Vijf jaar nadat Atletico Madrid terugkeerde in de Liga wil de club echt weer aanknopen met zijn glorierijke verleden – in 1974 werd op de Heizel tegen Bayern München nog de finale van de Europabeker voor landskampioenen gespeeld – en weer uitgroeien tot een Spaans en Europees topteam. Sinds 2002 is de club daarvoor al naar de juiste formule aan het zoeken, maar die is voorlopig nog niet gevonden. Noch jonge trainers zoals GregorioManzano en CésarFerrando, noch een meer ervaren man als CarlosBianchi kregen de trein op het juiste spoor. Manzano stond aan het roer nadat het bestuur had geprobeerd de kosten in de hand te houden, Bianchi mocht het proberen nadat er minstens 25 miljoen euro was geïnvesteerd in nieuwe spelers.

De tweede Madrileense club haalde vaak nog versterking binnen tijdens de mercato, de winterstop, maar deed dat vorig jaar dan weer niet. Hoewel het beste resultaat tot nu toe een zevende plaats was onder leiding van Gregorio Manzano, maken de aficionados zich sterk dat het dit seizoen wel kan lukken. Atletico Madrid trok immers 39 miljoen euro uit om zich van de diensten te verzekeren van SergioAgüero (23 miljoen), Seitaridis (6 miljoen), Mista (5 miljoen) en MarianoPernía (4 miljoen). Bovendien trok de club ook gratis, want einde contract, de Portugezen Castro en Costinha aan. Voorts zou er belangstelling zijn voor een andere Portugees, Maniche van Dynamo Moskou. En het clubbestuur zou ook zijn oog hebben laten vallen op Guti, die bij Real weinig speelgelegenheid krijgt en die de foerier zou moeten worden van topspits FernandoTorres. Hoewel die laatste op de belangstelling mag rekenen van AC Milaan, zal hij normaal gezien zijn contract bij Atletico verlengen tot juni 2009. Ook de naam van de door het bestuur aangestelde trainer doet bij veel fans de hoop opleven. Het gaat immers om de Mexicaan JavierAguirre, die er vorig seizoen in slaagde om het bescheiden Osasuna een ticket te bezorgen voor de voorronde van de Champions League. Hij is zich alvast goed bewust van de taak die hem te wachten staat. “Ik werk nu voor een club met een rijke traditie”, verklaarde hij op de Mexicaanse televisie, “en ik heb de opdracht om het glorierijke verleden te doen herleven. Atletico moet weer een van de beste ploegen van Spanje en van Europa worden.”

LuizPereira, de Braziliaanse verdediger die van 1975 tot 1981 voor Atletico speelde, is alvast enthousiast : “De toekomst oogt goed. Ik ben er zeker van dat het team zich minstens zal kwalificeren voor de UEFA-cup.” De vroegere vedette is verheugd over de versterking van de defensie omdat hij Agüero, die overkomt van Independiente, een speler met een enorm potentieel vindt, maar hij voegt eraan toe dat de Argentijn wellicht toch een aanpassingsperiode nodig zal hebben.”

Javier Portillo, die vorig seizoen door Real Madrid werd uitgeleend aan Club Brugge, tekende een contract voor twee seizoenen bij neo-eersteklasser Gimnastic Taragona.

Kaka stond bovenaan op het verlanglijstje van Ramon Calderon, de nieuwe voorzitter van Real Madrid. Die had tijdens zijn verkiezingscampagne aan de socios beloofd dat hij de Braziliaanse middenvelder naar de Spaanse hoofdstad zou halen. Hij blijkt zijn droom nog niet helemaal te hebben opgegeven en zou eventueel Ronaldo, naar wie AC Milaan naar verluidt heeft geïnformeerd, in de deal willen betrekken.

Jose Manuel Jurado, een jonge twintigjarige belofte van Real Madrid, stapt voor een bedrag van 3 miljoen euro over naar de buren, Atletico Madrid.

JulenGuerrero, de speler van Athletic Bilbao, moest vorige week vaststellen dat zijn internetsite werd gehackt en volgeklad met islamitische symbolen en verwijzingen naar het conflict tussen Libanon en Israël. Waarom precies deze Baskische voetballer werd geviseerd door de internetpiraat van Turkse origine, is voor iedereen een raadsel.

Barcelona was vorige week op tournee in de Verenigde Staten. Tussen twee wedstrijden door bracht het team in Houston een bezoek aan de NASA. Ter gelegenheid daarvan werd een videoconferentie georganiseerd waarbij trainer Frank Rijkaard en de drie aanvoerders Xavi Hernandez, Carles Puyol en Ronaldinho een gesprek konden voeren met de drie astronauten die momenteel een ruimtestation bemannen. Voorts werd Ronaldinho in New York ook benoemd tot ambassadeur van de Verenigde Naties.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier