De juiste man

Manu Ferrera was de coach die destijds KV Kortrijk van derde naar tweede klasse loodste. © belgaimage

Nog maar vijftien jaar geleden ontsteeg KV Kortrijk derde klasse om terug te keren naar tweede, waar het nog eens vijf jaar zou doorbrengen.

In die jaren stegen nog jaarlijks drie clubs van derde naar tweede klasse in plaats van één. Kampioen in 3B was Union. Kampioen in 3A was Red Star Waasland, dat later zou opgaan in Waasland-Beveren. In februari had de trainer van Red Star, Rudi Verkempinck, een contract voor het volgende seizoen getekend bij … KV Kortrijk. Hij wist toen nog niet dat zijn team de titel zou halen. Een paar weken voor hij zijn handtekening zette, stond KV Turnhout immers nog tien punten voor. Omdat KV Kortrijk de testmatch tussen de twee nummers twee uit derde klasse won, promoveerde Verkempinck in een paar maanden in feite twee keer naar tweede klasse.

Bij kampioen Red Star zag de Meulebekenaar weinig perspectief. In Sint-Niklaas speelde de club na de naamsverandering en de verhuis in 2001 hooguit voor 1000 kijkers, vaak voor minder. Voor de verplaatsingen kregen ze dikwijls de supportersbus niet helemaal vol. De barragematch tussen KV Kortrijk en FC Turnhout, die op neutraal terrein gespeeld moest worden, vond nu net plaats in Sint- Niklaas. Voor die wedstrijd daagden plots wél 4000 man op. KV Kortrijk, dat dat seizoen zijn thuismatchen voor gemiddeld 1500 man afwerkte, won en promoveerde na vier jaar derde klasse weer naar tweede. In maart 2001 was KVK, net in het jaar van zijn honderdste verjaardag, nog failliet gegaan, maar kon het onder een andere naam toch het seizoen in derde klasse volmaken. Na de promotie naar tweede klasse werd trainer Manu Ferrera, die kon rekenen op een team met spelers als Stéphane Demets, Kurt Vandoorne en Xavier Chen, sportief directeur. Op de vraag hoe hij trainer was geworden in Kortrijk, antwoordde de Brusselaar: ‘Omdat het de enige club was die me belde.’ Een paar maanden eerder was hij op zoek gegaan naar een job buiten het voetbal, omdat hij geen aanbiedingen meer kreeg. Net toen hij aan de slag ging als medisch afgevaardigde, belde KV.

Ook Verkempinck was op een rare manier trainer geworden van Red Star Waasland. Hij zat op het vliegtuig met Stéphane Demol, toen die gebeld werd met de vraag of hij er trainer wilde worden. Dat wilde hij niet, maar de man naast hem wel. Soms is het belangrijk om de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment te zijn. Niet altijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier