Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Fabio Cannavaro speelde afgelopen zondag in de WK-finale zijn 100ste interland. De verdediger van Juventus is zonder enige twijfel de meest efficiënte voetballer van dit toernooi. In een tijdperk dat verdedigers steeds groter worden, is Cannavaro, amper 1,76 meter, in de lucht niet te verslaan. Hij combineert een extreme sprongkracht met een groot anticipatievermogen. Zo domineert Cannavaro ieder duel, zonder naar ongeoorloofde middelen te grijpen.

Omdat hij lang in de schaduw van Alessandro Nesta speelde, vielen de strategische kwaliteiten van Cannavaro nooit op. Na de blessure van de verdediger van AC Milan ontpopte hij zich in een mum van tijd tot de absolute leider van de defensie. Het maakt Cannavaro daarbij absoluut niet uit wie er naast hem staat. Hij stuurt en dirigeert en is mentaal absoluut niet uit zijn evenwicht te brengen. Dat hij in het Italiaanse voetbalschandaal ook door het gerecht werd verhoord en zich een hoop ellende op de hals haalde toen hij een paar vriendelijke woorden zei over Luciano Moggi, valt hem op het veld niet aan te zien. Nochtans vonden sommigen toen dat hij uit de selectie moest worden gezet.

De carrière van Fabio Cannavaro bevat verscheidene donkere vlekken. Toen hij in 1999 met Parma de finale van de UEFA-beker speelde, dook er een video op waarin Cannavaro op een hotelkamer lachend poseerde naast een aantal injecties. Dat zorgde voor een schok in Italië, maar Cannavaro deed alles schertsend af als een grap. Geëmotioneerd was Cannavaro tijdens dit WK wel toen zijn vroegere ploegmaat bij Juventus en huidige manager Gianluca Pessotto een zelfmoordpoging had ondernomen. De boodschap bereikte hem tijdens een persconferentie. Fabio Cannavaro brak die onmiddellijk af.

Ooit heeft Cannavaro eens gezegd wat zijn grootste wens is in een wedstrijd : zo goed verdedigen dat de doelman die achter hem staat, geen werk heeft. Cannavaro, een spierenbundel van 79 kilo, is dan ook voorstander van verdedigend voetbal. Over het betonneren kan hij met passie spreken, net alsof ook dat een vorm van kunst is. Dat klinkt vreemd want Cannavaro, die in Napels ballenjongen was toen Diego Maradona daar iedereen betoverde, begon in de Zuid-Italiaanse havenstad als aanvaller. Hij kreeg op een vreemde manier een contract in Napels : toen hij met de jeugd een wedstrijd mocht spelen tegen de eerste ploeg en zijn idool Maradona, betokkelde hij de enkels van de Argentijn op een dusdanige manier dat de toenmalige trainer hem naar huis wilde sturen. Maar Maradona brak een lans voor zijn jonge tegenspeler. Zo kreeg Cannavaro een profcontract. Later ging hij via Parma en Inter Milaan, waar hij veelal op en zijspoor werd gezet, naar Juventus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier