Het wordt voor Brecht Dejaegere (22) niet gemakkelijk om bij AA Gent te voldoen aan de verwachtingen die de voorbije weken zijn gecreëerd. Zowat alle kwaliteiten zijn hem intussen toegedicht: hij moet laten zien dat hij het ontbrekende puzzelstukje van de Buffalo’s is, de missing link in de Ghelamco Arena, de nummer 10 die voor het surplus zal zorgen, en de spelverdeler die de ploeg met uitzonderlijke fysieke mogelijkheden, explosiviteit, sprongkracht, uithoudingsvermogen, werkkracht, technische begaafdheid, vinnigheid en slimheid naar een hoger niveau zal tillen. De West-Vlaamse varkensboerenzoon moet ervoor zorgen dat het middenveld dominant wordt, dat er creativiteit komt in de rug van diepe spits Nicklas Pedersen en dat hij daar met zijn snelheid, dribbels, spelinzicht, rust aan de bal en splijtende passes het verschil maakt.

Dat is veel voor een jongen die twee jaar geleden in februari van KV Kortrijk alleen maar een contractje kreeg om aan een van de licentievoorwaarden te voldoen (minstens 22 profspelers tellen) én die pas vorig seizoen basisspeler is geworden. Sindsdien toonde ‘Brechtje’ Dejaegere zich zeker een veelzijdige voetballer. Met zijn verdedigende én aanvallende kwaliteiten is hij inzetbaar op alle plaatsen op het middenveld, centraal en op de flank. Maar tot een spelverdeler die zich onderscheidt door spelinzicht, rust aan de bal en splijtende passes ontwikkelde hij zich vooralsnog niet. Bij KV Kortrijk stond hij ook nog maar zelden op de 10, de positie waarvoor AA Gent hem aantrok. Vorig seizoen stond daar doorgaans Ernest Nfor, dit seizoen staat daar Thomas Matton. Dejaegere liet zich al wel eens ontvallen dat hij ook graag iets lager voetbalt, voor de verdediging. Bij de beloften was hij trouwens een verdedigende middenvelder.

Bij KVK is het uitkijken naar wie er ter vervanging van Dejaegere aangetrokken zal worden. Met het oog op een duurzamere sportieve stabiliteit had Hein Vanhaezebrouck het bestuur gevraagd om naar aanleiding van de belangstelling van AA Gent voor zijn nummer 19 een signaal te geven. Het werd tijd dat andere clubs zouden weten dat de koopjestijd in Kortrijk voorbij is en dat er voortaan naar het voorbeeld van Lokeren veel grotere bedragen dan 1 miljoen euro betaald zullen moeten worden om er de beste spelers weg te halen. Tevergeefs. De speler werd meteen te gelde gemaakt voor een bedrag in de buurt van 1 miljoen euro.

Na de wedstrijd tegen Lokeren vrijdag noemde Vanhaezebrouck dat een geschenk van de trainers aan het bestuur. Niet alleen van hemzelf, ook van Karsten Vandendriessche, de U16-trainer die Dejaegere destijds als door Club afgedankte doelman een kans gaf als veldspeler, en van Gino Caen, die hem later een kans gaf bij de beloften. Waarop Lokerentrainer Peter Maes met de glimlachopmerkte dat Vanhaezebrouck er vorig jaar persoonlijk voor gezorgd had dat Dejaegere niet gratis naar Lokeren was vertrokken en dat het transferbedrag nu eigenlijk op zijn rekening (die van Maes) gestort zou moeten worden. Dejaegere was toen transfervrij en praatte ook met Cercle, Club, Genk en Standard, maar Vanhaezebrouck bewoog hemel en aarde om hem te overtuigen om bij KVK te blijven én om hem een fatsoenlijk contract te geven. Dat zal meerderheidsaandeelhouder VincentDe Gryse nu ongetwijfeld naar waarde weten te schatten. ?

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content