De voorbije weken ontdekten ze bij Standard in Roland Duchâtelet een leider die, zonder dat hij over hun sportieve kennis beschikt, net zo kordaat durft te handelen als Roger Petit en Luciano D’Onofrio. Duchâtelet is een uiterst intelligente (zaken)man die zijn voetbalclubs net zo zakelijk aanpakt als zijn andere investeringen. Hij heeft dan ook ervaring met het ontslaan van goed betaalde werknemers. Zoals sportief directeur Jean-François de Sart, die in juni zijn C4 kreeg. Het is geweten dat Duchâtelet beslissingen op eigen houtje neemt. Of met advies van DuduDahan, de Israëlische makelaar die zich steeds ‘nuttiger’ maakt op de Académie Robert-Louis Dreyfus en voor wie het ontslag van De Sart goed uitkwam.

JFDS leek nochtans lang op weg om een fikse loonsverhoging te krijgen en zich met alle clubs van Duchâtelet te gaan bezighouden. Kink in de kabel was dat dat contract er een voor zelfstandigen was en er ook geen ontslagvergoeding voorzien werd. De Sart twijfelde, wilde overleggen met zijn advocaat, maar kreeg in plaats van bedenktijd zijn ontslag. De sportief directeur werd niet vervangen en nu dreigen ook andere medewerkers flink te moeten inleveren of de club te moeten verlaten. Opvallend is wel dat Julien de Sart, de zoon van, erin slaagde om zich zonder de diensten van Dahan in het eerste elftal door te zetten en een mooi contract te ondertekenen.

Toch kunnen jongeren die bij Standard willen doorbreken, maar beter in Dahans portefeuille zitten. Tortol Lumanza en Samy Mmae hebben niet alleen goeie voetjes, ze hebben ook goed begrepen hoe belangrijk Dahan, de vriend van coach Guy Luzon, is. Corentin Fiore zou het daarom weleens moeilijk kunnen krijgen. Hij is immers de poulain van makelaar Neko Petrovic en weigerde een uitleenbeurt aan Tubize. Petrovic heeft niet dezelfde rechtstreekse lijn met Luzon en Dahan – hij is zelfs niet meer welkom op Sclessin – maar Fiore blijft zijn makelaar trouw. Toeval of niet: tegen Charleroi viel in de slotfase Mmaee en niet Fiore in…

VERSTERKING?

Nadat Duchâtelet vorig seizoen zo vrijgevig was om enkele spelers contracten op Anderlechtniveau aan te bieden (1,5 miljoen euro bruto per jaar), haalt hij de financiële riem dit keer strakker aan. De voorzitter droomt er immers van om met Charlton de Premier League te bereiken en daarvoor heeft hij de opbrengst van de verkoop van enkele Standardjongeren nodig.

Voor de niettemin broodnodige versterking circuleren op dit moment nog steeds dezelfde namen: Tony Watt, Nicolas Anelka, Habib Habibou (op voorwaarde dat hij zich losrukt van Mogi Bayat, die al enige tijd persona non grata is op Sclessin) en HamdiHarbaoui (al lijkt die eerder op weg naar Qatar). Al is het natuurlijk de vraag of Standard überhaupt versterking nodig heeft als je ziet welke talenten het opleidingscentrum voortbrengt…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier