Het water staat Moeskroen aan de lippen, maar de club wil tot het uiterste gaan om niet te verdrinken. Wat hebben de Henegouwers nog achter de hand?

Afgelopen vrijdag overwogen de spelers van Moeskroen om tijdens de wedstrijd tegen Standard een symbolische actie te ondernemen en zo aan hun bestuur duidelijk te maken dat ze genoeg hadden van de leugens. Zo speelden ze met de gedachte om met opzet een owngoal te maken. Of om het veld op te komen met een grote, rode neus. Maar ze deden het niet. En gelijk hadden ze, want de clowns staan in Moeskroen niet op het veld of aan de zijlijn, maar ze zitten in de bestuurskamers.

De Fransman Matthieu Assou-Ekotto verwoordde de verslagenheid van de spelers als volgt: “Onze lonen werden dit seizoen altijd netjes betaald, maar nu begrijpen we waarom. Het bestuur moest een keuze maken: onze salarissen betalen óf de bijdrage aan de RSZ. Er is over heel de lijn tegen ons gelogen. Wij dachten dat er dit seizoen geen problemen meer waren.”

De communicatie blijkt een heikel punt te zijn op Moeskroen. Vond u het ook niet vreemd dat een woordvoerder, en géén bestuurslid, de pers te woord stond na de levensbelangrijke algemene vergadering van afgelopen donderdag? Toen bestuurslid Gil Vandenbrouck ook een verklaring wilde afleggen, werd hij onmiddellijk teruggefloten. Nog zo’n staaltje: begin oktober ontsloeg Philippe Dufermont technisch directeur Amedeo Carboni zonder dat daarover officieel gecommuniceerd werd! Op de website van Moeskroen staat hij nog altijd vermeld in het organigram van de club.

Wat nu?

Het beroep dat Moeskroen aangetekend heeft tegen de beslissing van de licentiecommissie zal vrijdag behandeld worden. Die behandeling kan enkele dagen, zelfs enkele weken duren. In theorie mag Moeskroen in zijn dossier geen nieuwe elementen naar voren brengen, maar als de noodlijdende club kan bewijzen dat hij ondertussen toch geld gevonden heeft, kan dat volgens Jean-Marie Philips, CEO van de voetbalbond, nog een rol spelen.

Maar stel dat de Henegouwers weer groen licht krijgen, is dat dan geen uitstel van executie? Ondanks het feit dat Philippe Dufermont de afgelopen twee en een half jaar al 9 miljoen euro in de club pompte, heeft die nog altijd een schuldenput van 8,3 miljoen euro, waarvan 845.000 euro (bedrijfsvoorheffing, btw en RSZ) onmiddellijk betaald moet worden. Zelfs in de wetenschap dat Moeskroen nog 160.000 euro moet krijgen van de Intercommunale en nog 120.000 euro van de waterzuiveringsmaatschappij Sodraep, lijkt dit een uitzichtloze zaak. En uiteraard zegt het bestuur dat het sponsors en buitenlandse investeerders achter de hand heeft, maar dat liedje kennen we al. Deze keer zou de weldoener uit Congo komen …

Als het beroepscomité de beslissing van de licentiecommissie bevestigt en de licentie dus intrekt, zal Moeskroen de zaak waarschijnlijk voor het Hoog Comité voor de Sport brengen. De strategie daarachter is om het reglement van de licentiecommissie onwettig te laten verklaren. Dat er aan dat reglement effectief wat schort, heeft Ivan De Witte, voorzitter van de Profliga, ook al toegegeven in Le Soir.

Als Moeskroen beroep aantekent bij dat Hoog Comité, wint het bovendien ook tijd. Op die manier hoopt de club in januari nog enkele spelers, zoals Daan Van Gijse-ghem en Maxime Lestienne, van de hand te doen. En wie weet verpatst TSG 1899 Hoffenheim tijdens de wintertransferperiode Demba Ba. Moeskroen krijgt 20 procent van de meerwaarde op zijn verkoop ten opzichte van het bedrag waarvoor hij Le Cannonier verlaten heeft (3 miljoen euro). VfB Stuttgart wilde afgelopen zomer al 12 miljoen euro betalen, maar de transfer ging toen niet door … Wordt ongetwijfeld vervolgd.

door pierre danvoye

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content