De kameleon in Francky Dury

© BELGAIMAGE

Hoewel de buitenwereld hem als onaantastbaar beschouwt, stond Zulte Waregem-coach Francky Dury de voorbije twee jaar binnenskamers echter vaak ter discussie. Met twee nieuwe assistenten, Davy De fauw en Timmy Simons, moet hij in ‘Essevee 2.0’ nu kleur bekennen.

Dit artikel verscheen eerder in Sport/Voetbalmagazine van 18 augustus 2020, een week nadat Francky Dury zijn 500e competitiematch voor Zulte Waregem coachte. Essevee ging gisteren met de billen bloot tegen Club Brugge: 0-6

9 februari 2019. Na een 4 op 33 in de zomer/herfst van 2018 zijn de woeste golven op de Gaverbeek bedaard. Essevee is na een 17 op 33 zo goed als zeker van het behoud. De twijfels over Francky Dury’s positie (in oktober 2018 belicht in dit magazine) lijken verdwenen. De coach verklaart in HLN waarom: ‘Als je wint, kunnen de average people niet veel meer zeggen. Ik vond het ongepast hoe sommige mensen van binnen de club hun kritiek openbaarden.’

Opvallend, zijn average people-benaming, want het waren niet de minsten die hun ongenoegen hadden geuit. Over hoe Dury met iedereen in de clinch ging. En vooral met de scouting overhoop lag, over mislukte transfers die hij als sportief manager nochtans een voor een had goedgekeurd.

Om die discussies te beëindigen besluit de raad van bestuur in februari 2019 om voortaan de touwtjes van de scouting en de transfers volledig in Dury’s handen te leggen, op de financiële kant na. Als het weer fout loopt, zal Dury zo niemand meer, behalve zichzelf, de zondebok kunnen toespelen, is de redenering. Op diens voorspraak wordt de scoutingcel ook uitgebreid met ex-voetballers Thomas Caers en Piet Verschelde. Stan van den Buijs ging immers in op een voorstel van Standard en zijn vriend Michel Preud’homme, mede uit onvrede over de moeizame samenwerking met Dury.

De echte lakmoesproef zal volgen na enkele slechte resultaten, maar voorlopig lijkt het ‘Essevee 2.0’-opzet geslaagd.

Met de nieuwe krachten erbij is de coach/sportief manager ervan overtuigd dat hij zal slagen. ‘Het laatste anderhalf jaar is er niet op dezelfde golflengte gescreend. Ik heb dus mijn verantwoordelijkheid genomen. Nu zoeken we naar de profielen die ik wil. We gaan nu tonen dat we wél een puik team kunnen samenstellen’, zegt Dury in HLN. Ook na een alweer slechte play-off 2-campagne in de lente van 2019, inclusief een beschamende 0-5 tegen buur KV Kortrijk, blijft hij optimistisch. ‘We zitten in het donkerste moment van de nacht, maar dat valt net voor de zon opkomt. Vanaf nu kan het alleen maar opklaren.’

De band met veel spelers, inclusief enkele vaste waarden, is echter ook verduisterd. Er rijst kritiek over steeds weer dezelfde trainingen en over een vastgeroest tactisch systeem. Maar voorál over Dury’s menselijke aanpak, waarbij hij spelers voor de groep afkraakt, sommigen wekenlang compleet negeert en hen daarna – uit noodzaak – zonder blozen weer opvist. ‘Hoe hij Damien Marcq en Michael Heylen als vuil behandeld heeft, hoe hij jongeren als De Smet en Soisalo in een onbeduidend play-off 2-duel al na een halfuur naar de kant haalde, hoe hij zelfs homas Buffel in zijn allerlaatste match, na zó’n mooie carrière, geen korte invalbeurt gunde… Echt niet mooi’, aldus een kernspeler van toen.

Media gebruiken

Wanneer Zulte Waregem in aanloop naar het seizoen 2019/20 oefenmatchen verliest tegen Sparta Petegem en OHL, trekt Dury, ondanks zijn nieuwe bevoegdheden, nog eens van leer: ‘Welke profielen we nog nodig hebben? Noem eens een profiel dat we níét nodig hebben. Hoog tijd om alle dossiers af te ronden!’

Die opmerkingen leiden intern tot veel ongenoegen, want op dat moment zijn enkele dossiers immers zo goed als rond: tussen 2 en 9 juli worden zelfs vijf transfers bekendgemaakt, onder wie die van Omar Govea en Cyle Larin. Dury triomfeert op 10 juli cynisch in HLN: ‘Soms moet je de media gebruiken om een en ander toe te lichten…’ Ook die uitspraak doet veel bestuursleden én sponsors de wenkbrauwen fronsen.

Op de teampresentatie, op 11 juli, benadrukt voorzitter Carl Ballière niettemin nog eens dat Dury dé eindverantwoordelijke van de transfers is. Onder diens leiding arriveren net voor de competitiestart Olivier Deschacht en Gianni Bruno aan de Gaverbeek. En ook het dossier met ex-Premier Leaguester Saido Berahino, getipt door een bevriende makelaar, is bijna rond. Meer dan ooit investeert Zulte Waregem ook in zijn kern, via salarissen en transfersommen (1,5 miljoen voor Govea, Seck en Zarandia).

Francky Dury met zijn assistent Timmy Simons
Francky Dury met zijn assistent Timmy Simons© BELGAIMAGE

Toch draait Essevee op de eerste speeldag tegen KV Mechelen vierkant: 0-2. Waarop Dury in HLN een opmerkelijk interview geeft. Over hoe hij zich intern meer dan ooit moet verantwoorden. Over hoe hij tijdens de crisisperiode in het vorige seizoen tweemaal zijn ontslag aanbood. Over de fouten die hij heeft gemaakt, maar dat hij ‘het’ nog kan. Want: ‘Andere coaches die veertiende hadden gestaan, waren allicht gezakt.’

Alweer is de verbazing binnen de club groot. Vooral over het zelf aanbieden van zijn ontslag, want Dury moet een opstapclausule betalen als hij zijn contract wil beëindigen. En daar is nooit sprake van geweest, ook niet van een compromis. Het gaat zelfs om twee verschillende contracten – als trainer en als sportief manager (met een zelfstandig statuut) – die nog lopen tot juni 2024. En niet tot 2023, want in 2016 werd het tienjarig contract, afgesloten in 2013, nog met één jaar verlengd.

Een groot struikelblok wordt die lange verbintenis later, ook in het seizoen 2018/19, op weg naar een C4. Een ontslagvergoeding van een kleine drie miljoen die het bestuur niet wil/kan betalen. De optie om Dury als coach op non-actief te zetten komt op tafel, maar wordt nooit concreet omdat het tij telkens nog keert. Zoals na de 4 op 33 in het seizoen 2018/19, of zoals het seizoen ervoor, toen wintertransfers Théo Bongonda en Hamdi Harbaoui Essevee van de degradatie behoedden.

Lof voor Dury

Eenzelfde ommekeer volgt in augustus 2019. Na het verlies tegen KV Mechelen en een kansloze 4-0 op Standard, klinkt de roep binnen de club om in te grijpen steeds groter. Dury wordt echter gered door Saido Berahino, die vanaf zijn eerste match op KRC Genk, op de derde speeldag, de ploeg weer doet draaien, in combinatie met Cyle Larin. Omdat ook achteraan de jonge Ewoud Pletinckx (door Dury in de eerste match nog in de tribune gezet) goed klikt met de ervaren Deschacht, vindt Zulte Waregem zo opnieuw stabiliteit. Na een 28 op 45 staat het eind november, weliswaar na enkele gevleide zeges, zelfs zesde. Dury wordt geloofd over hoe hij een vermeend enfant terrible als Berahino aan Larin koppelde en in het gareel deed lopen, zoals indertijd ook met Bongonda.

Voor de winterstop knikt de Esseveecurve echter weer omlaag: 2-0 en 4-0 tegen hekkensluiter Cercle en leider Club Brugge, 0-3 na de winterstop tegen KRC Genk. Telkens hekelen ‘oudjes’ De fauw, Deschacht en Bossut de mentaliteit: ‘Als sommigen niet mee willen, dan zullen er keuzes gemaakt moeten worden.’

Ondanks de positieve, aanvurende rol van De fauw en Deschacht, die zich steeds meer opwerpen als spelers-assistenten, wordt de gelatenheid bij veel ploeggenoten alsmaar groter. Net als de terugkerende opmerkingen over de trainingen en de te negatieve aanpak van Dury. Op de vedetten Larin, die sinds eind november geen enkele goal meer maakt, en Berahino krijgt de coach ook steeds minder vat. De Burundees stuurt, net als Govea, zelfs enkele keren zijn kat naar de zondagtrainingen. Ongelukkig immers over zijn minder rendement op zijn nieuwe positie op de linkerflank. Eind januari heeft Zulte Waregem Jelle Vossen aangetrokken en die zet Dury naast Larin in de spits – zonder succes.

Vossens komst leidt ook tot een nieuwe rel met het bestuur voor de terugmatch van de halve finale van de beker tegen Club Brugge op 5 februari. Dury verklaart dat hij Vossen misschien toch zal opstellen, terwijl hij akkoord is gegaan met de financiële deal tussen Essevee en Club om de spits aan de kant te laten. Voorzitter Carl Ballière moet, na enkele boze telefoontjes vanuit Brugge, inderhaast tegen de pers zeggen dat Zulte Waregem het akkoord zal respecteren. Wanneer Essevee, na een prima match, onverdiend uitgeschakeld wordt, laat Dury niet na om een steekje geven. ‘Ik heb aan Vossen gedacht, ja…’

Bestuur grijpt in

De uitschakeling in de beker wordt de mokerslag die Essevee nog meer doet wankelen. Met de knock-out op zaterdag 7 maart op Anderlecht: 7-0, het grootste verlies in de clubgeschiedenis. Een zeer aangeslagen Dury achteraf: ‘Dit zal nog maanden nazinderen…’

Dat blijkt, want het bestuur grijpt, na crisisberaad, daags erna al in: mental coach Jon Strobbe, een vertrouweling van Dury die bij de spelers daardoor minder goed lag, wordt ontslagen. In een communiqué laat het bestuur ook weten dat de spelers en de staf zich grondig moeten bezinnen over hun verantwoordelijkheden.

Dury ontslaan is, ook tijdens een uitzonderlijke raad van bestuur op dinsdag, echter niet aan de orde – te duur. Wel deelt een delegatie (hoofdaandeelhouder Tony Beeuwsaert, CEO Eddy Cordier en Bruno Descamps) hem daags erna mee dat hij zich alleen nog mag bezighouden met de A-kern en dat Thomas Caers de coördinatie van de scouting en de gesprekken met de makelaars overneemt. Ze vertellen hem ook dat hij twee nieuwe assistenten, met een grotere rol, zal krijgen. Niet naar de zin van een kwade Dury – hij wilde slechts één assistent vervangen door een ‘jongere’ – maar daar moet hij zich bij neerleggen.

Alles wordt in detail op papier gezet. En op vrijdag volgt een persbericht: over ‘Essevee 2.0’, dat zal ‘vernieuwen, verjongen en verbeteren’. Een maand later zijn ook de namen van Dury’s nieuwe T2’s bekend: Davy De fauw, die stopt als speler, en Timmy Simons. Zij moeten met een moderne voetbalvisie de trainingsaanpak nieuw leven inblazen.

In daaropvolgende interviews in Het Nieuwsblad en in Play Sports Kot probeert Dury alle kritische vragen te counteren. Over het verdwijnen van assistent Eddy Van den Berge ( zie kader): ‘Beslist door de directie, niet leuk, ik denk aan Eddy.’ Over het ontslag van mental coach Jon Strobbe: ‘Hij deed zijn job goed, we mogen ons niet verliezen in details.’ Over zijn trainingen: ‘Ik denk niet dat de directie veel trainingen gezien heeft. Ik denk dat wij heel modern trainen, ik school me dagelijks bij.’ En over het inperken van zijn macht door twee nieuwe assistenten: ‘Het gaat niet om macht, maar om verjonging. Ik heb geen probleem met een vernieuwende aanpak, met Deschacht en De fauw praat ik nu al vaak over tactiek.’

In die nieuwe structuur stapte Dury het nieuwe seizoen in. Als een kameleon die van kleur moest veranderen. En dat effectief ook heeft gedaan. Voortaan leiden De fauw en Simons grotendeels de trainingen, en met hen overlegt de T1 zeer intens. ‘Dag en nacht verschil met de vorige seizoenen, Francky is hélemaal gedraaid’, melden verschillende stemmen. ‘Ook de spelers benadert hij nu veel positiever. Die komen weer met plezier trainen.’ De echte lakmoesproef zal volgen na enkele slechte resultaten, maar voorlopig lijkt het ‘Essevee 2.0’-opzet dus geslaagd.

De kameleon in Francky Dury
© BELGAIMAGE

Eddy Van den Berge: ‘Zeer ontgoocheld in Dury’

Verrassend nieuws, eind april: Zulte Waregem zou het contract van assistent Eddy Van den Berge (61) niet verlengen. Aanvankelijk werd hem beloofd dat hij, na de komst van De fauw/ Simons, videoanalist kon blijven, maar door de coronacrisis moest CEO Eddy Cordier naar eigen zeggen harde keuzes maken en de voorkeur geven aan assistent Ronny Verriest, die wel nog een jaar onder contract lag. Een bittere pil voor Van den Berge. ‘Vooral door de manier waarop’, vertelt hij. ‘Vanwege de eerdere belofte van Eddy Cordier dat ik op mijn beide oren kon slapen. En vanwege de rol van Francky Dury. Heel lang hebben we goed samengewerkt, maar sinds de laatste training voor de coronalockdown op 17 maart heb ik hem niet meer gehoord. Vele anderen van de club wel…’

Een kantelpunt bleek het artikel dat in oktober 2018 in Sport/Voetbalmagazine verscheen, over het ongenoegen binnen de club over Dury. ‘Sindsdien was Francky zeer wantrouwig: ‘Wie is de mol!?’ Bij die reportage ben ik echter nooit betrokken geweest. Toch heb ik ook erna altijd geprobeerd mijn mening te geven, want wat heeft een coach aan een jaknikker? Raad die hij negeerde – ‘Ik wil geen discussie!’, snauwde hij vaak – of niet apprecieerde. Mooiste voorbeeld: de match tegen Mouscron in september. Na herhaaldelijk aandringen van mij verving Francky op het einde toch De fauw door Oberlin. Toen die de 2-2 gelijkmaker scoorde, kon er zelfs geen positief woordje van af…

‘De laatste maanden werd het meer en meer een schrikbewind. Ik kon amper nog iets goeds doen. Zoals na de theorie voor de bekermatch tegen STVV toen hij mij heeft uitgekafferd vanwege een kleine hapering in de power-pointpresentatie. Dat was er echt over.’

Van een ontspannen sfeer binnen de technische staf was er ook nog weinig sprake, aldus Van den Berge. ‘Een iemand had immers een voetje voor bij Francky… En dat leidt tot spanningen, hé. Bij het ontbijt werd er tussen ons zessen bijvoorbeeld vaak amper een woord gewisseld – iedereen keek naar tv. Maar als de coach zelf niets zegt…

Zo moest Van den Berge, na zeventien jaar loyale dienst, met pijn in het hart afscheid nemen van Essevee. ‘Jammer dat het zo is geëindigd. Ook na veel mooie momenten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content