De kloof

Het seizoen kende een verrassende start, want al heel wat topclubs verloren van hun pluimen. In ons land en Portugal telt geen enkel team nog het maximum der punten. In Duitsland is dat alleen RB Leipzig, in Engeland Liverpool, in Spanje Atlético Madrid en in Italië (waar nog slechts twee speelrondes werden afgewerkt) Juventus, Inter en Torino.

Niet dat het veel uitmaakt. Aan het eind van de rit winnen in de topcompetities toch altijd dezelfde teams. Barcelona, Bayern München, Juventus en Paris Saint-Germain behaalden in de zeven jongste seizoenen 25 van de 28 landstitels. Alleen in Engeland is het nog een beetje spannend. Manchester City moest zich, ondanks het feit dat het in de jongste tien jaar meer dan anderhalf miljard aan transfers uitgaf – meer dan welke club ook – tevredenstellen met ‘slechts’ drie op zeven.

Na het dubbele interlandprogramma hervatten dit weekeinde de nationale competities. Of beter gezegd, ze beginnen zo goed als helemaal opnieuw. Heel wat spelerskernen zien er begin september behoorlijk anders uit. Anderlecht kreeg er in het slotweekeinde van het transferraam Luckassen bij, Club Brugge Balanta en Diagne, KRC Genk Onuachu, KAA Gent Kums, Standard Dragus. Antwerp was op de valreep het actiefst en haalde Mirallas, Defour, Gano en Hoedt in. En als het blessureleed geleden is, verandert er nog meer. Denk maar aan Standard dat het voorlopig moest doen zonder Vanheusden, Avenatti en Oulare.

De UEFA overweegt meer tv-geld aan kleinere bonden te geven.

Met Mirallas, Defour, Kompany, Chadli, Mignolet, De Laet, Depoitre en Limbombe keerden acht ex-Rode Duivels naar ons land terug. Een geweldige kwaliteitsinjectie. Op voorwaarde dat ze blessurevrij zijn en het mentaal kunnen opbrengen om in een meer bescheiden liga aan te treden.

Alles bij elkaar was het een historische zomer voor het Belgisch voetbal. Acht clubs gaven het hoogste transferbedrag ooit uit voor één speler. In totaal werd 146 miljoen euro opgehoest, maar er kwam 225 miljoen euro binnen aan uitgaande transfers.

Opmerkelijk is dat veel spelers die weg mochten niet weg geraakten (in ons land onder andere Carcela, Mpoku en Trebel), met Gareth Bale als grootste naam. En dat veel spelers die weg wilden, moesten blijven met als grootste namen Paul Pogba en Neymar. De clubs lijken het machtsevenwicht met de spelers stilaan te herstellen.

De Big Five spendeerde maar liefst 5,5 miljard euro aan inkomende transfers. Niet de Premier League (waar de transfermarkt drie weken eerder werd afgesloten), maar La Liga speelde met meer dan één miljard euro voor ‘big spender’.

Intussen lijkt ook de UEFA zich eindelijk zorgen te maken over de groeiende kloof tussen de vijf toplanden en de vijftig andere leden. Het verschil aan inkomsten van de 98 teams van de vijf grootste voetbalnaties met de 622 eersteklassers van de rest van Europa groeide van 4,1 miljard in het seizoen 2007/08 naar 9,6 miljard in 2016/17. De Professional Football Strategy Council van de Europese voetbalunie kwam twee weken terug in een rapport met als titel ‘Project Famous’ tot de conclusie dat de Big Five de andere landen financieel destabiliseren. De transferuitgaven richting de vijftig kleinere bonden zijn immers sterk gedaald (België is dus een uitzondering). Vooral omdat de toppers over een steeds beter scoutingapparaat beschikken en de grote talenten op jongere leeftijd wegplukken.

De grote voetballanden halen bovendien een steeds groter deel van de tv-inkomsten weg bij de kleintjes. Denemarken, Noorwegen en Zweden betalen meer voor de rechten van de Premier League dan voor de eigen competities. Hetzelfde geldt in de Balkanlanden en in Oostenrijk en Zwitserland gaat het ruimste deel van de tv-deals naar de Bundesliga. De UEFA overweegt daarom meer tv-inkomsten naar de kleinere bonden te laten afvloeien.

En nog één ding wat deze historische transferzomer betreft. PSV berekende hoeveel transferberichten over de club juist waren. Al de namen die vermeld werden en op het verlanglijstje van de club stonden, ook al ging de overgang finaal niet door, werden als juist beschouwd. De eindbalans was dat negentig (!) procent van de transferberichten roddels waren. Zou onze pers beter doen?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content