Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Club Brugge werd voor de dertiende keer kampioen, maar speelde in de topper niet als een kampioen. Spelen dan verzachtende omstandigheden als stress ?

Peter Vandenbempt : “Ik vond dat ze begonnen zoals het moest, zeer goed. In een zetel, door die snelle openingsgoal van Ceh, maar goed opgesteld. Anderlecht was dat niet, vond ik, de vier spitsen speelden veel te hoog, zodat Vanderhaeghe en Zetterberg ontzettend veel moesten lopen. In het begin haakten Aruna of Mpenza geregeld af, maar na een tijdje was ook dat gedaan. Toen gaf Brugge het geleidelijk uit handen, door terug te plooien, steeds meer. Na de rust kregen ze het spel compleet niet meer in handen en was het afwachten tot het einde.”

Opvallend : Franky Vercauteren gaf eerst door dat Aruna op de bank zou starten, om hem vervolgens toch op het veld te gooien en Trond Sollied paste zich aan en stapte af van zijn 4-3-3. Ook pokerspel bij de trainers ?

“Dat Sollied zich aanpaste aan de tactiek van Anderlecht, vond ik verstandig en helemaal niet erg. Er zijn nog wedstrijden geweest waarin dat gebeurde en Club had het misschien beter Europees nog wat meer gedaan. Ik weet niet of het zo verstandig is om buitenshuis met drie spitsen te spelen.”

Ander opvallend feit : de moeite die Serge Gumienny had om de wedstrijd in de hand te houden. Vond je zijn aanduiding een goeie keuze ?

“Neen en ik kan niet zeggen dat ik na de wedstrijd mijn oordeel over hem moet bijstellen. Veel discutabele beslissingen en dat het niet uit de hand liep, is te danken aan de spelers. Hij begon met na vijftien seconden een duidelijke overtreding op Englebert niet te fluiten. Twee minuten later liet hij aan de overkant ook een overtreding voorbij gaan. Dat is direct ambras. Hij heeft incidenten uit het verleden ook niet kunnen wissen en gezegd : die Aruna, die zal me dit keer niet liggen hebben, waardoor hij de man na een overtreding op hem een gele kaart toonde. Na protest weliswaar. Het was zijn eerste Brugge-Anderlecht en ik denk dat we beter hebben.”

Na die kaart werd Aruna emotioneel en wilde hij van het veld.

“Zo kennen we hem. Nog steeds maar 24, ook al lijkt hij al een eeuwigheid mee te gaan en heel emotioneel. Daarom loopt hij ook vaak tegen kaarten aan. Zijn reactie, eentje van ‘ik doe niet meer mee’, was die van, ik zou haast zeggen, een kleine jongen. Aruna vergat dat hij voor een vol stadion speelde, dat het om de titel ging. Straks vertrekt hij allicht naar Lens, zijn loon wordt verveelvoudigd. Hij had kunnen zeggen : laat maar waaien.”

Ander opvallend gegeven uit de wedstrijd : een flater van Zitka. De zoveelste van een Anderlecht-doelman.

“Dit is het verhaal van het seizoen. Ze maken gelijk uit het niets en dan komt Zitka ongelukkig tussen. Het is een boutade, maar zet Butina bij Anderlecht en ik weet niet wie kampioen word. Peersman, Zitka, ze hadden allebei moeite dit seizoen.”

Maakte Anderlecht een fout door Zitka te laten bijtekenen ?

“Ik veroordeel hem niet op deze fase. Toen hij uitviel met een blessure was hij heel goed bezig. En bij zijn terugkeer, op Westerlo, vond ik hem ook goed. Ik kan dus begrijpen dat ze in hem meer zien dan in Peersman. Misschien is hij ook beter af met een rustiger tweede keeper die niet direct staat te roepen dat hij beter is. Een combinatie Zitka- Van Steenberghe en een derde, jonge keeper, kan misschien wel werken. Anderlecht heeft de titel verspeeld door met onnozele punten te gooien, maar ook door heel veel doelpunten te slikken en dat kan je niet alleen de keepers aanwrijven. Ik heb het opgezocht, dit was de 44ste wedstrijd dit seizoen en ze hebben slechts elf keer de nul gehouden.”

Waarom werd Club Brugge kampioen ?

“Regelmaat, enorme mentaliteit in de groep, zelfdiscipline, autocorrectie haast, en regelmaat. Ook tegen de kleine tegenstanders. Brugge heeft het niet goed gedaan in de topwedstrijden. Deze had het makkelijk kunnen verliezen en het Standard van wie ze wonnen, was niet het grote, regelmatige, Standard van nu. Als ik me niet vergis, luidt een uitspraak van Sollied bij het begin van dit seizoen : ‘Anderlecht heeft vorig seizoen geen topmatch gewonnen. Dat zegt genoeg. ‘ Ik weet niet wat hij ermee bedoelde, maar we kunnen het citaat terugkaatsen. De conclusie blijft echter : wie het meeste punten haalt, is verdiend kampioen. Want of je de punten nu pakt tegen een rechtstreekse concurrent of niet, ze zijn er.”

Wie haal jij er uit als de belangrijkste figuren van het jaar ?

“Butina is een sleutelfiguur, zelfs de voorbije weken. Dat hij niet eens in de topdrie staat bij de doelmannen is een verbijsterende vaststelling. Op Moeskroen, op Bergen, op Gent, ik zie zo een reeks belangrijke reddingen voor me. Een goeie doelman is de basis van alles. Simons maakte een goed seizoen, zijn aanwezigheid tegen Anderlecht was voor de anderen ook mentaal belangrijk. Hij is klaar voor een stap hogerop, maar niet bij Feyenoord. Als je naar Nederland gaat, dan tenminste PSV of Ajax, maar niet Feyenoord… Blijf dan maar hier. Lange vind ik ongelooflijk belangrijk, je zou zijn statistieken eens moeten zien. Als Lange bij Anderlecht speelt, roepen ze hem na tien minuten van het veld omdat het allemaal iets minder oogt, maar qua efficiëntie staat hij voorop. Ook Europees, zonder hem waren ze na twee matchen al uitgeschakeld. Ik vind dat Verheyen een goeie periode kende, maar die ligt al een tijdje achter ons. Englebert was minder, Ceh had een goeie periode. Na nieuwjaar liep het minder voor Club. Ze zeggen wel van niet, maar ik meen van wel. Het is de titel van de regelmaat en degelijkheid, maar wild word je er niet van.

Ander feit van de week : Club speelt de bekerfinale.

“Opnieuw die mentaliteit. Vorig seizoen kon Anderlecht ook de dubbel halen, maar vergelijk de gretigheid van Club met die van Anderlecht dat zich door Beveren liet uitschakelen… Anderlecht gaat voor Champions League, titel en toppers, geen beker.”

GBA is de andere bekerfinalist en mag meteen Europees spelen.

“Proficiat. Maar ik zou het niet doen. Als je de beker wint, mag je van mij Europa in, maar in het andere geval moet het ticket naar de vierde in de stand. Als neutrale waarnemer moet je toch zeggen dat het jammer is dat Genk of Standard geen Europees voetbal mag spelen en GBA wél. Die twee hebben ons seizoen gekleurd, terwijl GBA tot drie weken geleden een meeloper was en zelfs even dreigde te moeten vechten om erin te blijven. Dat het ook in andere landen zo is, daar heb ik geen boodschap aan. Voor die clubs is het fantastisch. Beveren Europees ? Geweldig ! Maar we schieten er niks mee op. Jos Verhaegen zal niet investeren om Europees een rol van betekenis te spelen en je kan hem geen ongelijk geven. Een intertototicket geven ? ( lacht) Je moet ze nu ook niet straffen.”

Bergen en Oostende degraderen. Logisch ?

“Van Oostende kun je zeggen dat ze te weinig kwaliteit hadden en dat HermanVermeulen er nog het beste uithaalde. Ze besloten zich met nieuwjaar niet extra in de schulden te steken en ik kan alleen zeggen : goed geprobeerd, maar het is niet gelukt. Bergen heeft zichzelf de das omgedaan. Nooit rustig, Brio, Daerden, op het einde nog een trainerswissel… Met hun spelers moet je een simpele middenmoter zijn. Onbegrijpelijk dat die zakken !”

door Peter T’Kint

‘Ik zou geen Europees ticket geven aan de verliezende bekerfinalist. Daar schiet je niks mee op.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier