De ambitie van Ivan De Witte is grenzeloos. AA Gent wil over twee seizoenen concurreren met Anderlecht en Club Brugge. Dat zal gebeuren in het nieuwe Arteveldestadion, waarschijnlijk met succestrainer Georges Leekens als roerganger. Langer dan één seizoen zou zijn aanpak niet aanslaan, maar na een zwakke start zijn de Buffalo’s dé sensatie van de terugronde, en dat in het tweede seizoen van Mac The Knife. 28 op 36, alsjeblieft.

Leekens mag afwerken wat hij begonnen is. Dat zal dan wel zonder zijn kleine tovenaar zijn. Mbark Boussoufa is grof wild op de transfermarkt, want acht doelpunten en zestien assists. Niemand haalt een hoger rendement. De vederlichte Marokkaanse Amsterdammer is met voorsprong de beste speler op onze velden. Hij dribbelt zijn tegenstanders alsof ze vastgenageld staan. Steekt er met kop en schouders bovenuit, ondanks zijn 1,67 meter. Drinkt geen champagne maar kan wel voor sprankelend voetbal zorgen in Anderlecht. Wat een duo zou hij vormen met Frutos.

Twintig miljoen euro willen ze graag vangen voor hem. Niet overdrijven hé. Daar betaal je heel het stadion mee af. Meedoen met Euromillions, meneer De Witte, dan heb je meer kans om dat bedrag te winnen.

Winnen, dat deed Standard makkelijker zonder Conceiçao dan Anderlecht zonder Frutos. Dat mag niemand verwonderen. De Argentijn maakt Anderlecht op zijn eentje kampioen, tenminste als zijn zwakke gestel nog even standhoudt. Wat wordt het als hij helemaal topfit is en eens hij het trainingsregime van Vercauteren goed verteert ?

Club is uitgeteld voor de titel en als ze er niet opletten ook voor Europees voetbal. Vijf op achttien en in totaal dertig doelpunten minder gescoord dan vorig seizoen onder Trond Sollied. Ondanks alle knowhow in de technische staf weten ze daar van geen hout meer pijlen maken. Rune Lange toch maar een nieuw contractje geven, en Salou te allen prijze binnenhalen. Alle nu ‘mislukte transfers’ van Marc Degryse zullen dan vanzelf beter renderen. Een ploeg gaat kapot aan het onvermogen voorin een bal vast te houden.

Je kan ook kapot gaan aan het onvermogen een trainer te houden. Jos Daerden levert uitstekend werk in Germinal Beerschot maar krijgt geen contractverlenging en houdt de eer dan maar aan zichzelf. Danste te weinig naar de pijpen van Jos Verhaegen, de enige echte zelfverklaarde trainer van de Mannekes. Het afschaffen van de veertigurenweek toen hij arriveerde deed hem de das om. Voor alle Antwerpse presessen zijn trainers een noodzakelijk kwaad. En toch zullen de kandidaturen weer binnenstromen. Een beetje masochist zijn helpt.

Wim De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier