Luigi Pieroni en Hakim Bouchouari werden de voorbije jaren ontdekt in de tweede en de derde klasse bij respectievelijk Club Luik en FCN Sint-Niklaas. Maar is er nog volk op komst ? Dirk Geeraerd, Peter Maes en Peter Balette geven het antwoord.

Ik doe hier liever niet aan mee”, laat VW Hammetrainer Rudi Verkempinck meteen weten op de vraag om een top vijf op te stellen van de grootste talenten in de tweede klasse. “Reclame maken voor de eersteklassers is niet mijn hoofdbekommernis. Ik weet alleen dat er in de tweede klasse, net zoals in derde nationale, een paar heel goeie voetballers rondlopen. Spontaan kan ik er zeker tien opnoemen. Alleen hou ik die informatie liever intern. De tweede klasse wordt nog altijd wat scheef bekeken, hé. Het succes van SV Zulte Waregem verwondert me niet. Voor veel eersteklassers moet het een voorbeeld betekenen, een ploeg met veel spelers uit de provincie en een beperkt aantal buitenlanders. Ook wij proberen zo te werken. Stap voor stap lukt dat.”

De nieuwe Tony Sergeant

Dirk Geeraerd leidt sinds dit seizoen RS Waasland. “De Chinees Fangzhuo Dong (21) van Antwerp heb ik er bewust niet bijgezet, ook al steekt hij er toch wat boven uit. Maar misschien speelt hij volgend seizoen al weer in Engeland. Ik opteer toch liever voor Belgische jongeren”, oppert Geeraerd. ” Guillaume Gillet (21) van Eupen heeft alles in zich wat je van een voetballer verlangt : een grote, sterke gast met loopvermogen, iemand die goed bijsluit uit de tweede lijn, heeft een actie in de voeten en is bijzonder doelgericht. Wouter Scheelen van KVSK United valt me op door zijn snelheid en goede voorzetten. Alessandro Cordaro(19) van Bergen proefde vorig jaar al wat van de eerste klasse. Een echte spelverdeler en technisch uitmuntend. Hij combineert dat met dribbelvaardigheid en een goed inzicht. Is soms iets te balverliefd, wat in de tweede klasse niet zo opvalt als op het hoogste niveau. Ook zijn kopspel is voor verbetering vatbaar. Ugo Nwadikwa (28) van Oud-Heverlee Leuven is nog maar achttien, hij viel in het bekerduel op Charleroi net voor de winterstop jammer genoeg uit met een beenbreuk. Fysiek sterke centrale verdediger, met een bijzonder goed positiespel én flegma. Is stevig in de duels, leest het spel en beschikt over een goede inspeelpass. Bjorn Vleminckx (20) voetbalt nu voor KV Oostende, maar kreeg net als Kristof Lardenoit nooit een echte kans bij Beveren door de aanwezigheid van al die Ivorianen. Komt nu tot ontplooiing. Bjorn is een woelwater, die door zijn wendbaarheid en snelheid constant weegt op een verdediging. Hij scoort gemakkelijk en is ondanks zijn gestalte vrij kopbalsterk. Zijn voetballend vermogen kan beter.”

“Het gaat hier om vijf jongens die op termijn perfect het niveau van de eerste klasse zullen aankunnen”, beaamt Geeraerd. “Ik zie Gillet het snelst in de eerste klasse terechtkomen. Het blijft voor mij onbegrijpelijk dat niemand hem na de winterstop al overnam. Als ik hoor dat veel ploegen op zoek waren naar valabele offensieve spelers, dan schort er toch iets aan de scouting. Natuurlijk weet ik ook niet of hij weg mocht bij Eupen. SV Roeselare nam bijvoorbeeld wel Sanharib Malki(22) over van Union. Een heel verstandige transfer. Maar als ik merk dat andere eersteklassers een Amerikaan, Chileen of Koreaan binnenhalen, dan versta ik niet waarom ze niet dichter bij huis rekruteren. Gillet is onmiddellijk inzetbaar, spreekt de taal en kent de vereisten van het Belgische voetbal. Het is gevaarlijk om vergelijkingen te maken, maar Gillet doet me een beetje denken aan Tony Sergeant. Gemakkelijk infiltrerend in de zestien meter en vlot scorend. Van zo’n type voetballer dromen veel ploegen.

“Omdat er door allerlei omstandigheden, gaande van faillissementen tot licentieproblemen, veel spelers uit de eerste klasse afzakten,” zegt Geeraerd, “werd de tweede klasse als reeks de laatste jaren sterker. Wie maakt bij KVSK United momenteel het mooie weer ? Philip Haagdoren. Drukt nog altijd zijn stempel, net zoals Bruno Versavel bij KV Turnhout of Cisse Severeyns bij Capellen in de derde klasse. Mij maak je niet wijs dat Samuel Remy of Samuel Greven van Oud-Heverlee Leuven niet meer mee zouden kunnen in de eerste klasse ! De kweekvijver voor jong talent blijft groot. Je moet er als club over waken dat je je eigen jeugd sneller de kans geeft dan onbekende buitenlanders. Want de toevloed aan werkloze Franse voetballers is de laatste jaren bijna niet meer af te stoppen. KV Kortrijk, KSK Ronse en KV Oostende profiteren van die regio, maar het mag niet de algemene teneur worden.”

Een serieuze schifting

Peter Maes is sinds het seizoen 2002/03 coach van Verbroedering Geel, na een eerste trainingservaring een jaar eerder bij toenmalig vierdeklasser Verbroedering Meerhout. Hij loodste zijn ploeg al tweemaal naar de eindronde. “Door de invoering van die regel voor niet-EU-burgers, met een bepaalde salarisnorm, werden wij – net als een pak andere tweedeklassers – genoodzaakt met jongeren te werken. Dat vind ik een goede zaak”, weet de oud-doelman. “Zeker tien spelers kunnen momenteel probleemloos meedraaien in de eerste klasse. Het niveau daar is toch serieus gezakt. Christian Landu Tubi (21) van KV Kortrijk is een krachtige diepe spits met een actie in de voeten, snelheid en blijkbaar iemand met de goede mentaliteit. Hij past perfect in een 4-4-2-veldbezetting. Een donkere jongen die zijn opleiding kreeg bij Standard, maar eerder een half jaartje werd uitgeleend aan KV Mechelen en Wezet. Nam de perfecte beslissing door af te zakken naar de tweede klasse als tussenstap.

“Alessandro Cordaro heeft voetballend vermogen te koop, maakt anderen beter maar durft zelf ook het balletje opeisen”, gaat Maes verder. “Is nu nog een 9,5 maar moet een 10 kunnen worden. Toont zich nog te veel ondergeschikt, moet meer zijn verantwoordelijkheid durven opnemen. Guillaume Gillet werd door Eupen overgenomen van Wezet, maar werd geschoold bij Club Luik. Speelt meestal vanuit een centrale rol, maar durft ook de buitenkanten opzoeken. Heel dominant aanwezig, een rechtsvoetige speler met een hoog scorend vermogen. Had mentaal blijkbaar een zekere periode nodig om te aanvaarden dat hij hard moest werken om niveau te halen. Betaalde al zijn leergeld, de gewenningsperiode is voorbij. Hij leerde duidelijk knokken. Wouter Scheelen is nog een ouderwetse linkerflankaanvaller, die afgelopen seizoen geweldig veel progressie boekte. Staat garant voor snelheid en opportunisme, durft ook acties te maken en de tegenstander op te zoeken. Haalt een bijzonder hoog rendement. Moet bij een offensief ingestelde ploeg spelen. Dan komt hij het best tot zijn recht. Thomas De Meyer(22) van VW Hamme is een jeugdproduct van AA Gent, hij kreeg daar nooit zijn kans. Middenvelder die gemakkelijk tussen de lijnen loopt, veel ballen opeist en bepalend is in de zone van de waarheid. Technisch sterk maar niet van de grootsten. Compenseert dat volledig met zijn loopvermogen en vista. Profiteert handig mee van de automatismen die de afgelopen jaren werden opgebouwd. Het is echt geen schande meer dat een goede voetballer in de tweede klasse tijd krijgt en leert vechten. Er moet een tussenweg zijn, want te veel jongeren worden op hun 21ste al afgeschreven.”

Rijpingsproces

Peter Balette proefde van de eerste klasse met Heusden-Zolder en is sinds dit seizoen aan de slag bij KVSK United, waarmee hij de eerste periodetitel veroverde. “Ik heb toch het gevoel dat de meeste tweedeklassers meer geloof hechten aan de eigen jeugd. Dat zal ook wel degelijk te maken hebben met de beperkte financiële slagkracht van een pak clubs”, vertelt de Limburger. “Maar in elke ploeg tracht men stelselmatig enkele oudgedienden uit de eerste klasse in te passen, om wat stabiliteit in de ploeg te brengen.”

Balette begint zijn lijstje spontaan met Fangzhuo Dong. “Hij kan uitgroeien tot een hele grote. Dong heeft een neus voor doelpunten, is een echte spits : egoïstisch, altijd zijn kans wagen en kopbalsterk. Nadelen zijn de blessuregevoeligheid en de perikelen met de nationale ploeg, waardoor hij vaak afwezig is. Ook technisch is hij niet zo briljant. Antwerp mag op zijn beide knieën zitten dat het hem in huis heeft als meerwaarde, dat weet ook Regi Van Acker. Alessandro Cordaro werd gevormd in La Louvière en in 2002 overgenomen door Bergen. Op de korte ruimte bijzonder sterk. Hij kan toch ook wel op verschillende posities spelen : centraal, links of rechts op het middenveld. Heeft weinig last van de druk. Is niet het type dat altijd de snelste weg naar doel zoekt, speelt bij momenten soms iets te breed in plaats van zelf zijn kans te gaan. Een jongen met mogelijkheden, wiens rijpingsproces wordt bevorderd door aan de kop te spelen. Alleen fysiek moet hij ook nog wat sterker worden. Ik maakte hetzelfde proces mee met Igor De Camargo. Guillaume Gillet heeft misschien niet de uitgesproken kwaliteiten van Cordaro, maar koppelt werkkracht aan techniek, doorzettingsvermogen en opportunisme voor doel. Komt heel vaak in de zestien, infiltrerend vanuit de tweede lijn. Hij is ook de man die in verdedigend opzicht bergen werk verzet. Al de lange ballen die door de doelman of vanuit de verdediging worden verstuurd, daar anticipeert Gillet heel goed op. Zulke spelers zijn van goudwaarde voor een trainer. Hij durft zijn truitje nat te maken. Momenteel speelt hij echter zonder druk, bijzonder ontspannen. Bij Eupen wordt hij op de handen gedragen, is hij een beetje the local hero. Maar je moet in se toch de kwaliteiten hebben, hé.”

Tot slot heeft Balette nog enkele verrassingen in petto. “Een heel rare naam misschien, maar ik opteer ook voor Thierry Flies(29) van VW Hamme”, stelt Balette. “Misschien niet meer de man die terug naar de eerste klasse wil of kan, maar iemand die jaarlijks zijn waarde bewijst. Een slimme spits, die heel goed weet waar hij moet lopen en wanneer hij kan toeslaan. Een teamspeler, die constant collectief denkt. Speelt altijd randje buitenspel en is enorm kopbalsterk. Niet het explosieve type, ook geen krachtmens, wel heel gericht koppend en een sterke traptechniek. Hij neemt het volledige gewicht van de aanval op zich, is de leider en schuwt zijn verantwoordelijkheid niet. Dat moet je kunnen. Voor elke tweedeklasser van goudwaarde. Ik wil ook graag Cédric Berthelin (29), de doelman van Bergen, vermelden. Hij hoort gewoon thuis in de eerste klasse, want hij is de compleetste keeper van tweede. Atletisch vermogen te koop, sterke reflexen op de lijn en goed in het uitkomen. Hij is een puntenpakker. Berthelin heeft présence, er staat iets. In de lucht zullen niet veel aanvallers met hem voluit het duel aangaan, want hij dwingt respect af. Een doelman wordt vaak eens vergeten, maar hij verdient het om eens in de picture te staan.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier