VfB Stuttgart stelt alle hoop op Christian Gross.

“Opdracht vervuld”, zo luidde de korte maar heldere analyse van de Zwitserse coach Christian Gross (55) na de 3-1-zege tegen het Roemeense Unirea Urziceni, waarmee VfB Stuttgart bij de laatste zestien in de Champions League zit. Een stevige opsteker voor de Zwaben, waarbij vooral technisch directeur Horst Heldt zich in de handen wreef toen hij de financiële gevolgen inschatte. Hij mocht immers acht miljoen euro extra rekenen, nadat er eerder al achttien miljoen euro werd verdiend op het kampioenenbal.

Er kwam daarmee ook een definitief einde aan een aanhoudende reeks van teleurstellende resultaten, wat oud-international Markus Babbel (37) zijn baan kostte als coach. ” Otto Rehhagel zei ooit dat je nooit een beslissing uit emotie moet nemen, maar alles eerst moet verwerken. Dat doe ik ook”, verklaarde hij. “Ik wens de nieuwe technische staf dan ook alle succes toe. Hopelijk vinden ze snel de juiste knop en kunnen ze die indrukken, zodat het team weer functioneert. Ik vond hem jammer genoeg niet langer.”

Gross kreeg een stevige opdracht: de Europese kwalificatie realiseren én de ploeg in de Bundesliga zo snel mogelijk naar de veilige middenmoot loodsen. “De Champions League is slechts het dessert, ons hoofdgerecht blijft de Bundesliga. Dat wordt een brutaal gevecht”, zei hij al. Met de aanstelling van de meer ervaren en autoritaire Zwitser kiest de clubleiding voor een breuk met het verleden. Tot afgelopen zomer was de tot 2011 gecontracteerde Gross immers tien seizoenen eindverantwoordelijke bij FC Basel, waarmee hij vier titels en even- veel bekers veroverde. Met Grasshoppers speelde hij in 1995 en 1996 kampioen. Vanaf november 1997 coachte Gross een klein jaar Tottenham, maar dat verliep allerminst succesvol.

In plaats van het door Babbel gepredikte combinatievoetbal werd er overgeschakeld naar een volledig andere manier van spelen: fysiek powervoetbal in combinatie met een ijzeren discipline.

Mogelijk pas in februari kan Hamburger SV opnieuw beschikken over de Braziliaanse middenvelder Zé Roberto (35). De routinier onderging een enkeloperatie, maar de revalidatie verloopt minder vlot dan voorzien. De Venezolaanse verdedigende middenvelder Tomás Rincón (21), die was gehuurd van Deportivo Táchira, werd voor anderhalf miljoen euro definitief overgenomen. Doelman Frank Rost (36) krijgt, via de tussenkomst van coach Bruno Labbadia, een nieuwe verbintenis voor een jaar.

VfB Stuttgart wil graag de Franse international Hatem Ben Arfa (22), op een zijspoor bij Marseille, overnemen. De vraagprijs bedraagt minstens 9 miljoen euro. De Russische aanvaller Pavel Pogrebnjak onderhandelt met Dynamo Moskou.

Bij Werder Bremen gaan ze ervan uit dat coach Thomas Schaaf (48) zijn overeenkomst zal openbreken tot 2012. Mesut Özil (21, 2011, belangstelling Liverpool) en Aaron Hunt (23) lijken niet te gehaast om bij te tekenen en nemen eerder een afwachtende houding aan.

De ARD en ZDF bereikten een akkoord over de uitzendingen op het WK. De ARD toont rechtstreeks het openingsduel tegen Mexico (11 juni) en Ghana (23 juni), de ZDF de wedstrijden tegen Australië (13 juni) en Servië (18 juni).

De Burkinese spits Aristide Bancé (ex-Lokeren en -Germinal Beerschot) van FSV Mainz 05 kreeg van de Duitse voetbalbond een boete van 6000 euro, omdat hij zijn middelvinger opstak naar tegenstander Maik Franz (Frankfurt).

Doelman Hans Jörg Butt (35), straks einde contract, zal binnenkort een nieuwe deal tekenen voor een jaar. Louis van Gaal gooide de deur voor Luca Toni (32) definitief dicht. Van een toenadering is niet langer sprake. Excuses van de Italiaanse aanvaller boden geen soelaas.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier