In 1990 fuseerden FC Tubeke en “Les Amis Réunis”, twee teams uit derde provinciale. AFC Tubeke, het kind dat uit die fusie werd geboren, staat 18 jaar later in eerste klasse. Volwassen genoeg om daar te overleven?

VERDEDIGING

De club blijft op zoek naar een doelman. De jonge Spaanse Belg ManuelSantosdeMatos, vorig seizoen nog de doublure van de naar Willebroek-Meerhof vertrokken Thierry Berghmans, zal dus onder de lat starten, met de nog jongere MiguelSantosPravos als nummer twee.

YohanBrouckaert, die onder de hoede van PhilippeSaintJean uitgroeide tot een revelatie als rechtsachter (terwijl hij een opleiding kreeg als middenvelder) liep bij de voorbereiding achterstand op, zodat de basisplaats wellicht zal gaan naar de pas aangetrokken JasonVandelannoite. De vroegere belofte van Club Brugge waagde vorig seizoen zijn kans bij het Turkse Bursaspor, maar zat deze zomer zonder club. Centraal moet het vertrek van DavidVandenbroeck worden opgevangen door de 1m90 lange Kroaat JosipBarisic. Die moet normaal samen met JeanBaptistePaternotte of de polyvalente GrégoireNeels de boel gesloten houden. Op links is de onervaren QuentinGailly, titularis in tweede klasse, een vraagteken. Eventueel kan Neels op die positie depanneren, net als Brouckaert, die dan van flank zou veranderen. De jonge Karolinger JulienCharlier lijkt nog wat te groen achter zijn oren.

MIDDENVELD

Voor een centrale rol op het middenveld beschikt AlbertCartier over veel kandidaten. De club blijft echter nog zoeken naar flankspelers. JulienPinelli werkte eerder al met Cartier bij La Louvière en Brussels, maar moet na een zeer moeilijk seizoen in de hoofdstad opnieuw van nul vertrekken. De vinnigheid van de van Standard overgekomen pocketspeler VittorioVillano (1m65) wordt misschien een onverwachte troef, tenzij Gailly een rij naar voor schuift. Rechts is het uitkijken naar de Braziliaan Thiago, die het in de oefenduels vrij behoorlijk deed, al kan ook GauthierDiafutua, die al met Bergen wat speelminuten in eerste klasse haalde, misschien op die positie terechtkomen. Centraal zal AlanHaydock, die ook trouw zwoer aan Cartier, zijn gekende onverzettelijkheid in de strijd gooien. Naast hem verwachten we ofwel GéraldForschelet, die vroeger actief was bij Charleroi, ofwel Neels die dan wat naar voor zou schuiven. In een systeem met drie middenvelders kan Muscal Mvuezolo dan wat hoger spelen.

AANVAL

Zal Cartier voor twee spitsen kiezen of pakt hij het voorzichtiger aan? In het oefenduel tegen Kortrijk liet JérémyPerbet, die vroeger nog voor Charleroi speelde, een goede indruk na, maar hij blesseerde zich na amper 20 minuten. De Braziliaan SantiagoMaria ‘Rafael’, die in Hongarije heeft gespeeld, is een nobele onbekende. De Noord-Fransman VincentRamaël, die deels zijn opleiding kreeg in Futurosport in Moeskroen, werd uitgeleend van Monaco. Hij is eerder een stormram dan een verfijnde technische speler.

CONCLUSIE

Het team van Tubeke is momenteel, net als het stadion, nog een grote bouwwerf. Bijna iedereen is het erover eens dat de nieuwkomer in de jungle van eerste klasse een vogel voor de kat zal zijn. Maar een onmogelijke opdracht kan vaak uitgroeien tot iets heel moois. Er rijzen niet enkel vragen bij de kwaliteit van de kern, maar ook bij het gevoerde sportieve beleid. Enkele jaren geleden gooide Oostende na de promotie zijn hele team dooreen en het zakte dadelijk opnieuw naar tweede. Misschien begaat Tubeke nu wel dezelfde fout, aangezien teams als Mechelen, Zulte Waregem en Roeselare zich zonder al te veel problemen in eerste klasse konden handhaven door het geraamte van hun team dat de promotie afdwong te behouden. De ploegleiding van de rood-gelen zegt dat ze geen andere keuze had, aangezien heel wat spelers al vóór de promotie een feit was elders hadden getekend. Er zijn in de voorbereiding ook zoveel testspelers aangetreden dat het moeilijk is om automatismen te kweken en een type-elftal te bouwen. Op alle niveaus staat de nieuwkomer in ieder geval voor een enorme uitdaging.

door daniel devos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier