Kevin De Bruyne, Jelle Vossen, David Hubert, Thibaut Courtois en Marvin Ogunjimi zorgen voor een frisse wind bij Racing Genk.

Na een paar mindere seizoenen heeft Racing Genk eindelijk nog eens een goede competitiestart gemaakt. Het jonge team van Frankie Vercauteren prijkt met 9 op 9 bovenaan de rangschikking en brengt mooi voetbal. De Genkse jeugdopleiding had al een hele tijd geen echte topper meer voortgebracht, maar tegen AA Gent en Germinal Beerschot stonden Thibaut Courtois, Jelle Vossen, Kevin De Bruyne en David Hubert in de basis. Samen met Marvin Ogunjimi zijn zij het kruim van de Genkse jeugd, al hebben ze dan niet allemaal hun volledige opleiding bij blauw-wit gekregen: net zoals Steven Defour werd Ogunjimi destijds weggehaald bij KV Mechelen en De Bruyne kwam enkele jaren geleden over van AA Gent.

“Onze fans vinden het geweldig dat er zoveel jong talent tussen de lijnen staat”, vertelde jeugdcoördinator Roland Breugelmans onlangs in Het Belang van Limburg. “Elke Genkfan hoopt dat de jongeren een grote carrière uitbouwen en voor onze scouts en jeugdtrainers is het een mooie bevestiging dat de jongeren het zo goed doen. Dat bewijst dat ze goed werk geleverd hebben.”

De opvolging van Logan Bailly en Sébastien Pocognoli is dus verzekerd. Maar hoe goed zijn die opvolgers juist en wat zijn hun sterke/zwakke punten?

De kans is groot dat Thibaut Courtois nog onbekend is bij het grote publiek. De jonge doelman is erg teruggetrokken naast het veld, maar straalt wel het nodige zelfvertrouwen uit óp het terrein. Courtois greep zijn kans toen nieuwkomer Laszlo Köteles moest wachten tot zijn papieren in orde waren. Tot zijn transfer van Bilzen naar Genk in 2000 combineerde Thibaut het voetbal met volleybal – net zoals zijn vader vroeger deed. Dat hij uit een sportief gezin komt, blijkt uit het feit dat ook zijn moeder en zus (bij de Dames A van VDK Gent) actief zijn in de volleybalwereld.

In het begin van het seizoen kreeg Courtois nog concurrentie van de eveneens 18-jarige Koen Casteels, met wie hij ondertussen bevriend is geraakt. Maar coach Vercauteren ziet momenteel “geen enkele reden om Courtois te vervangen door Köteles of Casteels”.

Zijn troeven? Hij is nooit zenuwachtig. Hij weet zelfs niet wat stress is. Dankzij die kwaliteit heeft hij zijn debuut in alle rust kunnen maken. Courtois is nog niet volgroeid, maar meet nu al 1m95 en verbeterde zijn detente op de trampoline van de buren. Ook in één-tegen-éénsituaties is hij erg sterk. “Het enige wat hij nog mist, is ervaring”, weet keeperstrainer Guy Martens die onder meer Sinan Bolat en Logan Bailly klaarstoomde voor de top.

Minpunten? Courtois gaf zelf al aan dat hij zijn positie bij hoge ballen nog moet verbeteren zodat hij voorzetten die hij nu nog moet wegboksen in de toekomst klem kan pakken.

Opmerkelijk Hij legde een aanbod van Hoffenheim naast zich neer omdat hij eerst zijn diploma wil behalen.

Uitspraak “Ik heb moeten douchen met een plastic zak rond mijn voet.” Courtois miste bijna de competitiestart door een voetblessure.

David Hubert heeft er ondertussen al 51 wedstrijden in de hoogste klasse opzitten. De perfect tweetalige middenvelder werd in 2002 door Racing Genk bij KV Mechelen weggeplukt. Hubert is het soort speler die je pas opmerkt als hij eens een keertje niet meedoet. Hij is rustig, speelt sober, komt in offensief opzicht nog niet echt uit de verf, maar ontpopte zich wel al tot een ware leider. Het hoeft dus niet te verbazen dat hij al meerdere malen aanvoerder mocht zijn.

Zijn troeven? “Ook al maakte ik mijn debuut als centrale verdediger, ik heb altijd gezegd dat mijn spel meer tot zijn recht zou komen als verdedigende middenvelder”, zei Hubert in december 2008. Momenteel vormt hij het ideale duo met Daniel Töszer, samen zijn ze het kloppend hart van het team. Hubert recupereert, controleert en beschik ook over een strakke inspeelpass. Door zijn centrale positie is hij meer dan ooit dé leider van Racing Genk, ook al is hij dan ‘maar’ vicekapitein na João Carlos.

Minpunten? Amper een paar jaar geleden werd Hubert nog als te statisch beschouwd. Ondertussen heeft de opeenvolging van wedstrijden ervoor gezorgd dat hij mobieler is geworden en is vooral zijn positiespel erop verbeterd. Dat hij ondanks zijn jonge leeftijd toch al in drie talen durft te zeggen wat hij denkt, is zijn grootste troef, maar ook zijn grootste zwakte. Er zijn immers weinig oudere spelers die het leuk vinden om verbaal te worden overvleugeld door een jongere. Het feit dat hij zichzelf opoffert voor zijn ploegmaats wordt door de collega’s dan wel weer op prijs gesteld.

Opmerkelijk Hubert heeft aan de universiteit van Hasselt Toegepaste Economische Wetenschappen gestudeerd.

Uitspraak “Die aanvoerdersband moet je ook kunnen relativeren. Ik spreek vlot Engels, Frans en Nederlands en ik hou ervan om verbaal aanwezig te zijn op het veld. Het komt er nu op aan om ook hetzelfde te doen naast het veld.” Dixit David Hubert na zijn eerste wedstrijd als aanvoerder in september 2009.

Er zijn er die hem al met Mbark Boussoufa vergeleken hebben – ongetwijfeld om hem nog meer richting Anderlecht te sturen. Maar het klopt wel dat de lookalike van de Engelse prins Harry gezegend is met een uitzonderlijke techniek. Zijn eerste selectie voor de Rode Duivels is tot nu toe de grootste beloning voor een opmerkelijke carrière die begon in zijn geboortedorp Drongen. Zes jaar lang verfijnde hij zijn techniek bij AA Gent en hij werd door zowel Anderlecht als Club Brugge van nabij gevolgd. Toch was het Racing Genk dat hem op 14-jarige leeftijd wist in te lijven. Hij vertrok vol goede moed naar het internaat van de topsportschool, maar kon er zijn draai niet vinden en kwam al snel bij een gastgezin terecht. Dat die situatie hem nog wat meer op Steven Defour doet lijken, daar wil de jonge De Bruyne niets van weten: “Ik speel veel aanvallender dan Steven en hij verdedigt dan weer veel beter dan ik.”

De Bruynes moeder dicht haar zoon een gesloten karakter toe, maar hij weet wel verdomd goed wat hij wil: in de Premier League spelen. Niet verwonderlijk als je weet dat er in zijn kamer altijd een poster van Michael Owen heeft gehangen.

Zijn troeven? Zijn spelinzicht is fenomenaal, zeker gezien zijn nog jonge leeftijd. Ook zijn fysieke paraatheid is indrukwekkend. Dat De Bruyne niet simpelweg op zijn talent teert, maar dat hij ook een van de aanjagers is bij Racing Genk, zegt dan weer veel over zijn mentaliteit. Zijn polyvalentie leverde hem al menig compliment op van zijn trainers. De Bruyne kan zowel centraal als op de linker- en rechterflank uit de voeten. “Er is niemand bij Genk zo goed met rechts én links als De Bruyne”, zegt Breugelmans. Ook zijn uitstekende afstandsschot verdient een compliment. Dat hij bovenop al dat talent ook nog verstandig genoeg is om de raad van de meer ervaren spelers ter harte te nemen, zal hem alleen nog beter maken.

Minpunten? Hij moet wat minder onstuimig worden. Dat gaf hij onlangs zelf al aan: “Vercauteren heeft een enorme invloed op mij. Ik ben nog jong en speel soms nogal impulsief. Hij kalmeert me en leert me dat ik mijn inspanningen moet doseren.” De Bruyne heeft niet de pure snelheid die een flankspeler zou moeten hebben. “Meer dan de snelheid, is het vooral de explosiviteit die bij hem ontbreekt”, geeft Breugelmans toe. De Bruyne lijkt eerder een ‘valse trage’ en beschikt gelukkig over een uitstekend uithoudingsvermogen. Ook zijn kopspel kan nog heel wat beter.

Opmerkelijk Zijn berichttoon is een kinderstem. Meer bepaald zijn eigen kinderstem van toen hij elf was. Hij hoort dus al acht jaar hetzelfde geluid als hij een sms ontvangt.

Uitspraak “Ik zoek een appartement in Limburg. Ik voel me hier goed, dus waarom zou ik vertrekken?” Dat was de laconieke reactie van De Bruyne toen de mogelijke overgang naar Anderlecht ter sprake werd gebracht.

Vijftien doelpunten maken op twee seizoenen, het is niet elke jongere gegeven. In 2009 besliste Ogunjimi – die van zijn ploegmaats Baloo als bijnaam kreeg – de bekerfinale helemaal op zijn eentje met twee doelpunten. Door zijn blessuregevoeligheid slaagde de Genkse spits er evenwel nog niet in om een basisplaats af te dwingen. Hij werd geboren in Mechelen, doorliep er de jeugdrangen bij eerst Racing en later KV en zijn familie woont er nog steeds. In 2003 trok hij samen met Steven Defour naar Racing Genk en in 2005 manifesteerde hij zich voor het eerst in de A-ploeg. Tijdens het seizoen 2007/08 speelde Ogunjimi in de Nederlandse competitie bij RKC Waalwijk. “Die uitleenbeurt heeft me sterker gemaakt, op mentaal én fysiek vlak.” En dat was te merken aan zijn statistieken: Ogunjimi maakte vorig seizoen dertien doelpunten en gaf tien assists.

Zijn troeven? Ogunjimi is een geboren doelpuntenmaker. Elegant als hij is, scoort hij met de ogen toe en maakt hij meestal ook erg mooie doelpunten. Sinds de komst van Vercauteren is Ogunjimi merkelijk actiever op het veld. Hij is constant in beweging en komt de bal heel vaak vragen. “Vroeger durfde ik wel eens weg te deemsteren in een wedstrijd waarin de ruimtes klein werden gehouden.” Ogunjimi presteert ook een stuk constanter dan vroeger, toen hij er vooral in de topwedstrijden stond.

Minpunten? Ogunjimi kan met de rug naar doel spelen, maar is (nog) niet de speler die een gesloten wedstrijd zal openbreken. Hijzelf vindt dat hij kalmer en scherper voor doel moet worden. “Ook mijn kopspel en mijn spelinzicht kunnen nog een stuk beter.”

Opmerkelijk Hij heeft nog steeds een zwak voor KV Mechelen en zal er hoogstwaarschijnlijk zijn carrière beëindigen. Op familiefeestjes zijn er waarschijnlijk heftige discussies geweest tussen Ogunjimi en zijn (in 2007 overleden) grootvader die een rasechte supporter van Racing Mechelen was. Ogunjimi dankt zijn voornaam trouwens aan de zanger Marvin Gaye.

Uitspraak “Toen ik hoorde dat Samuel Yeboah werd aangetrokken stak dat wel even. Maar ik nam me al snel voor om alles te geven, zodat ik mijn plaats niet zou verliezen.”

Vossen was van bij zijn debuut het lievelingetje van de Genkse supporters. “Genk is voor mij veel meer dan een voetbalploeg. Ik heb een heel speciale band met het publiek”, aldus Vossen vorige week. De Genkse publiekslieveling speelt als een duiveltje uit een doosje dat het werk niet schuwt. Dat was vorig seizoen nochtans niet genoeg om het Genkse bestuur te overtuigen van zijn kwaliteiten. Genk leende Vossen voor een jaar uit aan Cercle Brugge. Vossen leek het allemaal niets uit te maken en hij scoorde gewoon in zijn eerste wedstrijd voor de vereniging. En net op het moment dat hij zijn beste vorm te pakken had en Cercle wist dat het een topspits in de rangen had, sloeg het noodlot toe. Vossen brak zijn kuitbeen en moest zes maanden revalideren. Hij kwam terug en beëindigde het seizoen zoals hij het begon, al scorend. Hij scoorde in totaal zes keer in vijftien wedstrijden voor Cercle.

Toen Vossen in juni weer bij Genk arriveerde, wisten de Limburgers niet meteen wat ze met hun jonkie moesten aanvangen. Vossen maakte het zijn bestuur evenwel makkelijk door zijn wel erg goede prestaties tijdens de voorbereidingswedstrijden en de Europese matchen. Die uitstekende voorbereiding leverde hem een plaats in de basis op.

Zijn troeven? Vossen wist tijdens zijn uitleenbeurt toenmalig Cerclecoach Glenn De Boeck dermate te overtuigen dat hij hem meteen mee naar Germinal Beerschot wilde nemen. Zover kwam het niet, maar het toont wel aan dat Vossen zijn talent stilaan overal erkend wordt. “Ik heb bij Cercle Brugge heel wat ervaring opgedaan en dat merk ik vooral aan de manier waarop ik het spel zie en aan de rust die ik nu uitstraal. Ik leerde bij Cercle om zowat elk schot binnen het doelkader te trappen.” Volgens Wim De Coninck komt Vossen het best tot zijn recht als tweede spits. “Hij heeft er het torinstinct voor en kan als geen ander opkomen vanuit de tweede lijn.”

Minpunten? Vossen legt erg veel diepgang in zijn spel en zet de tegenstander constant onder druk. Alleen in de spits spelen is evenwel niet aan hem besteed.

Opmerkelijk Jelle is de zoon van de voormalige verdediger Rudi Vossen, die onder meer bij Charleroi speelde. Net zoals Ogunjimi heeft Vossen een contract tot juni 2011.

Uitspraak “Ik ben vertrokken bij Genk omdat ik hier geen perspectief meer had. Ik ben niet teruggekomen om binnenkort in dezelfde situatie terecht te komen.” (juli 2010)

door stephane vande velde

Bij Racing Genk is er niemand zo goed met rechts én links als De Bruyne. Jeugdcoördinator Roland Breugelmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier