Hoe goed is Sporting Charleroi ? Matt van Toorn, Nederlander en ex-speler, analyseert.

Verdediging

Matt van Toorn : “Het is een blok, Charleroi. Individueel zijn de spelers niet echt toppers, maar er staat een organisatie en spelers die man tegen man sterk zijn. Iemand als Defays is echt meegegroeid, een aanvoerder en heel moeilijk te pakken. Eigenlijk een prototype van wat een rechtsback is : verdedigend goed man tegen man en af en toe eens meegaan naar voren. Kéré is stevig, Dante, soms centraal in de plaats van Ciman, betekent over de grond en tactisch wat minder, maar hij is dan weer heel goed met de kop. Ciman vind ik persoonlijk beter als centrale man, met dan Dante aan de linkerkant. Ofschoon Diallo ook een aardige linksback is. Dante heeft het niet gehaald bij Rijsel en dan komt hij in België en gaat het weer wel. In Frankrijk zijn het niveau en de concurrentie ook veel groter. Tegen een hele goeie rechtsbuiten moet je Diallo niet laten spelen, dan moet je die Braziliaan, Dante, erop zetten, want die is sterker, agressiever in duel en positioneel beter. Diallo is meer een type voor in een 3-5-2, maar hij kan ook tegen twee spitsen spelen aan de linkerkant met meer vrijheid, zodat hij kan gáán. Het vertrek van Laquait is jammer, want hij was zeer goed, rustig en met zijn 29 jaar toch ervaren. Luzi is ook goed, maar drie jaar jonger. Het zal aanpassen worden.”

Middenveld

Matt van Toorn : ” Tim Smolders heeft veel bijgeleerd in Nederland. Goeie rechtermiddenvelder, kan ook diep gaan, kan een goal maken. Dat heeft Jacky ( Mathijssen, nvdr) weer goed gezien om het middenveld creatiever te maken. Hij is veel balvaster dan toen hij bij Club Brugge speelde, omdat daar in Nederland ongelooflijk op getraind werd. Dag in, dag uit balcirculatie. Chabaud, daarachter als verdedigende middenvelder, is een tactisch goeie speler en hij kan de bal goed vasthouden. Vind ik een hele goeie. Als je dan ook nog Detal hebt voor dat soort verdedigend werk, vind ik het ruim zat. Camus is dan weer wisselvallig : het hangt ervan af wie in zijn rug speelt. Ciman of Christ, dat is een heel verschil, want het zijn je medespelers die je sterk maken.

“Op Gent zag ik Jacky op dat vlak toevallig ongelooflijk onderuitgaan. Als je creatief goed bezig bent op het middenveld en Oulmers gaat eruit voor Detal, dan verlies je op het creatieve vlak, want je zit met twee verdedigende middenvelders. Als je dan ook nog eens Ciman zet voor Smolders, dan zeg ik : Jacky, heb je te veel gedronken vandaag of wat is er aan de hand ( lacht) ? Een jonge speler als Grégory Christ laat je zitten op de bank, terwijl die verschrikkelijk goed kan voetballen. Ik zie het natuurlijk wel maar van buiten af, dus ik weet ook niet wat er misschien met die speler aan de hand is. Daar ben ik wel benieuwd naar. Maar als je 0-1 voor staat, godverdomme, waarom speel je dan niet met drie spitsen ? Waarin ik van Jacky wat teleurgesteld ben, is dat hij het defensief wilde opvangen. Ik was stomverbaasd dat Ciman op het middenveld ging spelen. Dat moet Jacky mij toch eens uitleggen. Ik zal niet zeggen dat Ciman vierkante voeten heeft, maar het is een verdédiger. Hij kan verdedigen op het middenveld, maar daar maak je je ploeg in balbezit niet beter mee.”

Aanval

Matt van Toorn : ” Sterchele ( nu bij GBA, nvdr) hield beter de bal vast dan Théréau. De Fransman heeft de feeling om te scoren en dat is al heel wat, maar voetballen, terugvallen, iemand inspelen …, daarin is hij een middelmatige voetballer. Zijn vertrek is een kans voor Akgül, een goede spits die een goal kan maken en zeer sterk aanwezig kan zijn als hij vertrouwen heeft.

Akpala is een uitstekende speler, krachtig en snel, die in Nigeria 4-4-2 heeft leren spelen met twee spitsen naast elkaar. Orlando is bruikbaar op snelheid, kan een man voorbij, kan diep aangespeeld worden en de bal goed vasthouden, brengt veel gevaar en actie. Er gaat kortom veel dreiging van uit, maar jammer is dat hij in het strafschopgebied wel eens de kalmte kwijtraakt. Hij is zeker niet hetzelfde type als Théréau, dat is de buteur. Orlando heeft veel kansen nodig, is meer een assistgever, geen goleador.”

Trainer & systeem

Matt van Toorn : “Jacky Mathijssen is cool, heeft een goeie babbel, heeft zicht op het spel, is een leider. Een hele goeie trainer. Hij gaat zo gedisciplineerd te werk dat hij alles weet van z’n spelers én van de tegenstanders. En daar werkt hij doelgericht op. Zelfs na een overwinning durft hij een andere speler in de ploeg te brengen. Daar heeft hij over het algemeen gelijk in. Hij heeft zijn groep in de loop der jaren heel goed opgebouwd. De eerste helft op Gent zou je gedacht hebben dat je naar een topploeg zat te kijken.

“Maar Jacky is geen risicomens, hij gaat toch altijd weer naar die kant van de organisatie – verdedigen, geen risico – en dat vind ik jammer. Ik heb gehoord dat hij graag in Nederland of Duitsland wil werken, maar als hij dát wat hij op Gent deed in Nederland flikt, wordt hij daar op afgemaakt. Als je 0-1 voor staat, verwachten ze dat je dat uit gaat bouwen, dat je voor de 0-2 gaat, maar dat hebben ze in België nog nooit geleerd. Dat zit hier ook wel in het beestje, hoor. Ik vond het wel een beetje lullig dat hij na de wedstrijd in Gent over dat intimidatievoetbal van Gent begon. Dat had ik niet van hem verwacht. Hij had eerst zelf in de spiegel moeten kijken, want hij had een foute keuze gemaakt. Maar goed, dat kan iedereen gebeuren, hoor.

“Het is nu zo dat al de andere clubs rekening gaan houden met Charleroi, dus Jacky zal nu moeten zoeken hoe hij het aanvallend kan oplossen. Hij heeft heel goed begrepen dat de organisatie, de fundering, er moet staan, maar nu zit hij in de fase dat hij z’n neus aan het venster moet steken, want de bouw staat er. Iedereen gaat nu rekening houden met Charleroi, de druk wordt hoger, de leerschool is gedaan, dus misschien moet Jacky toch andere methodes gaan gebruiken, de tegenstander verrassen. Thuis met drie spitsen spelen, bijvoorbeeld.”

RAOUL DE GROOTE

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content