De missie van vader Richard Williams is volbracht. Zijn dochters Serena en Venus hebben het vrouwentennis volkomen in de greep.

1978

Ondernemer Richard Williams ziet op de televisie Virginia Ruzici Roland Garros winnen. Williams – op dat moment al vader van Yetunde, Isha en Lyndrea – neemt zich voor dat de kinderen die hij nog zal krijgen moeten gaan tennissen.

1980

Deel één van de missie van Richard Williams is geslaagd. Op 17 juni wordt Venus Ebone Starr Williams in het Californische Lynwood geboren. Ruim een jaar later, op 26 september 1981, krijgt Richard Williams nog een dochter : Serena.

1984

Vader Richard Williams sleept Venus op vierjarige leeftijd naar de tennisbanen in Watts en Compton. Gewapend met zes rackets en dozen vol tennisballen krijgt Venus haar eerste tennislessen van hem. Een jaartje later voegt Serena zich bij het tweetal.

1988

John McEnroe en Pete Sampras zien Venus in Brentwood aan het werk met haar tennisleraar Paul Cohen. Later slaan McEnroe en Sampras zelf een balletje met haar. Richard Williams vertelt Venus achteraf dat McEnroe niet veel moeite met haar had. Venus is het hier niet mee eens. “Ik had van hem kunnen winnen”, is haar antwoord.

1989

Venus staat voor een lastige keus, want ook op de atletiekbaan heeft ze talent. Als sprinter en op de middellange afstand is ze negentien wedstrijden achtereen ongeslagen. Uiteindelijk besluit Venus toch voor tennis te kiezen.

1990

Status : ongeslagen. Toekomst : rooskleurig. Leeftijd : tien jaar, kopt de New York Times. De prestaties van Venus worden al op jonge leeftijd op waarde geschat. Negen maanden later haalt Venus de voorpagina van die krant. In het artikel laat ze weten dat ze astronaut wil worden.

1991

Venus (-12 jaar) en Serena (-10 jaar) staan allebei eerste in hun klasse in Califiornië. De altijd alerte Don King doet een poging de Williams Sisters aan zich te binden. Tevergeefs. Richard Williams heeft andere plannen met de meiden. Hij verhuist naar Florida en stuurt zijn talentvolle tweetal naar Rick Macci’s Delray Beach tennis academie. Hier worden ze vier jaar lang, zes uur per dag, zes dagen per week gedrild.

1992

Venus en Serena spelen in Hilton Head tegen elkaar in een demonstratiewedstrijd voor dubbels. Het duo Venus Williams/ Rosie Casals verliest van het dubbel Serena Williams/ Billie Jean King. King is lovend over de agressiviteit en vaardigheden van de zussen.

1994

In het jaar van haar veertiende verjaardag is Venus gerechtigd in het profcircuit uit te komen. Bij haar debuut op het toernooi van Oakland verslaat ze Shaun Stafford. In haar volgende wedstrijd ontmoet Venus Arantxa Sanchez Vicario. Venus raast naar een 6-3, 3-1 voorsprong, maar verliest de wedstrijd toch. Een nieuwe ervaring voor Venus : “Ik had nog nooit verloren.”

1995

Venus is nog maar één keer in een proftoernooi uitgekomen en toch is ze al interessant voor de commercie. Ze tekent een vijfjarig contract bij Reebok ter waarde van twaalf miljoen dollar.

1997

Venus krijgt te maken met tegenslag. Ze vliegt er in de eerste ronde van Wimbledon uit tegen de onbekende Poolse Magdalena Grzybowska. Venus weer terug op aarde, is de teneur in de kranten. Ze slaat terug door als ongeplaatste speelster de finale van de US Open te halen. Daarin is Hingis te sterk voor haar. Ook Serena maakt dit jaar haar profdebuut. Ze verliest in Moskou haar eerste wedstrijd van Kimberly Po.

1998

Serena tekent een lucratief contract bij Puma. Ze krijgt twaalf miljoen dollar onder de voorwaarde dat ze in de top-10 komt. Vijftien maanden later stelt ze dat geld veilig. In maart van dit jaar wint Venus in Oklahoma haar eerste proftoernooi. Daarnaast is ze met Serena in de dubbel ook de sterkste. Op Wimbledon haalt Serena de derde ronde. Venus verliest in de kwartfinale van de latere winnares Jana Novotna.

1999

Niet Venus maar Serena slaagt er als eerste in een Grand Slamtoernooi te winnen. Serena beukt in de finale van de US Open Martina Hingis met 6-3 en 7-6 van de baan. Deze klap komt hard aan bij Venus. “Ze is de oudste en dus vindt ze dat ze als eerste een Grand Slam had moeten winnen”, aldus moeder Oracene Williams. Tijdens de Grand Slam Cup-finale in München verslaat Serena Venus voor het eerst in een rechtstreeks duel in een officieel toernooi.

2000

Geruchten over een mogelijk afscheid van Venus zwellen aan. Vanwege een polsblessure speelt ze vier maanden niet. Vlak voor Wimbledon maakt ze haar comeback. Vervolgens haalt ze in London de finale en verslaat hierin landgenote Lindsay Davenport. Het begin van een ongelofelijke reeks. Ze wint achtereenvolgens de US Open, olympisch goud in de singles en Olympisch goud in de dubbel.

2001

Venus blijft goed presteren. Ze is wederom de sterkste op Wimbledon, waar ze deze keer Justine Henin in de finale verslaat. Later dat jaar schrijven de Williams Sisters geschiedenis op de US Open. Voor het eerst in 117 jaar spelen zussen een finale van een Grand Slamtoernooi. Venus wint met 6-2, 6-4.

2002

Het jaar waarin Serena en Venus de droom van vader Richard verwezenlijken. Ze doen gezamenlijk een aanval op de nummer één-positie van de ranking. Met succes. De zussen halen zowel op Roland Garros, Wimbledon als de US Open alletwee de finale. Serena pakt beide titels en de eerste plaats op de wereldranglijst. Met Venus op plaats twee heeft de familie Williams het vrouwentennis stevig in de greep. Wie is er bestand tegen het geweld van het Dynamic Duo ?

door Wim van Eck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier