Bergen en Charleroi spelen de finale van de play-offs.

Gisteren, dinsdag, startte de finale van de play-offs, een clash tussen Spirou Charleroi en Dexia Bergen. Beide Henegouwse clubs hadden drie wedstrijden nodig om in de halve finales respectievelijk Antwerp Giants en Okapi Aalstar uit te schakelen.

“Ik had er graag een Vlaamse club bij gehad, maar in feite is de logica gerespecteerd”, merkt analist Louis Casteels op, die voor Sporza het Belgische basketbal op de voet volgt.

De twee verwachte titelpretendenten dus?

Louis Casteels: “Toch wel. Rond de eindejaarsperiode zag ik een heel sterk Okapi Aalstar. Toen dacht ik even: als die deze vorm kunnen aanhouden en thuisvoordeel weten af te dwingen, wil ik het nog eens zien … Ook Antwerp speeldeeen zeer verdienstelijk seizoen. Maar uiteindelijk zijn het de ploegen met het meeste potentieel die terecht in de finale staan.”

Wat zijn de troeven van beide teams?

“Bij Charleroi gestalte, mobiliteit en power onder de borden. Bovendien kunnen, op Andre Riddick na, al die grote mannen ook uitstappen en vanop afstand pijn doen. Een bijkomende troef is dat spelverdeler Jerry Johnson leerde ten dienste van de ploeg te spelen, waardoor anderen, zoals Dwayne Broyles en Justin Hamilton, beter uit de verf komen. Ze hebben zowel offensief als defensief enorme mogelijkheden.

“Bergen daarentegen beschikt over een onvoorstelbare vuurkracht, veel spelers kunnen er scoren. Op de vleugels zijn ze beter dan Charleroi. Mannen als Nate Reinking of Elton Nesbitt mag je geen seconde laten openstaan, want ze knallen die driepunters met hun ogen dicht binnen.”

En de zwakke punten?

“Bij Charleroi zit de defensieve organisatie niet altijd goed. Daarom zeg ik ook steeds: durf tegen hen te lopen. De meeste coaches willen hun spel lam leggen, maar dat heeft geen nut. Je moet dúrven. Dat bewezen Antwerp en Aalstar al in de competitie. De relatie tussen spelers en coach is ook niet optimaal, maar goed, het zijn profs, die weten op het juiste moment te focussen. Voor de eer en het geld.

“In vergelijking met Charleroi heeft Bergen minder potentieel onder de ring. Ben Ebong is sterk, maar de rest veel minder, dat wordt een probleem.”

Worden het lange spannende finales of is het na drie wedstrijden beslist?

“Ik kan me niet inbeelden dat het 3-0 voor Charleroi wordt. Daarvoor is Bergen te ervaren en collectief sterk. Beide ploegen kennen elkaar ook te goed ondertussen. Het worden zeker vier wedstrijden.”

En wie haalt het?

“De kansen zijn fiftyfifty. Maar als ik mag kiezen, doe mij dan maar Bergen. Zij verdienen het om na jarenlange investeringen beloond te worden. Het zou een positief effect hebben op het Belgische basketbal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier