De lijn van Hein

Bij AA Gent ging Hein Vanhaezebrouck te werk als een bulldozer. Lukt dat ook bij Anderlecht? © PHOTONEWS

Overal waar Hein Vanhaezebrouck als coach aan de slag gaat, zet de West-Vlaming graag alles naar zijn hand. Bij Anderlecht zullen ze moeten wennen aan zijn denk- en werkwijze. Dit artikel is tegelijk een terugblik op zijn Gentse verleden én een stand van zaken in Brussel. Welke werven wachten hem daar?

We spoelen voor de handigheid even terug naar februari 2014. Mircea Rednic is coach van het stuurloos schip dat AA Gent heet, maar achter de schermen wordt volop werk gemaakt van de komst van Hein Vanhaezebrouck. Mogi Bayat, de oud-CEO van Charleroi, wordt daarvoor gecontacteerd. De flamboyante makelaar maakt duidelijk dat er nu wel een deal mogelijk is met de trainer die met KV Kortrijk drie van zijn vier laatste duels tegen de Buffalo’s won. De eerste snuffelcontacten dateren van 2008, maar toen bleek een overgang onmogelijk vanwege het contract. Voorzitter Ivan De Witte en algemeen manager Michel Louwagie weten waarom de West-Vlaming de geknipte man is voor hun club: een garantie voor offensief voetbal, en iemand die zich loyaal toont als hij vertrouwen én tijd krijgt. Opzet is een langetermijnproject, dat wordt gedragen door een trainer met identiteit en visie. Een waardig opvolger van grote namen als Trond Sollied, Georges Leekens en Michel Preud’homme. Bovendien is er nood aan stabiliteit, nadat Sollied III, Bob Peeters, Víctor Fernández én Rednic in een tijdsspanne van twee jaar enkel maar voor krampachtigheid en wisselvallige sportieve resultaten zorgden.

Het is een glunderende De Witte die in mei 2014 samen met Vanhaezebrouck een champagneglas de lucht in steekt tijdens de persvoorstelling in de Ghelamco Arena. Eindelijk heeft de hr-specialist zijn droomtrainer kunnen strikken. Vanhaezebrouck imponeert met krachtige oneliners en straffe uitspraken. De boodschap komt neer op: ‘my way or the highway‘.

Niet alleen in woorden, maar ook in daden imponeert Vanhaezebrouck. Terwijl de bulldozers en vrachtwagens nog op- en aanrijden tijdens de eerste training aan de Waarmoezeniersweg, wordt snel duidelijk dat er stevige veranderingen op til zijn. Meer dan drie jaar later blijkt duidelijk dat Hein bulldozersgewijs de wankele muren van het huis onderuithaalde, en een volledig nieuwe woning uittekende, zoals blijkt uit onderstaande oplijsting van (met succes) uitgevoerde bouwwerken:

De kleedkamer opruimen

Zijn eerste oefensessie leidt Vanhaezebrouck voor dertig kernspelers, zonder de ‘gebuisden’ Padt, Nahayo, Corstjens, Privat, Boere, Hubert, Brüls (lang een twijfelgeval maar uiteindelijk afgevallen door zijn wispelturigheid), El Ghanassy en Kola. Zij worden toegewezen aan beloftetrainer NicoVanderdonck. In de ogen van Hein dringt zuivering en een strakke gedragslijn zich op. Niet veel later volgt het vertrek van stoorzenders Kage en Habibou, die in de ogen van hun coach meer de eigen belangen verdedigen dan het collectieve belang. Dat laatste is een criterium voor de aan de oppervlakte verschijnende (en beruchte) teambuildingsessies in de Ardennen, waar Vanhaezebrouck samen met psychologe Eva Maenhout eenheid tracht te creëren. Wie niet mee wil in dat verhaal en zich liever afzondert van de groep, krijgt vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Vraag maar aan het Franse duo Jérémy PerbetJérémy Taravel, die zichzelf op die manier buitenspel zetten.

Hoe is de situatie op dat vlak in Anderlecht?

De eerste werkdagen van Vanhaezebrouck op Neerpede waren indrukwekkend. Insiders beweren dat er meer gedrevenheid is op training en dat geen enkel detail over het hoofd wordt gezien. Aan Vanhaezebrouck om snel de leiders aan te stellen in de kleedkamer en op het veld. Tijdens de twee weken die Nicolás Frutos hoofdtrainer was, verbaasde die zich over de kalme, zeg maar stille, kleedkamer.

Het implementeren van zijn eigen spectaculaire speelstijl

Vanhaezebrouck laat Gent spelen op balbezit en uitpakken met een hoge pressing. Hij is bijzonder veeleisend en hamert tijdens zijn (lange) trainingsmomenten constant op de grondregels van modern voetbal: een correcte en zuivere inspeelpass van achteruit, waarbij alles begint met de doelman, die vaak optreedt als laatste man. Looplijnen worden erin gepompt via veel herhaling. Spelers worden gedwongen mee te denken en moeten over inzicht beschikken. In de vaak gehanteerde 3-4-3-die flexibel is en bij balverlies omschakelt naar een 5-4-1, bestaat de moeilijkheid erin om de juiste keuze te maken uit de twee of drie inspeelmogelijkheden. Rafinha en Lasse Nielsen beschikten als verdedigers niet altijd over voldoende technische bagage, maar blijken door hun taakbewustheid nuttige krachten. Cruciale factoren om voor doelgevaar te zorgen, zijn flankspelers die het veld breed houden. Thomas Foket en Kenny Saief blinken uit, zeker als ze vanuit de middencirkel een perfecte crossbal van Renato Neto krijgen toegespeeld.

Hoe is de situatie op dat vlak in Anderlecht?

Door de interlandbreak moest Vanhaezebrouck het de voorbije dagen doen met een dozijn spelers op training. Het belette hem niet om Deschacht en co af te matten. Afgelopen weekend waren de spelers vrij, maar er is sprake van één specifieke dag waarop een training van twee uur en een bosloop van 45 minuten op het programma stond. Eén speler had die dag bijna twintig kilometer op de teller.

Het moet ook snel. De 53-jarige trainer beseft dat hij binnen een aantal weken verantwoordelijkheid zal moeten afleggen voor zijn eerste beleidsdaden. Tegenover de pers liet hij zich ontvallen dat hij – in tegenstelling tot politici – geen honderd dagen krijgt om een eerste positieve balans voor te leggen aan de mensen.

Bewerken van het mentale aspect: altijd lef tonen

Hein Vanhaezebrouck streeft naar dominant voetbal en gaat daarbij steevast uit van de eigen sterkte. De tegenstander wordt tot in detail ontleed, waardoor voorbeschouwingen met veel beeldmateriaal soms meer dan een uur in beslag nemen, maar het eigen spelconcept en het opleggen van de eigen wil overheerst. Op die manier, en ook dankzij het opportunisme van Mister Europe Kalifa Coulibaly, werd zowel in de Champions als de Europa League een opmerkelijk parcours afgelegd. Bij een aantal tegenstanders (Ol. Lyon, Zenit, Valencia, Braga, Konyaspor, Sjachtar Donetsk en Tottenham) werd onderschatting afgestraft, omdat de Buffalo’s hun eigen identiteit weigerden te verloochenen (en ook wel het geluk aan hun kant hadden.)

Hoe is de situatie op dat vlak in Anderlecht?

Het vintagevoetbal van Vanhaezebrouck zal wellicht nog niet te zien zijn op YR KV Mechelen – daarvoor is het te vroeg. Maar hij is wel van plan om áltijd dominant te voetballen in België. Meer vragen de supporters niet.

Het doordrukken van transfers

Ook daar toont Hein Vanhaezebrouck ambitie. Bij zijn aantreden heeft hij één dringend verzoek: hij wil Sven Kums als sleutelpion voor zijn tactisch systeem. Voor hem wordt 1,5 miljoen euro aan SV Zulte Waregem betaald. De Brusselaar blijkt de ideale tempobepaler. Bovendien voegt hij daar later ook nog eens infiltratiekracht, goals én assists aan toe. Maar even belangrijk voor de balans in het elftal is de fysieke présence van Renato Neto.

Niet alles lukt. Voor David Pollet wordt evenveel uitgegeven als voor Kums. Daar waar algemeen manager Louwagie altijd heel voorzichtig omspringt met transferbedragen, is het onder impuls van Vanhaezebrouck – die gaandeweg meer sportieve macht afdwingt bij voorzitter De Witte en dat in mei op papier vertaald ziet in zijn contractverlenging – dat AA Gent sinds januari 2017 meer dan ooit geld uitgeeft voor kwalitatief sterkere nieuwkomers. De lat moest omhoog, vandaar de inbreng van Andrijasevic (4 miljoen euro), Sylla (3,85), Kubo (3, 5) Kalinic (3), Marcq (2,5), Gigot (1,3) en Kalu (1).

Hoe is de situatie op dat vlak in Anderlecht?

Het trio Vanhaezebrouck-Van Holsbeeck-Bayat zal tijdens de wintermercato voor gensters zorgen. Aangezien Bayat heel close is met Van Holsbeeck én Vanhaezebrouck is het niet ondenkbeeldig dat hij straks het hele transferverkeer regelt op Anderlecht. Zeker nu René Weiler weg is. Weiler en Bayat waren niet de beste vrienden. Weiler had een eigen netwerk dat spelers aanbracht bij Anderlecht en dat kwam Bayat niet goed uit. Om de vrede te bewaren stelde Van Holsbeeck op een bepaald moment een partnership voor tussen Bayat en een Zwitserse makelaar, maar die laatste legde het aanbod naast zich neer. Na dat incident werkte Bayat subtiel en achter de schermen aan een scenario om Weiler te vervangen door Vanhaezebrouck. Ruim een week voor de match tegen Bayern München was alles al in gereedheid gebracht om Weiler het seizoen niet te laten uitdoen. Het was enkel nog wachten op Gent.

Individueel beter maken van spelers

Matz Sels, Foket, Kums en Laurent Depoitre, allen tilde Hein op tot Rode Duivelsniveau. Het mooiste voorbeeld is de stormachtige ontwikkeling van targetman Depoitre, die in de zomer van 2014 gratis komt van KV Oostende na amper één seizoen eerste klasse. Aanvankelijk is er bij de coach veel scepsis over de Henegouwer, een vondst van algemeen manager Louwagie. Vandaar zijn aandringen op de meer ervaren Pollet. Maar Depoitre blijkt een voorbeeldige leerling in de klas van meester Hein. Hij imponeert bij fysieke tests. Een tank, door zijn gestalte en brute kracht moeilijk af te stoppen. Omdat hij handig uitwijkt naar de flanken om daar ruimte te zoeken, zorgt hij er voor dat de spelers uit de tweede lijn efficiënt kunnen zijn. Met 27 goals en 12 assists in 72 duels oogt zijn rapport meer dan bevredigend.

AA Gent kan door dat werk langs de kassa passeren: de overgangen van Kums (9 miljoen euro, augustus 2016, Watford), Sels (6,6, juli 2016, Newcastle) én Depoitre (6, augustus 2016, FC Porto) zijn een fijne financiële opsteker.

Hoe is de situatie op dat vlak in Anderlecht?

Door de slappe competitiestart en de flauwe vertoningen in de Champions League kreeg de marktwaarde van Dendoncker, Spajic, Teodorczyk, Hanni en Stanciu, spelers die Van Holsbeeck voor minstens tien miljoen euro wil verkopen, een flinke knauw. Als Vanhaezebrouck erin slaagt om Stanciu en co opnieuw op niveau te krijgen, mag Anderlecht hopen op de transfersommen die buitenlandse clubs afgelopen zomer wilden betalen.

De twaalfde man mobiliseren en één front vormen

Het was één van de eerste oproepen die Vanhaezebrouck deed bij zijn aanstelling. De Ghelamco Arena moest voor elke tegenstander een vervelende verplaatsing worden, mede door de verbale steun van de fans. Na twee jaar PO2 zat AA Gent in het najaar van 2014 aan 13.920 seizoenkaarthouders (op een maximale capaciteit van 20.000 plaatsen). De trainer zorgt met aansprekende resultaten voor klantenbinding. De titel, op initiatief van de coach gevierd in een bomvolle binnenstad, en de Europese campagnes maken van de Ghelamco Arena een magneet voor supporters. AA Gent telt nu 17.906 abonnees, een clubrecord en het maximaal mogelijke, na de 17.641 in 2015.

Hoe is de situatie op dat vlak in Anderlecht?

Tijdens zijn voorstelling legt Vanhaezebrouck de lat bijzonder hoog voor zichzelf: hij wil het Vanden Stockstadion elke thuismatch helemaal uitverkopen én de supporters vermaken. Geen mission impossible, Hein flikte het ook al bij Kortrijk. Toen Vanhaezebrouck in 2014 KVK verliet, had hij het Guldensporenstadion tien keer vol laten lopen.

Een beroep doen op vertrouwelingen in de technische staf

Om met de bezem door de kleedkamer te gaan, heb je sterke vegers nodig. Persoonlijkheden in je technische staf, op wie je blindelings kan vertrouwen. Vanhaezebrouck vindt die in Gent met de assistenten Peter Balette, Bernd Thijs, doelmannentrainer Francky Vandendriessche en fysical coach Stijn Matthys. Twee Limburgers, een West-Vlaming en een (halve) Gentenaar, allemaal met verschillende persoonlijkheden maar net daardoor elkaar aanvullend. Balette is de emotioneel betrokkene, die dicht bij de spelers staat en sterk is als motivator. Thijs, veel introverter, beschikt over veel spelerservaring, leest goed een wedstrijd en onderscheidt zich op stilstaande fasen. Ook Vandendriessche blijft als ex-prof het liefst op de achtergrond, maar heeft een groot aandeel in de positieve ontwikkeling van Sels en Kalinic. Matthys, ook al een rustig man, nam in 2011 de fakkel over van Renaat Philippaerts. Na zijn studies LO doctoreerde hij nog eens vier jaar, met als optie sporttraining voetbal.

Hoe is de situatie op dat vlak in Anderlecht?

Met Karim Belhocine, die op Anderlecht een goede eerste indruk maakte, en Gino Caen haalde Vanhaezebrouck twee luitenanten naar Neerpede met wie hij in het verleden een innige band opbouwde. De ideale derde man Frutos, nochtans een wildvreemde in de ogen van Vanhaezebrouck, hapte niet toe. Frutos was uitermate gecharmeerd over het discours van de West-Vlaming, maar niet honderd procent overtuigd dat het de juiste stap was voor zijn carrière.

De bestaande infrastructuur uitbouwen

Na de bouw van de Ghelamco Arena beslist AA Gent verder te investeren. Voor de profs wordt in sneltempo een volledig nieuwe site opgetrokken in Oostakker, ter waarde van 8 miljoen euro. Een pareltje waarbij de coach nauw wordt betrokken. De jeugd krijgt de beschikking over het opgeknapt oefencomplex aan de Waarmoezeniersweg.

Hoe is de situatie op dat vlak in Anderlecht?

Tot voor kort was het de gewoonte dat de trainers van het A-elftal en de beloften een kleedkamer deelden en samen een bureau betrokken op de eerste verdieping op het oefencomplex van Neerpede. Weiler, zijn assistenten en de coaches van de beloften waren het gewoon om elkaar tegen het lijf te lopen. Af en toe zorgde dat voor kleine spanningen. Zeker wanneer een trainer van het tweede elftal het bureau binnenwandelde terwijl de keeperskwestie besproken werd. Op uitdrukkelijke vraag van Vanhaezebrouck wordt alles strikt gescheiden. De twee groepen krijgen elk hun kleedkamer en bureau. Bovendien zullen de contacten tussen de spelers van de A- en B-kern tot een minimum worden herleid. Herman Van Holsbeeck gaat ervan uit dat op Neerpede voldoende plaats is om een duidelijk opdeling te maken.

DOOR ALAIN ELIASY & FRÉDÉRIC VANHEULE – FOTO’S PHOTONEWS

Op vraag van Vanhaezebrouck worden de contacten tussen de spelers van de A-kern en die van de B-kern tot een minimum herleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier