FC Twente ontvangt dit weekend AZ en speelt volgende week woensdag in de Champions League bij Inter. Het rekent daarbij weer op de 21-jarige Marokkaanse Belg Nacer Chadli. ‘Ik ken geen angst.’

Welkom in Enschede, een Nederlandse stad vlak bij de Duitse grens. Stilaan beginnen we die stad beter te kennen, dankzij Bryan Ruiz, Roberto Rosales, Bart Buysse, Jos Daerden en Michel Preud’homme. Aan deze namen kunnen we nu ook die van Nacer Chadli toevoegen, een rasechte 21-jarige Luikenaar die bij onze noorderburen roem en erkenning is gaan zoeken.

Enschede, dat zich beroept op de titel ‘Amsterdam van het Oosten’, heeft een toeristisch weinig aantrekkelijk maar levendig centrum. Chadli woont in een appartement op nauwelijks enkele meters van de binnenstad. Zes maanden geleden speelde hij nog in de Nederlandse eerste divisie bij AGOVV uit Apeldoorn. Vandaag is hij titularis bij de kampioensploeg van Nederland. “Had men mij dit een jaar geleden gezegd, dan zou ik het niet geloofd hebben”, lacht hij hartelijk. Bij Apeldoorn leerde hij Dries Mertens kennen. Die noemt Chadli steevast ‘de kleine Cristiano Ronaldo‘. Zijn trainer bij AGOVV was John van den Brom, gewezen middenvelder van Ajax die in het tweede jaar werd bijgestaan door Peter van Vossen, ex-speler van Beveren en Anderlecht. “Van Vossen heeft mij geleerd om variatie in mijn spel te brengen en mij op de flanken te bewegen”, legt hij uit. “Van den Brom van zijn kant heeft mij getoond hoe ik rond de aanvallers moest draaien. Hij heeft mij heel duidelijk gemaakt dat een nummer tien voortdurend in beweging moest blijven en plaatste mij vervolgens op de flank.”

Vijfsterrenclubs

Chadli zal gedurende drie jaar vooruitgang boeken. In zijn eerste seizoen maakte hij slechts twee doelpunten en gaf hij twee assists. “Ik moest het aantal trainingen verwerkt krijgen”, verdedigt hij zich. In de twee seizoenen daarop gaat het in stijgende lijn: negen doelpunten en tien assists, en zeventien doelpunten en vijftien assists. Redenen genoeg om mogelijke kopers aan te trekken. De 1. FC Köln toont interesse: “Ik ben er verschillende keren naartoe getrokken, maar de club had twee aanvallers te veel en moest eerst de totale loonkost verlagen. Ze vroegen me te wachten.” Maar dan dient Twente zich aan, en hij aarzelt niet. “De bestuurders waren zeker van hun stuk en wilden de deal snel afronden. Ik heb enthousiaste mensen ontmoet en een uitstekende infrastructuur ontdekt. Gezien hun vooruitgang in de voorbije seizoenen vond ik dat ik hier met een grote club te maken had. Bovendien heb ik hier meer speelkansen, want ik ben enigszins gekend in Nederland, wat in Duitsland helemaal niet het geval is. Ik zou in de Bundesliga veel meer aanpassingstijd nodig gehad hebben. FC Twente is voor mij de ideale club. Je speelt topvoetbal, maar nog zonder de verstikkende druk die daarbij hoort. De Champions League is een ervaring die ik op deze jonge leeftijd mooi even meepik. En De Grolsch Veste is een echt voetbalstadion, daar hou ik van. Vroeger bezocht ik vaak wedstrijden van Standard op Sclessin. De hartstochtelijke sfeer daar is vergelijkbaar met die in Enschede.

“Daarnaast is het me opgevallen dat je als vleugelspits bij Twente een goede ontwikkeling kunt doormaken. Eljero Elia, Marko Arnautovic, Miroslav Stoch, Bryan Ruiz: allen hebben ze in één of anderhalf jaar een veel hoger niveau bereikt. Ik merk ook aan mezelf dat ik al meer inhoud heb gekregen. Ik ben vorig seizoen in Camp Nou naar Barcelona-Villarreal geweest. Ik wilde Lionel Messi en Pedro zien, want die laatste vind ik een geweldige linksbuiten. Mijn droom is op een dag ook voor Barcelona te spelen. Of voor Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Bayern München of Inter. Dat zijn voor mij de vijfsterrenclubs van het Europese voetbal. Op de weg daarnaartoe moet je op deze leeftijd bij een club als FC Twente voetballen.”

Boven de deur

Chadli is Belg, maar heeft ook de Marokkaanse nationaliteit en is moslim. Dat werpt de vraag op of hij zich wel thuis voelt in een land waar Geert Wilders met zijn ‘stop de islam’-ideeën in het centrum van de politieke macht is terechtgekomen. Chadli: “Ik weet dat er van alles over Marokkanen geroepen wordt, maar ik luister er niet naar. Elk land heeft problemen met buitenlanders, Nederland dus ook. Alles is terug te voeren tot wederzijds respect. Mensen kunnen anders zijn, maar dat betekent niet per definitie beter of slechter. Ik vind dat iedereen met zijn geloof en cultuur zijn ding moet kunnen doen, zolang hij een ander maar niet raakt.”

Over respect gesproken, de supporters van FC Twente waren aanvankelijk niet opgezet met de komst van Chadli. “Ik begrijp hen. Ze dachten: ‘We zijn kampioen en trekken een knul uit de eerste divisie aan als versterking! Om de Champions League te spelen zal dat niet volstaan.'” Sinds het begin van het seizoen heeft Chadli een basisplaats bij Twente. Met als orgelpunt zijn eerste wedstrijden in de Champions League, tegen Inter, Tottenham en Werder Bremen. “Bij Twente hangt de samenstelling van onze volgende tegenstander altijd boven de deur. Tegen Venlo kende ik twee mensen. Twee dagen later hing de samenstelling van Inter er. Toen heb ik toch twee minuten lang de namen gelezen. Ik kende iedereen! Ik ben mij bewust geworden van het belang van de wedstrijd toen ik de hymne van de Champions League hoorde. Ik was vooral onder de indruk van Samuel Eto’o. Hij slaagt er zelfs in met moeilijke ballen nog iets te doen. Ik stond tegenover Maicon, die tot beste verdediger van de wereld is verkozen. En ik moest hem verhinderen om op te rukken … Maar ik ken geen angst. Als ik voor een wedstrijd in de catacomben sta, denk ik niet: o jee, ik moet tegen de rechtsback van Brazilië. Trouwens: ik denk dat we in eigen huis kunnen winnen tegen Werder Bremen en Tottenham. Wij spelen altijd ons voetbal, zelfs tegen een goed georganiseerde ploeg.”

De carrière van de 21-jarige Marokkaanse Belg lijkt nu definitief gelanceerd. “In mijn hoofd ben ik al profspeler sinds mijn achttiende. Maar bij Twente gaat het er wel professioneler aan toe dan bij AGOVV. Ik verdien meer, de installaties zijn beter en het kampioenschap ook.” Aan zijn periode bij Standard, waar hij op zestienjarige leeftijd opzij werd geschoven, denkt hij niet vaak meer terug. “Ik heb de bladzijde Standard omgeslagen. Ik speel in de kampioensploeg van Nederland en voel me er goed. Het Nederlandse voetbal ligt me beter. Ik sluit een terugkeer naar België niet uit, maar mijn ambities zijn niet langer beperkt tot Standard.”

door stéphane vande velde & peter wekking

“Ik weet dat er van alles over Marokkanen geroepen wordt, maar ik luister er niet naar.”

“De supporters dachten: we zijn kampioen en we versterken ons met een knul uit eerste divisie …”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content