Na zijn reeks van 3 op 27 brak RC Genk zaterdag zijn vrije val met een 0-2-zege tegen KV Mechelen. Middenvelder Pieter Gerkens maakte voor de derde week op rij de negentig minuten vol. Een jeugdproduct dat uitgerekend in een periode van malaise voor de leeuwen wordt geworpen.

Begin dit seizoen posteerde Genk een hele rist jongelingen in de tweede linie, vlak na de ervaren rotten die de ploeg dragen. Trainer Mario Been zei medio oktober in Sport/Voetbalmagazine: “Het is duidelijk dat de club een bepaalde keuze gemaakt heeft dit seizoen. Vorig jaar had ik als wisselspelers Dani Fernández, Glynor Plet en Elyaniv Barda. Nu heb ik Siebe Schrijvers, Anthony Limbombe en Sandy Walsh. Daar zit natuurlijk een heel groot verschil. Dat kan goed gaan, maar dat kan ook fout gaan.” Zijn woordkeuze frappeerde: de club maakte die keuze. Niet hij dus. Diezelfde club overigens die sinds anderhalf jaar het verwijt krijgt met een fors inkoopbeleid de eigen jeugd te blokkeren.

Been kon of wou niet wegstoppen dat hij niet pal achter de beslissing van de club stond om in die mate de kaart van de jeugd te trekken. “Jonge spelers hebben nog altijd dat welles-nietesaspect,” zei hij, “terwijl ik bij pakweg Barda wist wat ik kon verwachten als ik hem het veld opstuurde. De achterliggende gedachte nu is dat Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Christian Benteke samen enorm veel geld hebben opgeleverd, maar er zijn natuurlijk niet elk jaar jongens zoals die drie.”

In de Cristal Arena is het doorbreken van de (eigen) jeugd een beleidspijler. Dat Frank Vercauteren in 2011 de titel binnenrijfde met verscheidene in Genk opgeleide basispionnen, geldt in de Cristal Arena nog altijd als een absoluut summum. Naar pakweg vorig seizoen wordt met andere ogen gekeken. Hoewel RC Genk overwinterde in de Europa League, tot in de slotfase meedong naar de titel en de beker van België pakte, was er een keerzijde: de resultaten kwamen er dankzij de ervaren rotten die Been opstelde. De jonge gasten in de A-kern kwamen amper aan de bak.

Algemeen directeur Dirk Degraen legde al eens uit dat ook voor de jongeren de lat hoger ligt nu RC Genk structureel voor de top drie gaat. Een averechtse redenering, want tot dusver haalde precies de opleiding internationaal niveau, niet het aankoopbeleid. Spelers als Courtois en De Bruyne verkasten naar FC Chelsea, de absolute internationale top, terwijl opvolgers van hetzelfde niveau nog niet werden gesignaleerd onder het bewind van Degraen. Het aankoopbeleid haalt nog steeds geen gelijke tred met de doorstroming van de voorbije jaren. Dáár moest de lat omhoog, zei drie jaar geleden al voorzitter Herbert Houben.

Voorlopig zegt niemand dat de aangeboden kwaliteit uit de opleiding een dip kent. Zeker is dat Been niet onverdeeld gelukkig is met een invallersbank vol jongeren. Iets wat deels samenhangt met zijn eigen cv. Been brandt van ambitie, maakte hij in dit blad duidelijk. “Ik ben nog jong en ik zit nog steeds niet aan mijn plafond.” En: “Er werd gezegd dat ik het als voetballer te gemakkelijk opnam. Als coach wil ik alles eruit halen wat erin zit.” Verlaat hij RC Genk op een dag, dan het liefst langs de grote poort, om nog een stap hogerop te zetten. Een bank vol jonkies paste niet in dat verhaal. Het leek de kans te vergroten dat hij in een moeilijke periode de boel niet zou kunnen rechthouden. Een ontslag zou daarvan het resultaat kunnen zijn. Want veel punten mag deze beleidskeuze de ploeg niet kosten, zei Been. “Dat was mijn vraag hier begin dit seizoen: voor de jeugd gaan, betekent dat dan dat we ook achtste mogen worden? Dat mag dus niet.”

Tot nog toe stelde Been dit seizoen vooral jonge spelers op als anderen geblesseerd waren of in de ‘kleinere matchen’. Zo kwam Gerkens in de ploeg op het moment dat Julien Gorius niet beschikbaar was. Begin dit seizoen gebeurde hetzelfde met Limbombe: hij profiteerde van het uitvallen van Steeven-Joseph Monrose. Jordy Croux gooide Been dan weer voor de leeuwen bij een 3-0-achterstand in Oostende. Croux speelde nadien geen minuut meer. Limbombe overtuigde niet en zette ook nog een grote mond op door te mekkeren over de speelgelegenheid die hij kreeg, terwijl geen andere jeugdspeler de laatste jaren meer kansen kreeg dan hij.

Genk leent Limbombe en Croux nu uit, respectievelijk aan Lierse en OHL. Muhammed Mert leek hetzelfde lot beschoren, maar de Nederlandse tweedeklasser Fortuna Sittard haakte uiteindelijk af.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content