkelblessure te missen. Zijn contract bij Borussia Dortmund loopt tot medio 2017. In die overeenkomst staat wel een clausule die hem toelaat in de zomer van 2015 voor 35 miljoen euro te vertrekken. Insiders menen te weten dat Reus daar zeker gebruik van zal maken. Vooral Bayern München blijkt zeer geïnteresseerd te zijn in Reus, die in 2012 voor 17 miljoen euro van Borussia Mönchengladbach naar Dortmund kwam. Het heet dat ze in Dortmund die clausule in het contract van Reus willen afkopen door zijn salaris van 5 naar 7 miljoen euro per jaar te verhogen. Karl-Heinz Rummenigge, de sterke man van Bayern, heeft al opgemerkt dat Dortmund er nooit in zal slagen Reus te behouden, waarop Hans-Joachim Watzke, de CEO van Dortmund, zich afvroeg sinds wanneer Bayern zich nu met de zaken van Borussia bemoeit. Dat soort onderlinge plaagstoten tussen beide clubs hoort bij het Duitse voetbal.

Maar veel meer dan zich bezig te houden met transferverhalen werkt Marco Reus op dit moment aan zijn revalidatie. Hij is bezig aan een opbouwprogramma en dat verloopt helemaal volgens plan. De verwachting was dat Reus drie maanden out zou zijn, het wederoptreden is voorzien voor begin september. Of, als alles goed blijft verlopen, zelfs iets vroeger. Reus zelf hoopt speelklaar te zijn tegen 3 september wanneer Duitsland in Düsseldorf een vriendschappelijke wedstrijd speelt tegen Argentinië, een heruitgave van de WK-finale. Vier dagen later, op 7 september, begint de wereldkampioen aan zijn EK-kwalificatiecampagne met een in Dortmund gespeelde wedstrijd tegen Schotland. Allicht komen deze interlands voor Marco Reus nog te vroeg en moet hij eerst weer ritme opdoen bij Borussia Dortmund.

Net zoals zijn ploegmaat Ilkay Gündogan. De middenvelder van Turkse afkomst en international, die steeds meer het spel van de ploeg gestalte gaf, was een jaar niet beschikbaar na een delicate operatie aan de rug. Zijn rentree zal Borussia Dortmund een enorme meerwaarde geven.?

DOOR JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier