Davy De Beule is al bijna twee jaar niet weg te denken uit de basiself van het multiculturele Lokeren. Een nummer tien werd flankspeler.

Probleemloos nestelde Lokeren SNW zich in de top van de rangschikking. Een wereld van verschil met vorig seizoen, toen het na vier speeldagen een magere één op twaalf liet optekenen en de kop van trainer Paul Put bijna rolde. Davy De Beule (20) hoopt stilletjes al op een Europees ticket. Monoloog van een polyvalente Belg.

De topvijf

Davy De Beule : “In het tussenseizoen vertrokken Daniel Zitka, Petter Rudi en uiteindelijk ook Seyfo Soley. Alleen Lezou Doba kwam er bij. Dan weet je op voorhand dat de kern aan kwaliteit heeft ingeboet. Op papier beschikken we over een redelijk grote selectie van dertig spelers, maar eigenlijk zijn er maar veertien of vijftien een basisplaats waard. Zolang zij fit blijven, hoeven we ons geen zorgen te maken. Dan draaien we probleemloos mee in de topvijf. Toen Suvad Katana en Patrick Zoundi allebei geblesseerd uitvielen, zag het er eventjes benard uit, maar gelukkig grepen Papy Kimoto, die beter speelt dan ooit, en Doba hun kans.

“De voorbereiding op het seizoen verliep iets minder. De resultaten vielen tegen, het samenspel kwam maar niet op gang en ik bespeurde bij sommige jongens een zekere gelatenheid. Ook voor mezelf was het veelzeggend dat ik geen enkele keer scoorde. De omschakeling kwam er een week voor de competitiestart, toen we met 7-1 wonnen van VW Hamme. Plots zag je weer felheid en collectieve blokvorming. De puzzelstukjes pasten weer in mekaar en de motivatie keerde terug, ook door de trainer. Hij is een heel ambitieuze man, die er niet voor terugschrikt de lat iets hoger te leggen. Ik vind dat niet erg, je moet altijd proberen je grenzen te verleggen.

“Wij hebben een ploeg voor de topvijf. Waarom zouden we moeten onderdoen voor Sint-Truiden, GBA of Lierse ? Ik vrees alleen voor het vertrek in de winterstop of een blessure bij Sambegou Bangoura. Vorig seizoen hebben we ook een periode zonder hem moeten spelen : we wisten meteen hoe laat het was. Daarom dat we ook nog geen topploeg zijn. Zonder hem verliezen we de helft van onze mogelijkheden, want op stilstaande fasen is hij levensgevaarlijk. Sam is een spits die enorm weegt op een verdediging. Zo iemand hebben wij ongelofelijk hard nodig. Net als bij Jan Koller weten de middenvelders dat zo’n targetman voor afvallende ballen zorgt en hun werk enorm verlicht.”

Muren slopen

Davy De Beule : “Het is me opgevallen dat we dit seizoen enorm vlot scoren, ook al dienden we onze tactiek wat aan te passen. Runar Kristinsson fungeert vaak als tweede spits, maar hij moet ook afhaken naar het middenveld om daar het spel te verdelen. Sambegou maakt oorlog in de zestien meter, en wij, de opkomende middenvelders, krijgen vaak ruimte om te infiltreren. Doordat we gemakkelijk scoren, moeten we ook niet langer meer negentig minuten knokken. Eens we op voorsprong komen, kunnen we al vaker het resultaat spelen. Dat is een positieve evolutie.

“Alleen onze verdediging, die vorig seizoen het minst aantal doelpunten slikte, moest echt herschikt worden. De automatismen moeten nog ontwikkeld worden en dat vraagt duidelijk tijd, merken we. Door onze aanvallende speelwijze komt er ook vaak druk op onze defensie te staan. Een pluspunt is alleszins dat Doba alles vrij snel oppikte. Ibrahima Conté en Mamadou Coulibali rukken graag op, maar moeten misschien nog beter hun momenten leren kiezen. Ze mogen niet te graag op avontuur willen gaan, maar dat is wel hun instinct. Eigenlijk is het een kwestie van onderlinge afspraken : pas als er geen dekking wordt gegeven door een ploegmaat, wordt het een risico.

“Ons enige probleem vaak is als we een gesloten verdediging moeten openbreken, zoals tegen La Louvière. Onmogelijk was het bijna om die muur te slopen. Veel ploegen zijn tegenwoordig al tevreden met een punt tegen ons. Hun respect is soms groot, met als gevolg acht of negen man die zich massaal achter de bal terugtrekken. Met dat negatieve voetbal hebben wij het moeilijk. Dan zijn we nog iets te afhankelijk van de creativiteit van onze IJslanders. Ook onze vlotte balcirculatie en de pressing op de helft van de tegenstander zijn nog voor verbetering vatbaar.”

Het stickerritueel

Davy De Beule : “Na het vertrek van Chris Janssens ben ik vorig seizoen als enige Belg overgebleven. Steven De Geest, Michaël Van Hoey, Karim El Bodmossi, Stefaan Van Dender en Christian Van Hoeylandt speelden maar sporadisch eens. Nee, ik heb me nog nooit als een buitenlander gevoeld : onze IJslanders spreken ook al een aardig woordje Nederlands, weet je. Arnar Vidarsson is een halve Belg, hé. Hij is de echte leider van onze ploeg en hij motiveert de jongens in het Nederlands, het Engels én het Frans. Een betere aanvoerder kunnen we ons echt niet wensen.

“Ik maakte dit voor het eerst mee bij de invallers. Daar werd ik wel eens uitsluitend door Afrikanen omringd. In het begin voelde dat wel vreemd aan, zeker als je merkt dat tijdens de theorie voor een wedstrijd Mamale met een hamburger komt binnengewandeld, als vast ritueel een sticker op zijn achterhoofd plakt of soms opstapt om te gaan plassen. Andere gewoonten, hé ( lacht).

“Eigenlijk valt het best mee. Het grootste verschil is dat je minder snel een bal in de voeten krijgt. Sommige buitenlanders, vooral Afrikaanse aanvallers, gaan liever hun eigen kans. Zij dromen van een grote loopbaan en willen veel doelpunten op hun palmares en in hun cv. Wanneer ik, bijvoorbeeld, met Michaël of Steven achter mij op rechts speel, dan voelen zij dat beter aan. Aanvankelijk zorgde die egotripperij vaak voor ergernis, maar op den duur lig je er niet meer wakker van.”

De fusie

Davy De Beule : “Daar zijn wij momenteel helemaal niet mee bezig. De meeste informatie daarover halen wij ook maar uit de kranten en de weekbladen. Ik kan maar moeilijk geloven dat een traditieclub als Lokeren zou moeten verdwijnen voor GBA. De voorzitter gaat zijn eigen club niet verloochenen ! Trouwens, in een gesprek met de de groep en de trainers heeft hij ons helemaal gerustgesteld : er zou maar weinig veranderen, zei hij. Iets wat je hebt opgebouwd in je eigen streek, dat gooi je toch niet van vandaag op morgen weg. Misschien neemt zijn zoon de lopende zaken wel over. Bovendien reiken de sportieve mogelijkheden van Lokeren verder dan die van GBA, denk ik.”

Nationale ploeg

Davy De Beule : “Ik mocht meedoen in de oefeninterland van de beloften tegen Polen, maar werd niet geselecteerd voor de duels tegen Bulgarije en Estland. Bondscoach de Sart beschikt over een kern van 25 spelers. Op mijn positie – nummer tien of rechts op de flank – kiest hij meestal voor Thomas Buffel, Thomas Chatelle en Grégory Dufer. Jammer, maar het heeft weinig zin om het hoofd te laten hangen. Ontgoochelingen moet je leren te verwerken, het hoort ook bij het beroep van profvoetballer. Als ik wekelijks met Lokeren aan de aftrap blijf verschijnen, zal dat mijn selectiekansen alleen maar verhogen. Bovendien ben ik nog maar twintig. Maar de ervaringen die ik opdeed bij de nationale min 17 en min 18, die zijn toch uniek. Deelnemen aan een internationaal toernooi is voor elke speler een hoogtepunt.”

door Frédéric Vanheule

‘We kunnen Bangoura niet missen. Daarom zijn we nog geen topploeg.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier