Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De rijkste club van de wereld is kampioen.

Lijstjes zijn wat ze zijn, maar soms hebben ze ook hun betekenis. Zondagavond kroonde Manchester United zich kampioen van Engeland, voor de tiende keer sinds de Premier League in 1992 werd opgericht en voor de zeventiende keer in totaal. Daarmee worden de rijkste clubs ook beloond. In het door Forbes opgemaakte jaarlijkse lijstje van de meest waardevolle voetbalclubs ter wereld werd de waarde van United, in handen van de Amerikaan Malcolm Glazer, nog geschat op 1,16 miljard euro. Real Madrid, de Spaanse landskampioen, is tweede met 830 miljoen.

Veertig jaar geleden was het dat twee clubs op de laatste speeldag nog met evenveel punten stonden. Op 11 mei 1968 deelden de beide ploegen uit Manchester, City en United, de punten. Dat jaar won City de titel, dit keer trok United in een duel met Chelsea aan het langste eind.

Het palmares van Sir Alex Ferguson wordt steeds indrukwekkender: 21 jaar staat hij nu aan het bewind bij United en daarin werd hij tien keer kampioen, won hij vijf keer de FA Cup, twee keer de ligabeker, één keer EC II, één keer de Europese supercup en één keer de Intercontinentale beker. In 1999 won Ferguson ook de Champions League en later deze maand kan hij daar nog een tweede winst aan toevoegen. In heel zijn carrière, Schotland inbegrepen, zit Ferguson nu al aan 27 trofeeën. Dat is een naoorlogs Brits record.

United was dit seizoen nauwelijks af te stoppen. Het haalde met 87 punten zijn derde hoogste score in een kampioenschap met 38 ploegen ooit, scoorde gemiddeld om de 43 minuten en liet maar om de 151 minuten een doelpunt binnen. Het levert met Cristiano Ronaldo de topschutter en de speler van het jaar.

Een groot deel van het succes van de jaren 90 was gebaseerd op het doorstromen van eigen jeugd, met Beckham, Scholes, Butt, de Nevillebroertjes, en nog voor hen Ryan Giggs. Dat lukt nog ( Brown, O’Shea, Fletcher), maar werd de laatste jaren moeilijker. Niet alleen omdat United vijftien jaar geleden nog niet zo Europese top was, maar ook omdat het moeilijker werd om jong talent weg te kapen. Vroeger mochten clubs over heel Engeland recruteren, nu moeten jongens tot hun elfde binnen een uur autorijden van de club wonen.

Het doek is gevallen over de competitie. Spelen volgend seizoen Champions League: Manchester United, Chelsea, Arsenal en Liverpool. Spelen UEFA-cup: Tottenham, Everton en Portsmouth of Cardiff (de bekerfinalisten). Zakken naar tweede: Derby County, Reading en Birmingham City.

Spits Matt Derbyshire, Engels belofte-international, en Stephen Warnock, verdediger, verlengden bij Blackburn tot 2012. Ook linksachter Martin Olsson, een Zweed, tekende bij. Verrassend, want hij speelt amper.

Sven-Göran Eriksson praat met Benfica, weet de BBC. Manchester City contacteerde de Portugese bondscoach Luiz Felipe Scolari en denkt ook aan FrankRijkaard.

Craig Bellamy gaat zijn eigen Foundation oprichten en een jeugdacademie opstarten in Sierra Leone. De Welshe spits van West Ham bezocht vorig seizoen het land en kwam onder de indruk van de leefomstandigheden.

El-Hadji Diouf (27, Bolton) trok zijn conclusies uit het slechte seizoen en wil naar een andere (Engelse) club.

Liverpool onderhandelt met Aston Villa over de transfer van middenvelder Gareth Barry (27). De stad Liverpool keurde vorige week de plannen voor het nieuwe stadion (60.000 plaatsen) goed. Die zijn al drie keer hertekend. Het complex moet af zijn tegen augustus 2011, al kan het best dat de ruzie tussen de twee Amerikaanse eigenaars de boel nog ferm vertraagt. Peter Crouch mag gaan als iemand met 23 miljoen euro over de brug komt, Harry Kewell vertrekt transfervrij.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content