Met één vraag per club duiken we in de nieuwe volleybalcompetitie die zaterdag start. Na kampioen Maaseik vorig seizoen trekt nu ook vicekampioen Roeselare sterker de kaart van het jonge talent. Nog teams volgen, weliswaar ook vaak uit noodzaak.

Noliko Maaseik

Een team dat in een ‘overgangsjaar’ kampioen wordt, de beker pakt en zilver haalt in de CEV Cup, en dat nu naar verluidt nog sterker is, moet toch een pletwals worden?

Trainer Vital Heynen: “( lacht) Qua individuele kwaliteiten zijn we zeker zo goed als vorig seizoen. Maar toen was er een synergie die ik nooit eerder meemaakte. Dat kan je niet elk jaar verwachten. Elke bal viel zoals het moest, iedere persoon deed net op het gepaste moment wat hij kon en de tegenstand was ook niet altijd goed op het juiste ogenblik.

“Wij starten nu weer low profile, want Roeselare haalde met Rozier en Nikic twee toptalenten binnen. Ik ben trots op die transfers. Een beloning voor ons clubvolley.”

VT Knack Randstad Roeselare

Vital Heynen noemt Roeselare alweer de titelfavoriet. Zijn jullie dat?

Trainer Dominique Baeyens: “Ik krijg daar de kriebels van. De kampioen is altijd weer de favoriet.

“Ik ben tevreden over ons potentieel nu, maar dat is theorie. We staan – met zes nieuwelingen – nog nergens.

“We kozen voor een verjonging, omdat we dynamiek mankeerden, wat Maaseik wel had. Maar niet alleen hun jeugdigheid speelde een rol. Een ploeg die kampioen blijft spelen, bestaat niet. Dat ligt onder andere aan de honger die groeit bij de tegenstand. Het enige wat je daaraan kunt doen is: de titel niet halen. In die zin kun je zeggen dat het een strategische zet was om geen kampioen te spelen.”

VC Handelsgids Averbode

Speler Aliosa Urnaut, de zoon van de trainer, vertrok op een linke manier. Verzuurde dat de relatie met de coach?

Manager Guy Van Meeuwen : “De trainer regelde dat achter onze rug. De verhouding met hem is niet meer zoals vroeger, de sfeer is niet zoals zou moeten. Er is iets gebroken. Hij doet eigenaardige dingen.

“Het is nu aan hem om te bewijzen dat zijn fratsen misstappen waren. Als er niks verandert qua ingesteldheid, hij geen spijt betoont en alles maar wat laat aanmodderen, moet de club maatregelen nemen.

André is en blijft een goede trainer. En de spelers merken in de trainingen niks van de problemen. Maar wij zitten met gemengde gevoelens, wachten bang af.”

VC Euphony Asse-Lennik

Jullie moesten van hoofdsponsor wisselen. Heeft dat sportieve gevolgen?

Manager Geert De Dobbeleer: “Nee. Sartorius kwam zijn financiële verplichtingen niet meer na sinds Nieuwjaar, maar we konden uiteindelijk alles in der minne regelen, kregen het geld dat ons beloofd was voor vorig seizoen, plus een schadevergoeding.

“Met Euphony vonden we een nieuwe hoofdsponsor, waarmee we op hetzelfde niveau kunnen blijven werken. We wachtten iets langer om spelers te contracteren, wilden zeker zijn dat de overeenkomst met Euphony in orde was, maar misten daardoor geen spelers. In België zijn de clubs correct, worden spelers goed verzorgd … Dat weten ze in het buitenland.”

Aquacare Halen

Waarom koos Halen voor een drastische verjonging?

Trainer Franky Reijmen: “De club heeft nu een vijfjarenplan, om financieel gezond te blijven. Dat jongeren goedkoper zijn, is niks nieuws. Zo bouwen we een buffer. Tegelijk krijgt die jeugd tijd om te groeien.

“Over vijf jaar willen we een serieuze subtopper zijn. We proberen ook professioneler te worden, door met een structurele hervorming duidelijkheid te scheppen; wie doet wat, welk nut heeft dat, …?

“Ik verwacht een wisselvallig jaar, maar er zijn mogelijkheden. Als we tegen de juiste ploegen goed spelen, kan het prima gaan. Gebeurt het tegen de verkeerde teams – knap presteren, maar niet kunnen winnen -, dan schieten we er niks mee op.”

VC Argex Duvel Puurs

In Puurs zijn er nu naar verluidt een betere structuur, een jeugdcoördinator, nieuwe, gemotiveerde krachten in het bestuur en namiddag- in plaats van avondtrainingen. Een gevolg van het goede seizoen?

Trainer Jo Verstuyft: “We merken dat volley achteruitboert. Die nieuwe mensen zullen proberen het publiek weer te lokken, met acties en animatie. Vorig seizoen deden we het schitterend en zat de zaal soms nog maar halfvol.

“Er is nu ook een scholenproject, waarbij we kinderen uitleggen wat volley is en ze uitnodigen.

“Voorts klinkt het grootser dan het is. Jeugdcoördinatie was er al, maar dat is nu beter geregeld. De namiddagtrainingen zijn nog het ingrijpendst.”

VC Menen

Menen schrapt de voormiddagtrainingen, legt enkel nog sessies in de namiddag. Is dat een stap achteruit die erop wijst dat de club het moeilijk heeft om financieel het hoofd boven water te houden?

Voorzitter Anne Verhelst: “Er haken elk jaar sponsors af en het wordt almaar moeilijker om er nieuwe te vinden. We drukken onze kosten. Met het huidige semiprofstatuut daalt het aantal trainingsuren niet drastisch. Het duurt gewoon wat langer in de namiddag.

“Wij weten wat we kunnen en wat niet, zijn financieel gezond en betaalden altijd alles. Dat kan niet iedere club zeggen. Wij stellen niet dat we voor de derde plaats gaan, kunnen dat niet. Dat klinkt mogelijk ambitieloos, maar het is zo.”

PNV Waasland Kruibeke-Nieuwkerken

Waarom is Timothy Buys niet vervangen, een belangrijke pion?

Trainer Peter Reynvoet: “Mensen polsen: ‘Dat jullie daar nu geen buitenlander zetten, is dat een filosofie of een noodzaak?’ Men hoort graag het eerste, maar als het financieel kon, hadden we wel een vervanger. Een noodzakelijke filosofie dus ( lacht).

“Hoe goed vangen we zijn vertrek op? Dat is onze achilleshiel. We hopen te overleven. Almaar meer ploegen dringen in de middenmoot, matchen tegen die teams kan je nu allemaal verliezen, maar je kunt ze ook allemaal winnen.

“Als je ziet hoe tegenstanders naar (semi)professionalisme gaan, bedenk je toch dat ook wij naar namiddagtrainingen zullen moeten evolueren.”

Topvolley Precura Antwerpen

Hoe kan een promovendus een international als Christof Van Goethem aantrekken?

Voorzitter Jean-Marie Van Kerkhove: “Onze naamsponsor verdubbelde zijn bijdrage. We zitten ook in een grote stad; de haven steekt bijvoorbeeld plots geld toe.

“Ons budget is 325.000 euro. Een deel, 125.000 euro, komt van het Topsportfonds van de stad. Maar dat mogen we niet gebruiken om toppers te strikken, dat dient voor de detectie van jonge talenten in de regio en voor de professionele omkadering van het Liga- en belofteteam; hart- en spiertesten, blessureprogramma’s … Zo lok je wel ook betere spelers.

“We hebben een langetermijnplan; over drie jaar aansluiten bij de Belgische top.”

VC Vosselaar

Kan Vosselaar een meerwaarde bieden aan de Liga?

Trainer Roger Pouders: “Mocht ik denken dat we gewoon zouden meespelen om dan te degraderen, dan bleef ik niet. Wij kunnen concurreren met Waasland, Puurs, Menen en Halen.

“Maar we weten dat we de play-down zullen spelen. We hebben achttien veredelde matchen waaruit we kunnen leren, om daarna onze slag te slaan. Dat is de strategie.

“Het moeilijkste zal zijn om na jaren met veel zeges te leren verliezen. Als we dat rationeel kunnen benaderen, zijn we al ver.

“Handhaven we ons, dan wordt Vosselaar de komende tien jaar een certitude. De mentaliteit hier en de respons uit bepaalde hoeken qua sponsoring sterken mij in die overtuiging.” S

door kristof de ryck – beelden reporters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier