De jonge heer van de oude dame

Cristiano Ronaldo wil ook het komende seizoen weer knallen bij Juventus. © GETTY

Ondanks hoog oplopende frustraties afgelopen seizoen blijft Cristiano Ronaldo een jaartje langer in Turijn. De leeftijd lijkt geen vat te krijgen op de 35-jarige spits. Integendeel!

De scène speelt zich af in een van de betere etablissementen van Turijn in de herfst van 2019. Aan tafel worden succulente schotels geserveerd, vergezeld van een glas heerlijke rode wijn. Een aantal prominente figuren van Juventus genieten na van een met 2-1 gewonnen Champions Leaguewedstrijd tegen Lokomotiv Moskou. Voorzitter Andrea Agnelli zit samen met Pavel Nedved aan het hoofd van de tafel, ook Gianluigi Buffon en supermakelaar Jorge Mendes schuiven aan. De enige wiens gezicht op onweer staat, is Cristiano Ronaldo. Hij heeft die avond niet gescoord en ook al had Juve die avond niet verloren, het team leek voor de match een fles bleekmiddel te hebben laten rondgaan in plaats van een pepdrankje, zo flets was de prestatie. En als er één iets is wat CR7 verafschuwt, dan is het dat de ploeg niet op niveau is. Op zijn niveau. Op zulke momenten durft hij weleens luidop te dromen van andere bestemmingen. Het is geen geheim dat PSG en Manchester United hoog op zijn verlanglijstje staan.

Tijdens de lockdown raakte Cristiano gefascineerd door de Netflixdocumentaire The Last Dance.

Achter de bergen

Voor de uitbraak van de coronapandemie achtten intimi van de Portugees de kans dan ook groot dat hij na het seizoen 2019/20 andere oorden zou opzoeken. Want Turijn is niet Madrid. Turijn is niet de Premier League. Turijn ligt verstopt achter de bergen. CR7 is niet ongelukkig in het noorden van Italië, maar gelukkig is hij er ook niet. De coronacrisis heeft echter flink huisgehouden in de slagkracht van heel wat clubs, die niet meer zo snel geneigd zijn om een smak geld op te hoesten voor één speler. Toen Ronaldo op de eerste rij lijdzaam moest toezien hoe Juventus de finale van de Coppa Italia verloor tegen Napoli en in de Champions League begin augustus Olympique Lyon moest laten voorgaan, mocht hij wel dromen van uitwijkmogelijkheden, de realiteit was anders. Uiteraard was hij wel blij dat hij een tweede titel in de Serie A kon bijschrijven op zijn palmares. En nu Vinovo, waar het trainingscentrum van de Oude Dame gelegen is, Sarri-proof is gemaakt met de komst van Andrea Pirlo, kan Cristiano weer wat vrijer ademhalen.

Zijn relatie met Maurizio Sarri was op zijn minst gecompliceerd te noemen, met de nieuwe coach lijkt er vanaf dag één een klik te zijn. Eind augustus maakte Ronaldo zijn engagement bij Juventus kristalhelder met een boodschap op Instagram: ‘We gaan weer hard werken om Italië, Europa én de wereld te veroveren!’ Het was dan misschien ook geen toeval dat het in de eerste oefenpot onder de auspiciën van Pirlo CR7 was die al na twintig minuten raak trof tegen Novara. Auteur van de eerste goal onder de nieuwe trainer, een voorbode van meer?

Waarschijnlijk wel, want Cristiano Ronaldo blijft naar manieren zoeken om zich te verbeteren. Tijdens de noodgedwongen lockdown in de lente van dit jaar raakte hij gefascineerd door The Last Dance, de serie over Michael Jordan en diens onwaarschijnlijke laatste seizoen bij de Chicago Bulls. Een inspirerend verhaal.

Een bord avocado’s

Maar wat kan CR7 zelf nog bereiken in zijn laatste jaren als profvoetballer? Zijn obsessie voor de zogeheten onzichtbare voorbereiding is intact gebleven en wordt zelfs steeds professioneler naarmate de jaren vorderen. Het feestje voor zijn dertigste verjaardag had nog veel inkt doen vloeien. Er doken foto’s op van een fuivende Ronaldo in een hippe wijk in Madrid met zo’n 150 genodigden. En dat slechts enkele uren na een 4-0-blamage tegen Atlético Madrid. Dit jaar heeft hij zijn 35e verjaardag op 5 februari gevierd met een training, een dutje in de namiddag en een bord avocado’s.

Vóór zijn dertigste had CR7 bij de Portugese nationale ploeg 52 goals gemaakt in 118 wedstrijden. Sindsdien zit hij aan 49 doelpunten in 48 matchen en kon hij zijn slaapkamer stofferen met twee extra trofeeën: het EK 2016 en de Nations League 2019. En in de Champions League? Hetzelfde verhaal: op zijn dertigste verjaardag stond zijn teller op 72 goals in 109 CL-wedstrijden (een gemiddelde van 0,66). Sindsdien scoorde hij 56 keer in 60 matchen (gemiddeld 0,94) en won hij de beker met de grote oren drie keer. Daar mag dit seizoen gerust nog een bekertje bij.

Op recordjacht

Er staan al tal van records op naam van Cristiano Ronaldo, maar hij heeft altijd honger naar meer. Op 20 juli van dit jaar werd de Portugees na zijn twee goals tegen Lazio de speler die het snelst 50 doelpunten heeft gemaakt in de Serie A. Andrij Sjevtsjenko had er 68 matchen voor nodig en de Braziliaan Ronaldo 70. CR7 flikte het in 61 wedstrijden.

Hij is ook de eerste speler die minstens 50 goals heeft gemaakt in de Italiaanse, de Engelse én de Spaanse competitie. Volgend jaar heeft de enige voetballer die erin slaagde twee keer kampioen te worden in de Premier League, de Primera División en de Serie A, alvast nog een doel op het EK. Daar wil hij het record pakken dat hij momenteel deelt met Michel Platini: negen goals gemaakt tijdens de eindfase van een Europees kampioenschap.

CR7 heeft ook nog een ander record in het vizier: dat van Ali Daei. De Iraanse spits scoorde 109 keer voor zijn nationale ploeg. Na zijn twee doelpunten in de Nations League tegen Zweden staat de teller van Cristiano Ronaldo op 101.

Bovendien wil de Portugees ook de geschiedenis ingaan als de eerste speler die topschutter werd in drie grote Europese competities. Alfredo Di Stéfano deed dat in Argentinië, Colombia en Spanje, Luis Suárez en Ruud van Nistelrooy in Spanje, Engeland en Nederland. Een uitmuntende Ciro Immobile (36 goals) stond hem vorig seizoen in de weg.

Last but not least wil Ronaldo voor de zesde keer de Gouden Bal winnen – de trofee werd afgelopen seizoen geannuleerd, wegens covid-19. Hij zou daarmee op gelijke hoogte komen van Lionel Messi. Op 5 februari 2021 wordt Ronaldo wel al 36 jaar. Hij zou daarmee, na Stanley Matthews in 1956 (41 jaar), de oudste laureaat ooit worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier