C édric Roussel verloor vorige week langer dan tien minuten het bewustzijn na een contact met Sydney Kargbo in Zulte Waregem-Brussels. “De klap was zó hevig”, zegt hij. “Alsof er een muur in mijn hoofd knalde die ik niet had verwacht. J’en ai vraiment le trou. De ergste klap ooit in mijn carrière.”

Zes klappen op het hoofd waarvan hij groggy achterbleef, incasseerde hij totnogtoe, zegt Roussel. “Ik kan dat makkelijk onthouden : één voor elk jaar na 2000. “Het kan iedereen overkomen, maar het wordt wat veel”, zegt hij. Slechts bij twee van die klappen, geeft Roussel toe, verloor hij het bewustzijn. “Bij die andere vier was het gewoon een hersenschudding.” Alleen in een bekerwedstrijd met Genk tegen Heusden Zolder en nu onlangs dus bij Zulte Waregem viel hij, zegt hij, flauw. De vier andere keren dat hij zich groggy voelde waren bij Bergen, waar hij in 2002-2003 voetbalde, bij Standard, in de laatste competitiewedstrijd tegen Oostende, die hij overigens wel gewoon uit speelde, en twee keer in één seizoen in Engeland.

Hoe ernstig zijn die precedenten te nemen ? Bij Standard herinneren ze zich in de medische staf niets van het voorval tegen Oostende. Alleen zijn van de speler twee zware contacten bekend : één rugklacht en één keer een pijn aan het hoofd, pijn van de slag zelf, na een wedstrijd met de reserven. Bij Genk werd na bewustzijnsverlies bij nader onderzoek geen abnormaal neurologisch beeld gevonden en recupereerde de speler heel snel.

Meestal vertelde Roussel in medische onderzoeken die aan een transfer voorafgingen wel over voorgaande duizeligheid na harde contacten, maar omdat hij daar nooit verdere problemen mee had en eigenlijk ook vaag bleef, was dat voor dokters geen reden tot verder onderzoek.

Het had er kortom toen de schijn van dat Cédric Roussel, die niet de reputatie geniet over een groot incasseringsvermogen te beschikken en de emoties op de tong draagt, in zijn bezorgdheid vlak na een dergelijk voorval niet altijd de juiste proporties in acht nam. Dat neemt wel niet weg dat wat de spits bij Zulte Waregem overkwam, ernstig moet worden genomen. De clubdokter wil er geen uitlatingen over doen, maar wie langer dan tien minuten buiten bewustzijn blijft en al herhaaldelijk een hersenschudding opliep, heeft een probleem dat de nodige aandacht en zorg verdient, daar zijn specialisten het over eens. Roussel kreeg daarom de voorbije dagen al diverse apparaten aangekoppeld en zal op twaalf september horen wat de resultaten en gevolgen zijn. “Positief is dat het nu beter gaat : ik val niet flauw, heb geen migraine en ik train in afwachting alleen met de physical trainer om weer te kunnen inpikken mocht er toch niets ernstigs aan de hand blijken.”

RDG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content