Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Paul Allaerts (in juli 46) neemt zaterdag met de bekerfinale afscheid als scheidsrechter. “Een mooi einde van een carrière met veertien seizoenen in eerste nationale en 235 of 236 wedstrijden, exact weet ik het niet”, zegt hij. “Het is een eigen keuze. Ik kon verder fluiten, in België is er geen leeftijdsgrens meer, maar ik wilde nu stoppen, na overleg met veel mensen. Zes maanden geleden heb ik afgehaakt als international. Ik wilde nog eens alles geven in de Belgische competitie, een soort waardig afscheid. Tijdens de wedstrijden die ik floot, bleek het respect groot. Van iedereen.”

Allaerts werd zondag tweede in het referendum Scheidsrechter van het Jaar. Was een bekroning niet nog mooier geweest? Allaerts: “Ik heb de trofee twee keer gewonnen, de laatste tien jaar was ik quasi altijd genomineerd voor een plaats in de top drie. Bij zo’n trofee is het vooral belangrijk dat je hem een keer hebt gewonnen. Maar een carrière wordt bepaald door de wedstrijden die je kreeg. En daar zaten hele mooie tussen.”

Voor scheidsrechters was het alweer een moeilijk seizoen. Allaerts: “De belangen zijn groot, maar op een gegeven moment ging het toch te ver in de uitlatingen naar scheidsrechters. Ik heb beelden gezien die ik niet in de buitenlandse competities opmerk en daar gaat het om tien keer meer geld dan hier. Er moet wederzijds respect zijn, op alle vlakken.”

Ook in het sportcomité konden scheidsrechters niet altijd op begrip rekenen. Vaak werd spelers na een rode kaart geen bijkomende straf opgelegd. Allaerts: “Wij moeten communicatiever zijn, niet alleen onderling, maar ook naar de buitenwereld. Over welke richtlijnen we overnemen van de FIFA en de UEFA. Duidelijkheid naar spelers, media, maar ook naar de comités. Er zijn situaties geweest waarin een zware tackle eerst werd bestraft met twee weken en dan niks. Willen we die zware tackles eruit? Ja, maar met een uitsluiting alleen komen we er niet.”

Ook de schorsing na vijf gele kaarten in plaats van drie en een schorsing voor twee wedstrijden na tien kaarten staat ter discussie. Allaerts: “Ik heb al trainers gesproken die zeggen dat spelers pas bij de vierde beginnen na te denken.”

Hij blijft in de arbitrage. Allaerts: “Ik ben opgenomen in de opleidingscommissie en ga nu zien welke rol ik kan spelen. De gevestigde waarden kan ik niet veel bijbrengen, graag zou ik de opkomende talenten begeleiden.” S

PETER T’KINT

‘Men ging dit seizoen te ver in de uitlatingen naar scheidsrechters.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier