Pierre Bilic

Wilfried Van Moer (64), eind jaren zestig en begin jaren zeventig de motor op het middenveld van Standard, blijft gepassioneerd door voetbal. Hij is vooral een vaste gast op Sclessin, waar hij geregeld voor de Rouches komt supporteren. En dus ook voor zijn gedoodverfde opvolger Steven Defour. “Twee jaar geleden dacht ik nog dat de kapiteinsband te zwaar om dragen zou zijn voor hem, maar ik heb mijn mening moeten herzien. Sinds hij uitviel begin dit seizoen heeft niemand zijn rol kunnen overnemen. In december moest Benjamin Nicaise soms de lijnen uitzetten. Sorry, maar dat wil veel zeggen over de zorgen van Standard. Nicaise kan nuttig zijn om een resultaat veilig te stellen en om de gaten dicht te lopen, maar niet om aanvallende impulsen te geven.”

De tweevoudige ex-winnaar van de Gouden Schoen is dan ook van mening dat coach Laszlo Bölöni te weinig materiaal voorhanden had om het seizoen door te komen. “Hij heeft constant moeten zoeken. Door het wegvallen van Defour en Witsel op het middenveld heeft hij daar Eliaquim Mangala en Mehdi Carcela geposteerd. Mangala staat voor een mooie carrière, maar die jongen moet nog zo veel leren. Carcela speelt voorlopig te weinig in dienst van de ploeg. De jongeren hebben de terugkeer van Defour nodig. Hij kan het gewicht van een ploeg dragen, zij nog niet.”

De zevende plaats in de rangschikking is voor Van Moer geen verrassing. “Standard is in het kampioenschap als een kaartenhuisje in elkaar gezakt. Zonder de miraculeuze kopbal van Sinan Bolat tegen AZ zou de balans er nog magerder uitgezien hebben. Als supporter ben ik niet gelukkig. Maar de rangschikking liegt niet: Standard staat op de plaats die het verdient. Deze ploeg is ook te jong om verschillende blessures behoorlijk op te vangen. Zonder zijn sterkhouders is het uiteindelijk een zeer middelmatige ploeg.”

Na de winterstop moet Standard op 17 januari meteen de wei in tegen Anderlecht. Van Moer: “Ik vrees dat die wedstrijd wat te vroeg komt. Zullen Defour, De Camargo en Jova-novic al hersteld zijn van hun blessures? Defour zal heel voorzichtig moeten zijn. Ik weet dat hij keihard werkt, maar hij moet ook niet té snel willen terugkeren. Als hij hervalt, zou dat een drama zijn voor hem én voor de club. Nu, voor de wedstrijd tegen Anderlecht denk ik wel dat Bölöni een plannetje zal hebben. Hij is een strateeg die de tegenstander tactisch in de problemen kan brengen. Standard kan zich trouwens niet veroorloven om die top zes te missen. Dat zou, na twee titels, een terugval van jewelste zijn.” S

PIERRE BILIC

‘Standard staat op de plaats die het verdient.’

Wilfried Van Moer