Cagliari gooide de Trainer van het Jaar buiten.

Het zestiende trainersontslag dit seizoen in de Serie A was nogal verrassend. Cagliari sprokkelde de laatste tijd weinig punten: twee in negen matchen, waardoor het van de zevende plaats (eind januari) naar de twaalfde stek wegzakte.

Toch is dat op zich een goed resultaat voor de Sardijnse club, die elk jaar start met de ambitie om niet te degraderen en al quasi zeker is van het behoud. Het ontslag is een verrassing omdat het een van de meest gerespecteerde trainers in de hoogste klasse overkomt. In februari werd Massimiliano Allegri (42) nog gekozen tot Trainer van het Jaar, een eer die normaal de trainer van de kampioensploeg te beurt valt. Maar binnen het Italiaanse voetbal genoten de prestaties van Allegri meer aanzien dan die van José Mourinho bij Inter.

Cagliari was Allegri’s trainersdebuut in de Serie A. Hij ging er in augustus 2008 aan de slag nadat hij met derdeklasser Sassuolo kampioen was geworden. Opmerkelijk was dat hij ondanks een faliekante start met nul punten uit de eerste vijf wedstrijden mocht blijven en in december vorig jaar zelfs zijn contract met een jaar verlengd zag. Dat hij met aantrekkelijk voetbal vorig seizoen als negende eindigde met zo’n bescheiden team zonder sterspelers leverde hem de belangstelling van veel clubs (Juventus, Fiorentina en zelfs AC Milan) op.

Waarschijnlijk gaf voorzitter Massimo Cellino, die de club al zeventien jaar leidt, er de voorkeur aan zelf in te grijpen, liever dan te horen dat Allegri – die nog een contract heeft tot 2011 – zelf zijn vertrek zou aankondigen. Naar verluidt deed Cellino zijn ex-coach een paar dagen voor het ontslag nog een voorstel om zijn contract tot 2012 te verlengen, wat Allegri weigerde.

In een open brief bedankte de ex-coach de fans, spelers, bedienden en voorzitter Cellino voor de goeie samenwerking en de kansen die hij kreeg. De sportieve leiding is nu in handen van een andere ex-speler, Gianluca Festa (41). Hij is nog bezig aan zijn trainersopleiding (in Engeland) en krijgt daarom beloftetrainer Giorgio Melis naast zich.

Juventusaanvaller Amauri is sinds 12 april geen Braziliaan meer, maar Italiaan. “Als ik opgeroepen word voor de Squadra, dan ben ik de gelukkigste man ter wereld”, zo luidde zijn reactie. Bondscoach Marcello Lippi laat de deur op een kier, maar heeft met Marco Borriello (Milan), Luca Toni (AS Roma) en Giampaolo Pazzini (Sampdoria) andere kandidaten voor de resterende plaatsen voorin.

Inter plaatste zich als eerste voor de finale van de Coppa Italia op 5 mei. In de terugwedstrijd van de halve finales in de TIM Cup versloeg het Fiorentina met 0-1 (doelpunt van Samuel Eto’o) nadat het de heenmatch met dezelfde score won. Het is de vijfde keer in zes jaar dat Inter de finale haalt. In de andere halve finale ontvangt Udinese vanavond AS Roma, dat de heenmatch in Rome met 2-0 won.

In Napels is het proces rond omkoopschandaal Calciopoli uit 2006 opnieuw gestart. Op aandringen van de verdediging van hoofdbeschuldigde Luciano Moggi zijn 74 nieuwe afgeluisterde telefoongesprekken in het dossier opgenomen die moeten aantonen dat Inter, dat de door Juventus op het veld gewonnen titel van 2006 toegekend kreeg, niet helemaal onschuldig is. Almaar meer stemmen gaan op om Inter ertoe te bewegen die via de groene tafel verkregen titel aan Juve terug te geven.

Paolo Maldini benadrukte dat hij niet van plan is om nog eens een paar weken de voetbalschoenen aan te trekken om Milan te depanneren in de slotfase van de competitie. De inmiddels 41-jarige oud-international stopte vorig seizoen met voetballen.

Aldo Spinelli bevestigde dat hij bereid is om Livorno te verkopen. De oud-eigenaar van Genoa kocht de club in 1999. Onder zijn leiding keerde de club in 2004 voor het eerst in 55 jaar terug naar de Serie A. Nu moet Livorno rekening houden met degradatie.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier